19221

Vše děláme pro sociální blaho člověka a jeho udržitelnou budoucnost. Co je to “BLAHO”, vážení politici?

30. 1. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 3 minuty

Maso bude vbrzku …

Nevíte, kde leží “Brzko?”

(lidový vtip na projev prezidenta Československa - Antonína Novotného)

S opravdovou hrůzou sleduji, jak se obor sociální práce dostává svými posledními nápady - například nepřipravené sloučení dávek -  téměř do svého komatu. Je moji profesní povinností se ozvat. Skoro celý rok 2023 jsem se snažil využít určitého mediálního zájmu díky udělení ceny Gratias 2023, kterou jsem obdržel na základě nominace svých kolegyň a kolegů a velmi otevřeně popsat stav terénní sociální práce. Zejména laickou veřejnost jasně a srozumitelně informovat o stavu našeho oboru. S velkým smutkem si musím přiznat, že změna k lepšímu se během roku 2023 a začátkem roku 2024 v mém milovaném oboru nekonala. Spíše naopak.

 16578

Osud lidovců a krajské volby na jižní Moravě

30. 1. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Jihomoravský hejtman Jan Grolich, jeden z mála lidoveckých politiků, kteří na mě působí sympaticky, v pondělí ve Dvaceti minutách Radiožurnálu prohlásil, že lidovci by se měli vymezovat vůči pirátům. A to ve dvou oblastech: bydlení a digitalizace. Věcně by to snad mohlo dávat smysl.

 21014

Krize na Blízkém východě: USA stále řeší útok povstaleckým dronem

30. 1. 2024

čas čtení 18 minut

IDF zabily tři Palestince v nemocnici na Západním břehu; Guterres se setká s dárci UNRWA

Izraelské síly vtrhly do nemocnice Ibn Sina v Džanínu; generální tajemník OSN uspořádá schůzku poté, co země pozastavily financování.

- Izraelci protestují proti poskytování humanitární pomoci dětem a civilistům v  Gaze.  Na hraniční přechod Kerem Šalom mezi Izraelem a Gazou dorazili protestující již sedmý den po sobě. Skupina, v níž jsou i rodinní příslušníci některých osob držených Hamásem jako rukojmí, se snaží zablokovat dodávky humanitární pomoci do pásma Gazy.

Deník Times of Israel přinesl prohlášení organizace Tzav 9, která za protesty stojí. V prohlášení se uvádí: "Není logické, aby se nákladní automobily dostaly přímo do rukou teroristů Hamásu. Jsme připraveni na tuto těžkou chvíli společně s tisíci příznivci, kteří požadují, aby byly dodávky Hamásu zastaveny. Žádná pomoc by neměla projít, dokud se nevrátí poslední z rukojmích."

- Generální tajemník OSN se setká s klíčovými dárcovskými zeměmi pro UNRWA

Generální tajemník OSN António Guterres se podle svého mluvčího v úterý v New Yorku setká s klíčovými dárcovskými zeměmi UNRWA.

Schůzka se koná poté, co Izrael obvinil 12 zaměstnanců této agentury OSN pro palestinské uprchlíky z účasti na útocích ze 7. října, informuje agentura France-Presse.

Několik zemí, včetně Spojených států, Francie, Velké Británie, Německa a Japonska, oznámilo pozastavení dalšího financování agentury.

"Generální tajemník je osobně zděšen obviněními proti zaměstnancům UNRWA," uvedl v pondělí Guterresův mluvčí Stephane Dujarric.

"Jeho vzkaz dárcům - zejména těm, kteří pozastavili své příspěvky - však zní, aby alespoň zaručili kontinuitu činnosti UNRWA, neboť v celém regionu pracují desítky tisíc obětavých zaměstnanců."

Guterres se již v pondělí setkal se zástupkyní Washingtonu při OSN Lindou Thomasovou-Greenfieldovou a "v úterý [odpoledne] zde v New Yorku uspořádá setkání s hlavními dárci pro UNRWA," řekl Dujarric.

"Generální tajemník také jedná s vedením UNRWA a dárci UNRWA, jakož i s regionálními představiteli, jako je jordánský král Abdulláh, s nímž před chvílí hovořil, a egyptský prezident (Abdel Fattáh) as-Sísí."

UNRWA uvedla, že v souvislosti s obviněními jednala okamžitě, ale že snížení finančních prostředků se dotkne obyčejných Palestinců.


 

 22356

Jak válka zničila Gazu - vizuální vyšetřování

30. 1. 2024

čas čtení 11 minut

K 17. lednu bylo v Gaze  poškozeno 142 900 až 176 900 budov

Satelitní snímky a důkazy z otevřených zdrojů odhalují ničení civilní infrastruktury Izraelem ve válce proti Hamásu

Vyšetřování deníku Guardian podrobně popsalo masové ničení budov a pozemků ve třech čtvrtích Gazy. Soubor fotografií a analýz je ZDE.

Na základě satelitních snímků a důkazů z otevřených zdrojů vyšetřování zjistilo jen v těchto třech místech  poškození více než 250 obytných budov, 17 škol a univerzit, 16 mešit, tří nemocnic, tří hřbitovů a 150 zemědělských skleníků.

V průběhu izraelské války proti Hamásu v Gaze, která byla zahájena po útoku Hamásu na Izrael 7. října, byly celé budovy srovnány se zemí, pole srovnána se zemí a modlitebny vymazány z mapy.

 22348

Ukončete spolupráci s Izraelem, nepodporujte genocidu

30. 1. 2024

čas čtení 7 minut

 

Prohlášení iniciativy Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě k rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora v Haagu

„Víme velmi dobře, že naše svoboda není úplná bez svobody Palestinců.“

Nelson Mandela, první prezident JAR po ukončení apartheidu

Vítáme rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora v Haagu z 26. ledna 2024 ve věci jihoafrické žaloby na Izrael jako základ k dalšímu vyšetřování podezření z páchání genocidy v Pásmu Gazy. Tím, že soud potvrdil legitimitu tohoto podání a vyzval Izrael k ukončení všech akcí, které by mohly mít genocidní povahu, uznal pravděpodobné riziko, že Izrael v Gaze genocidu skutečně páchá. Dal tak za pravdu jihoafrickým žalobcům a dalším advokátům práv Palestinců, kteří od počátku varují, že masivní cílené zabíjení civilistů, vysídlování a destrukce Gazy mohou mít charakter genocidního jednání.

 20705

Abychom Trumpa porazili, musíme vědět, proč ho Američané stále volí. Psychologové možná znají odpověď

30. 1. 2024

čas čtení 6 minut

 
Americká kultura je inkubátorem "vnějších hodnot". Nikdo je neztělesňuje tak silně jako republikánský favorit.

Nabízí se mnoho vysvětlení pro pokračující vzestup Donalda Trumpa a nezlomnost jeho podpory, i když se hromadí jeho nehoráznosti a trestní oznámení proti němu. Některá z těchto vysvětlení jsou silná. Nikde jsem však neviděl zmíněno jedno, které by podle mého názoru mohlo být nejdůležitější: Trump je králem zastánců vnějších hodnot, píše George Monbiot.

Někteří psychologové se domnívají, že naše hodnoty mají tendenci se shlukovat kolem určitých pólů, označovaných jako "vnitřní" a "vnější". Lidé se silným souborem vnitřních hodnot inklinují k empatii, intimitě a sebepřijetí. Bývají otevření výzvám a změnám, zajímají se o univerzální práva a rovnost a chrání ostatní lidi a živý svět.

 20705

Neuvěřitelné. Whistleblower, který prozradil, že Trump neplatí žádné daně, byl odsouzen natvrdo na pět let do vězení

30. 1. 2024

čas čtení 6 minut

 
 

Bývalý spolupracovník amerického daňového úřadu, který vyzradil řadu důvěrných daňových přiznání nejbohatších Američanů, včetně přiznání  Donalda Trumpa, byl v pondělí odsouzen k maximálnímu trestu pěti let odnětí svobody, píše Washington Post.


Osmatřicetiletý Littlejohn se přiznal, že v roce 2019 vyzradil důvěrné informace o Trumpových daních deníku New York Times a v následujícím roce to zopakoval a poskytl daňová přiznání a finanční údaje tisíců bohatých Američanů pro server ProPublica.

Zpravodajské organizace zveřejnily zprávy, z nichž vyplývá, že Trump a nejbohatší Američané po léta platili malé nebo neplatili vůbec žádné federální daně. Americká okresní soudkyně Ana C. Reyesová, která Littlejohnovi vynesla rozsudek, při říjnovém slyšení zdůraznila, že "tento nezákonný čin bude mít vážné následky". Bez ohledu na Littlejohnovy motivy soudkyně uvedla, že "lidé, kteří berou zákon do svých rukou, jsou nepřijatelní". Pozn. red. Zjevně povědomí, že whistlebloweři dělají službu veřejnému zájmu, k soudkyni Reysové dosud neproniklo.

 16578

Nespoléhejte na stát!

30. 1. 2024 / Wenzel Lischka

čas čtení 1 minuta


Více jak třicet let nám obyčejným občanům různí profesionální přátelé lidu vykládají, že nemáme spoléhat na stát. Jelikož nejsem dost chytrý, trvalo mi dosti dlouho, než jsem jejich moudrá a dobře míněná slova pochopil. Měli bychom si ona upřímná slova všichni vzít k srdci.

Nyní jsem pro politiku nespoléhání na stát všemi deseti. Pouze mi na té politice trochu vadí, že stát ještě jaksi spoléhá na nás obyčejné občany. Tato jednostranná závislost musí být pro stát velice bolestivá. Chtělo by to politiku nespoléhání dotáhnout až do úplného konce.

 22354

Bolsonaro prchá před policií na motorovém člunu

30. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 13 minut

 
Tzv. "superlive" na YouTube předpovídající, co se stane, kinematografickéýútěk na motorovém člunu se třemi syny v 5.50 ráno, zátah federální policie na jeho dům na pláži o deset minut později, nalezený notebook tajné služby, exprezident v úkrytu, zběsilá pravice v zoufalství: další skandální kapitola pádu Jaira Bolsonara a jeho gangu.

Izraelci vyvíjejí nátlak na britská média, aby vyhodila novináře, kteří poukazuijí na jejich trestné činy

29. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

Proti tomuto koordinovanému úsilí cizího státu, který se snaží vyhnout odpovědnosti, o nepatřičné ovlivňování svobody tisku v Británii se MUSÍ postavit každý z nás. Jedná se o ohrožení základní svobody: odpovědnosti moci. Nemlčte.

(James O'Brien z rozhlasové stanice LBC není jediným, koho se Izraelci snaží nechat vyhodit.)


James O'Brien: "O'Brien je svatouškovské prase, které se snaží vyvolávat v Británii ještě víc antisemitismu. Bude mít z toho krev na rukou. Je to bezpochyby tajný antisemita a měl by být odstraněn z toho rozhlasu LBC, kde má velmi nebezpečný vliv."

To píše Jill z Brightonu, a ta reaguje na otázku, kterou jsem vznesl v souvislosti s tímto rozhovorem:

"Je tomu tak, že to vypadá, že izraelská velvyslankyně v Británii ospravedlňuje zničení všech domovů, škol a nemocnic (!) v pásmu Gaza?"

Izraelská velvyslankyně v Británii: "Jedna věc, kterou si uvědomujeme, je, že všechny školy, každá mešita, každý druhý dům mají přístup do tunelů. Takže - !

Moderátor: "To je argument pro zničení celé Gazy? Všechny budovy, které tam jsou? "

Izraelská velvyslankyně v Británii: "Máte jiné řešení, jak zničit - - "

James O'Brien:
"To jsem já, svatouškovské prase, které se snaží vyvolat v Británii víc antisemitismu, tím, že se vás ptám, co že si myslíte, že říká izraelská velvyslankyně v Británii."

 22355

'Hodně z toho je lajdáctví': biolog, který nachází chyby ve vědeckých pracích

30. 1. 2024

čas čtení 5 minut

 
Sholto David označil tisíce vědeckých prací za chybné, většinou kvůli obavám z možné manipulace s obrázky


Když Sholto David loni na podzim skončil v zaměstnání, mohl si hledat jiné místo, vzít si volno na cestování nebo vzít  stan a nasednout na kolo. David, biolog žijící v Pontypriddu ve Walesu, se však vrhl na poněkud obskurní koníček: hledání chyb ve vědeckých pracích a na snahu o jejich nápravu.

David říká, že je to práce do značné míry nevděčná. Vědci se často brání že jejich studie jsou naprosto v pořádku, odmítají na jeho kritiku reagovat. Podobně postupují i redaktoři časopisů, kteří jeho dopisy ignorují, odmítají, nebo na ně reagují nesmírně pomalu.

Izraelští ministři se účastnili akce požadující vystěhování Palestinců z Gazy - což by bylo proti mezinárodnímu právu

29. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

Nedělní akce v Jeruzalémě vyvolala zděšené reakce z jiných částí izraelského politického spektra a kritiku ze strany USA, nejdůležitějšího spojence Izraele.

Vůdce opozice Jair Lapid prohlásil, že koaliční vláda zvolená v roce 2022 "dosáhla nového dna", a dodal:
"Představuje to mezinárodní škody, podkopává to potenciální jednání, ohrožuje to vojáky a odráží to vážný nedostatek odpovědnosti."

Vysoce postavený americký představitel řekl izraelskému deníku Yedioth Ahronoth:

"Konference radikální pravice s výzvami k obnovení židovského osídlení v Gaze je prostě odpudivá. Je to strašná chyba Netanjahua, který tomu nezabránil. Vyvolává to otázky, zda má Bibi vůbec ruce na kormidle."

Netanjahuův úřad se ke konferenci nevyjádřil, ale když byl den předtím na konferenci dotázán, uvedl, že účastníci mají "právo na svůj názor".

Premiér již dříve odmítl návrhy, že Izrael po skončení války obnoví v Gaze civilní přítomnost. Začátkem tohoto měsíce však prohlásil, že "nepřistoupí na kompromis ohledně plné izraelské bezpečnostní kontroly nad celým územím západně od [řeky] Jordánu - a je proti vytvoření palestinského státu".

 19850

Další kolo debat o ceně potravin, nyní všichni proti výrobcům

29. 1. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

 



A máme tu zase, pořád dokola, téma ceny potravin. Opět nedělní Otázky V. Moravce, opět stejné obsazení: ministr zemědělství a zástupci zemědělců, výrobců a obchodu. Co je nového? Ceny potravin proti očekávání, zdá se, nerostou. Zdá se. Data Českého statistického úřadu totiž zatím nejsou k dispozici. Do značné míry, když se budu soustředit skutečně na téma ceny potravin a nikoli na stížnosti zemědělců, výrobců a obchodníků na byrokracii, regulaci, green deal atd., se situace změnila poměrně zásadně.

Rozčílený důchodce Ústavnímu soudu

29. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Pozn. red.: Rozčílený důchodce píše Ústavnímu soudu. Ano, samozřejmě je šokující, že Fialova vláda řeší státní deficit na úkor důchodců, namísto toho, aby zdanila oligarchy. Je ovšem pozoruhodné, jak pan Tomek podléhá fake news. Tradiční představa o Spojených státech, jimž leze česká vláda kamsi, už nefunguje, vzhledem k tomu, že vítězí Donald Trump.  Je absolutně nesporné, že ČR musí podstatnou měrou investovat do své obrany, vzhledem k hrozbě útoku z Ruska, i když stíhačky by to asi být neměly. Nenávist vůči údajným "zeleným extremistům z Evropské unie" je také hloupá, protože proti globálnímu oteplování je nutno podniknout razantní akce, jinak lidstvo zahyne. Důchodci panu Tomkovi to však zřejmě už může být jedno. Nenávist vůči bolševikům po více než pětatřiceti letech od jejich pádu je možná taky už trochu zastaralá, i když ji v ČR nadšeně živí mnozí.

Adresát: soudce – zpravodaj Vojtěch Šimíček    

Dobrý den, chtěl bych Vám pogratulovat k Vašemu vysoce inteligentnímu rozhodnutí. Protože se nejednalo o snížení Vašich příliš vysokých platů, ale o okradení důchodců, kteří mají za rok tolik, co Vy za měsíc, tak je to přirozeně ústavně v pořádku.

 22352

TZ: Potravinové banky v roce 2023 dokázaly uspokojit nárůst poptávky po potravinové pomoci

29. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Pozn. red. Je šokující, že lidé v ČR musejí záviset na potravinových bankách. To je tedy kapitalismus.


Praha 29. 1. 2024: Potravinové banky shromáždily v roce 2023 celkem 13 200 tun potravin a pomohly více než 400 tisícům lidí v nouzi. Jedná se o meziroční navýšení počtu podpořených lidí o 30 procent. Systém potravinové pomoci se tak stává nezastupitelným prostředkem pomoci lidem v nouzi.

 22343

Krize na Blízkém východě: Írán popírá, že by se podílel na útoku bezpilotního letounu v Jordánsku, při kterém zahynuli američtí vojáci

29. 1. 2024

čas čtení 14 minut

 
Palestinská tisková agentura Wafa uvádí, že při nejnovějším izraelském bombardování pásma Gazy byly zabity "desítky civilistů, převážně dětí a žen".


    Izraelské vojenské síly provedly intenzivní a prudké nálety zaměřené na čtvrť Al-Zaytoun jižně od města Gazy a na oblast Tal Al-Hawa západně od města, které vedly k zabití několika lidí a způsobily mnohočetné ztráty na životech.

V neděli v noci bylo nejméně 23 civilistů zabito a další zraněni při izraelském náletu, jehož cílem byl obydlený dům patřící rodině Al-Mutwi západně od tábora Nuseirat.

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu v pátek sdělil Izraeli, že musí "přijmout veškerá opatření, která jsou v jeho moci", aby upustil od zabíjení Palestinců v rozporu s úmluvou o genocidě.

- Izraelští ministři vyzývají k přesídlení Gazy Izraelci a "dobrovolnému odchodu" Palestinců

Krajně pravicoví izraelští ministři a ministři patřící ke straně Likud Benjamina Netanjahua se zúčastnili konference o přesídlení Gazy, na které ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir prohlásil, že Izraelci musí "najít legální způsob dobrovolné emigrace (Palestinců)", informoval deník Haaretz.

Konference, která se konala v neděli v Jeruzalémě, se zúčastnily tisíce lidí včetně ministra financí Bezalela Smotricha a dalších členů Knesetu a koaliční vlády, rabínů, aktivistů za osady a rodin vojáků bojujících v Gaze.

Ben Gvir ve svém projevu řekl:

    Pokud nechceme další 7. říjen, musíme se vrátit domů a ovládnout [Gazu]. Musíme najít legální způsob dobrovolné emigrace [Palestinců] a vynést rozsudky smrti nad teroristy ... Obracím se na vás, pane premiére [Benjamine] Netanjahu: nastal čas odvážných rozhodnutí.

Členové strany Likud, kteří o "dobrovolné emigraci" Palestinců otevřeně hovoří od začátku války, se podle Haaretzu na konferenci k tomuto tématu vrátili.

Ministr pro komunikaci Šlomo Karhi řekl, že ve válce "'dobrovolný' je občas stav, který [někomu] vnucujete, dokud nedá souhlas".

Ministr cestovního ruchu Haim Katz mezitím prohlásil: "Dnes, po 18 letech [od stažení z Gazy], máme možnost obnovit a rozšířit území Izraele. Je to naše poslední příležitost."
 

29738

Izrael a Palestina: Kolektivní Západ je globálním páriou

29. 1. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v pátek zveřejnil předběžná opatření poté, co Jihoafrická republika (JAR) obvinila Izrael z genocidy v Gaze s tím, že “přinejmenším některá obvinění”, která JAR předložila, jsou “věrohodná”.  ICJ zdůraznil, že Izrael se musí řídit Úmluvou o zabránění a trestání zločinu genocidia, přičemž musí podniknout urgentní kroky k zastavení zabíjení civilistů v Gaze a ničení jejich životního prostoru. Izrael však tento závažný apel okázale ignoruje, když pokračuje ve vraždění Palestinců i nadále. Konečný výrok soudu, zda Izrael skutečně páchá, či nepáchá v Gaze genocidu se patrně dozvíme až za několik let, nicméně pouhá možnost, že tomu tak může být, je zásadní ranou pro Izrael a jeho západní patrony a spojence včetně České republiky.

 19506

EU se chystá zruinovat ekonomiku Maďarska

29. 1. 2024

čas čtení 5 minut

Aktualizace: EU se po zveřejnění tohoto dokumentu hájí, že prý "nechce zruinovat ekonomiku Maďarska"

Podle tajného interního dokumentu vypracoval Brusel plán na sabotáž maďarské ekonomiky, pokud Viktor Orbán tento týden zablokuje balík pomoci Ukrajině ve výši 50 miliard eur.

Dokument popisuje ekonomické slabiny Budapeště & jak jich využít.
 
Dokument, který připravili úředníci z @EUCouncil, uvádí, jak může EU blok vyvolat run na maďarskou měnu, zvýšit její výpůjční náklady a ohrozit "pracovní místa a růst" tím, že vyděsí investory a trhy slibem, že sBudapešti přeruší veškeré financování

Výbušná hrozba Bruselu vůči ekonomice jednoho z vlastních členských států představuje významnou eskalaci v boji mezi EU a jejím nejvíce proruským členem a ukazuje rozsah hněvu nad Orbánovým odmítnutím dohodnout se se svými spojenci na kompromisu ohledně financování Kyjeva.

Maďarský ministr pro EU @JanosBoka_HU řekl v neděli, že Budapešť "nepodléhá nátlaku", "nevytváří spojení mezi podporou Ukrajiny a přístupem k fondům EU" a odmítá, aby tak činily i jiné strany. .

Skutečnou zbraní je - jako vždy - ekonomika, hlupáku.

Viz níže:

Počet úmrtí na rakovinu střev u osob mladších 50 let vzroste

29. 1. 2024

čas čtení 7 minut


Podle odborníků jsou alarmující prognózy pro rok 2024 důsledkem nárůstu obezity, špatného stravování a nedostatku fyzické aktivity

S časným vznikem rakoviny tlustého střeva je spojena konzumace alkoholu
 
Podle prognóz, které jsou podle odborníků alarmující a vyplývají z nárůstu obezity, špatného stravování a nedostatku fyzické aktivity, se počet úmrtí na rakovinu střev ve Spojeném království ve věku do 50 let letos zvýší o třetinu. Alarmující nárůst úmrtí na rakovinu střev se očekává i v ostatních evropských zemích.

Předpokládá se, že v Británii v roce 2024 vzroste počet úmrtí mezi osobami ve věku 25 až 49 let o 39 % u žen a o 26 % u mužů ve srovnání s průměrem let 2015 až 2019, což je poslední pětileté období, za které byly údaje zkoumány. Zjištění byla zveřejněna v časopise Annals of Oncology.

 19506

Maďarská krajní pravice by si, pokud Ukrajina prohraje, nárokovala pro Maďarsko region na Ukrajině

29. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Maďarská krajně pravicová strana Naše vlast by si v případě ztráty ukrajinské státnosti v důsledku ruské invaze nárokovala západní oblast Ukrajiny, kde žije asi 150 000 etnických Maďarů, uvedl v sobotu pozdě večer její lídr.

Lídr Naší vlasti Laszlo Toroczkai to uvedl na konferenci, kde strana, která má ve 199členném maďarském parlamentu šest zákonodárců, hostila krajně pravicové lídry mimo jiné z německé AfD a nizozemského Fóra pro demokracii.

"Pokud jde o válku na Ukrajině, naše poselství je velmi jednoduché: okamžité příměří, mír a řešení prostřednictvím rozhovorů," řekl Toroczkai ve videu zveřejněném na webových stránkách své strany a vyzval k autonomii pro etnické Maďary na západní Ukrajině.

 20699

V květnových volbách do Evropského parlamentu se očekává posun doprava v celé EU

29. 1. 2024

čas čtení 7 minut

 
První průzkumy naznačují silný výsledek protievropských populistických hnutí ve většině zemí EU


V nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v roce 2024 se v mnoha členských státech EU očekává posun doprava, přičemž populistické radikálně pravicové strany mohou výrazně posílit na úkor středolevých a zelených stran, píše server Intellinews.

Podle výzkumu Evropské rady pro zahraniční vztahy (ECFR), který vychází z prvních údajů z průzkumů veřejného mínění, se očekává, že protievropská populistická hnutí povedou v devíti členských státech včetně všech zemí Visegrádské čtyřky, České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska. V dalších devíti zemích, včetně Bulharska a Rumunska v jihovýchodní Evropě a pobaltských států Estonska a Lotyšska, si podle odhadů zajistí druhé nebo třetí místo.

 20613

Bývalá NDR: AfD těsně prohrála první volby po odhalení schůzky o masové deportaci imigrantů

29. 1. 2024

čas čtení 5 minut


Druhé kolo okresního kola voleb v Durynsku je bedlivě sledováno, aby se zjistilo, zda obrovské protesty proti straně AfD v Německu snížily její podporu
 

Krajně pravicová populistická strana Alternative für Deutschland těsně prohrála ve svém prvním volebním testu od chvíle, kdy vyšlo najevo její zapojení do plánu na masovou deportaci cizinců, který vyvolal obrovské protesty po celém Německu. Její kandidát prohrál s konzervativním soupeřem v okresních správních volbách, jejichž význam rezonoval daleko za hranicemi místní oblasti.

V těsném druhém kole v okrese Saale-Orla v jihovýchodní spolkové zemi Durynsko připravil kandidáta AfD Uweho Thruma o vítězství jeho soupeř z řad křesťanských demokratů (CDU) Christian Herrgott o 4,6 procentního bodu.

 22342

Už vím, jak mohlo dojít k holocaustu

29. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Vážený pane Čulíku,

děkuji za to co děláte, píše Jan Molič.

Na základě konfliktu v Gaze jsem si uvědomil, jak mohlo dojít k holokaustu. Absolutně nechápu nekritickou podporu Izraele u lidí, kteří se jinak považují za intelektuály a humanisty (!)

Říká se, že lidé zpívají písničku těch, kteří je platí. Jenže tady nikdo nikoho neplatí a přece ji zpívají. Čím to je, že lidé selektivně vypnou kritičnost? Předtím kritizovali USA, Rusko, dokonce chápali že jsou to státy řízené mocenskými klikami. V případě Izraele jako by totéž neviděli. Jako by pro ně byli Židé vyvolení, ačkoli jsou národem stejným jako třeba Maďaři. Nebo jako by Netanjahu měl nějaké boží požehnání, přestože oni v boha nevěří, navíc je to stejný člověk prahnoucí po moci jako stovky mu podobných v jiných státech, třeba v Maďarsku. Nebo snad mají morální bianco šek dělat si co chtějí díky holokaustu?

Nebo je to celé prostší? Totiž "naši" vs "cizáci"? (mnozí intelektuálové si na tu intelektuálnost jen hrají, ale jsou ovládáni pravěkým kmenovým uvažováním).

 16578

Hádání o příležitostech

29. 1. 2024 / Jan Sláma

čas čtení 3 minuty

Ani se mi do tohoto tématu moc nechtělo. Ale nechť. Dodržuje pravidla svého Principu skromnosti, začínám ranní rituál snídaně hudbou. Je to jen náhoda, ale dnes mi z mé sbírky CD koncertuje Frank Kaderabek. Báječný trumpetista. Jeho jméno mne přimělo, abych se na něj podíval, co je vlastně zač. Tak jasně české jméno. Franta Kadeřábek. Byl to ale Američan, narozený v Chicagu a nedávno, vloni v prosinci umřel v úctyhodném věku.

V tom poslaneckém blbnutí a omlouvám se za to slovo, ale v době, která je všechno, jen ne lehká, mne nic jiného, tak případného, nenapadá. Je to asi jako by se na potápějícím se Titaniku lidé hádali, zda se má v kavárně hrát valčík nebo tango.

 20965

Žádný stát není židovský

29. 1. 2024 / Joseph Grim Feinberg

čas čtení 24 minut

V českých médiích pořád slýchám o nějakém „židovském státu“. Já však žádný židovský stát neznám.

Vím samozřejmě, že Deklarace nezávislosti Státu Izrael píše o „založení židovského státu“. A vím, že od roku 1985 izraelský Základní zákon definuje Izrael jako „židovský a demokratický stát“. A vím, že nový Základní zákon z roku 2018 definuje Izrael jako „národní stát židovského lidu“. To ještě neznamená, že „Izrael“ a „židovský stát“ jsou synonymy, jak to českém mediálním pojmosloví zní. Neznamená to, že Izrael správně vykládá přívlastek „židovský“ jeho vztah k pojmu stát.

 22350

Krize na Blízkém východě: Tři američtí vojáci byli zabiti "radikálními militantními skupinami podporovanými Íránem" při útoku dronu v Jordánsku

28. 1. 2024

čas čtení 11 minut

Údajně nejméně 34 členů personálu vyšetřováno kvůli možnému traumatickému poranění mozku

Při útoku bezpilotního letounu na americké jednotky v severovýchodním Jordánsku byli zabiti tři příslušníci amerických ozbrojených sil, uvedl Joe Biden

V nedělním prohlášení Joe Biden uvedl, že ačkoli vyšetřování útoku stále probíhá, USA vědí, že "byl proveden radikálními militantními skupinami podporovanými Íránem, které působí v Sýrii a Iráku".

Biden dodal, že mnoho dalších osob bylo zraněno.

Dále dodal:

"Jill a já se připojujeme k rodinám a přátelům našich padlých - a k Američanům v celé zemi - a truchlíme nad ztrátou těchto bojovníků při tomto podlém a zcela nespravedlivém útoku...

Budeme pokračovat v jejich závazku bojovat proti terorismu. A nepochybujte - všechny odpovědné poženeme k odpovědnosti v době a způsobem, který si sami zvolíme.

Podle amerického představitele je nejméně 34 příslušníků personálu vyšetřováno kvůli možnému traumatickému poškození mozku, uvedla agentura Reuters.

Útoky představují první smrtelné zranění amerických vojáků v regionu od 7. října, kdy začala izraelská válka v Gaze.

 22093

Ruská agrese na Ukrajině Moskva se při leteckých útocích zaměřila na ukrajinskou infrastrukturu

28. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

 
Podle armády nejsou bezprostředně patrné žádné oběti, úder na průmyslový areál v Kremenčuku vyvolal požár


Rusko zahájilo útoky drony a raketami, jejichž cílem je civilní a kritická infrastruktura v rozsáhlých oblastech Ukrajiny, uvedlo v neděli kyjevské letectvo.

Podle předběžných informací nebyly při útocích zaznamenány žádné oběti.

Rusko a Ukrajina v posledních měsících zintenzivnily letecké útoky na území druhé strany a zaměřily se na kritickou vojenskou, energetickou a dopravní infrastrukturu.

Ukrajinské vzdušné síly uvedly, že Rusko zaútočilo v centrální Poltavské oblasti dvěma balistickými raketami vypálenými z balistického raketového systému Iskander a třemi raketami země-vzduch nad Doněckou oblastí na východě.

Filip Pronin, gubernátor Poltavské oblasti, napsal, že útok zasáhl průmyslový areál ve městě Kremenčuk a vyvolal požár. Obrázky zveřejněné na sociálních sítích ukazují záchranné týmy, které bojují s požárem.

Dále na jihovýchodě v Záporožské oblasti gubernátor Jurij Malaško uvedl, že při útoku dronu byl zasažen objekt infrastruktury. Malaško sdělil, že na místě jsou záchranné týmy, ale neposkytl žádné podrobnosti o škodách nebo obětech.

Ukrajinské systémy protivzdušné obrany v noci zničily čtyři z osmi Ruskem vypuštěných dronů, uvedlo letectvo.

 22340

Krize na Blízkém východě: Izraelci už v Gaze zabili 26 422 lidí

28. 1. 2024

čas čtení 17 minut

- Země, které pozastavily financování klíčové agentury OSN pro pomoc, "otevřeně porušují" příkaz Mezinárodního soudního dvora

Expertka OSN varoval, že země, které pozastavují financování Agentury OSN pro pomoc a práci s palestinskými uprchlíky, porušují příkaz Mezinárodního soudního dvora poskytovat účinnou pomoc v Gaze.

Francesca Albanese, zvláštní zpravodajka OSN pro okupovaná palestinská území, varovala, že rozhodnutí pozastavit financování UNRWA "zjevně odporuje" příkazu Mezinárodního soudního dvora umožnit, aby se k obyvatelům Gazy dostala účinná humanitární pomoc".

"Bude to znamenat právní odpovědnost - nebo zánik (mezinárodního) právního systému," napsala na Twitteru.

- Papež František vyzval k respektování civilistů v konfliktních oblastech a uvedl, že lidé jsou unaveni válkami, které označil za "katastrofu pro národy a porážku lidstva".

Po nedělní modlitbě Anděl Páně na Svatopetrském náměstí papež řekl, že obyvatelstvo je třeba respektovat také na Blízkém východě, zasaženém válkou mezi Izraelem a Hamásem.

Vedoucí Norské rady pro uprchlíky: Dárci, kteří "lehkomyslně pozastavují" dary, ohrožují "život zachraňující pomoc" organizace UNRWA v Gaze.

Jan Egeland, generální tajemník Norské rady pro uprchlíky, prohlásil, že "život zachraňující pomoc" v Gaze je ohrožena tím, že dárci "bezohledně pozastavují pomoc" UNRWA, Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky.

"UNRWA oprávněně vypověděla smlouvy těm, kteří údajně porušují naši zásadu neutrality," napsal na Twitteru. Dárci, nenechte hladovět děti kvůli hříchům několika jednotlivých humanitárních pracovníků."

Představitelé humanitárních organizací varovali, že riziko úmrtí na nemoci, kterým lze předcházet, a riziko hladomoru roste, protože přísun pomoci, jako jsou potraviny a léky, na území je jen zlomkem toho, co bylo před válkou.

Podle agentury Reuters je většina z 2,3 milionu obyvatel Gazy nyní odkázána na pomoc UNRWA, včetně asi milionu lidí, kteří před izraelským bombardováním uprchli a ukrývají se v jejích zařízeních.

- Agentura Reuters přinesla tuto zprávu o zoufalé situaci některých rodin, které uprchly z Chán Júnisu kvůli izraelskému útoku na druhé největší město pásma Gazy:
 


 22343

Velká Británie, USA a další země pozastaví financování klíčové agentury OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům

28. 1. 2024

čas čtení 7 minut


Tento krok několika zemí přichází po izraelském obvinění, že se zaměstnanci UNRWA v loňském roce podíleli na útocích na Izrael. Vyskytují se spekulace, že se tímto obviněním Izrael snaží odvést pozornost od pátečního rozhodnutí Mezinárodního soudního tribunálu v Haagu


Irsko a Norsko zdůraznily, že humanitární pomoc pro obyvatelstvo Gazy, postižené hladomorem, je klíčová, a tyto země svou finanční podporu pro UNRWA nepřeruší


Rozhodnutí USA, Spojeného království a dalších západních zemí zmrazit financování agentury OSN pro palestinské uprchlíky výrazně zhorší humanitární krizi v pásmu Gazy, varovali Palestinci.


Velká Británie, Německo, Itálie, Nizozemsko, Švýcarsko a Finsko se připojily ke Spojeným státům, Austrálii a Kanadě a pozastavily financování poté, co UNRWA, Agentura OSN pro pomoc a práci v Palestině, odhalila, že bylo zahájeno vyšetřování 12 zaměstnanců, kteří se údajně podíleli na útoku vedeném Hamásem 7. října, při němž zahynulo 1 140 lidí.

Izraelská odvetná válka zabila 26 000 lidí a vyvolala strašlivou humanitární krizi, kdy přibližně 85 % z 2,3 milionu obyvatel pásma muselo opustit své domovy.

Den památky obětí holokaustu v roce 2024 a demonstrace

27. 1. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

Dovolte, abych Vám vysvětlil svou zaujatost. Domnívám se, že plánované, totální vyvraždění celého jediného národa představuje katastrofu, která nemá v lidské civilizaci obdobu. Stalo se to, jelikož se to mohlo stát, kdyby se to nemohlo stát, tak by se to nestalo.,.”

(Jehuda Bauer, Úvahy o holokaustu)

Vždycky se snažím psát své úvahy s vědomím, že jejich velmi spornou kvalitu se vždy snažím velmi nahradit velkou upřímnosti a osobním nahlédnutím do svého myšlení - spíše autodidakta.

 22348

Západní státy zastavily už tak hladovějícím civilistům v Gaze humanitární pomoc

27. 1. 2024

čas čtení 10 minut

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu v pátek konstatoval, že ten, kdo brání příchodu humanitární pomoci do Gazy, páchá genocidu. V reakci na to nyní řada západních států pozastavila financování humanitární organizace UNRWA, jejíchž 15 000 zaměstnanců uprostřed bojů poskytuje v Gaze civilistům humanitární pomoc.  (Celkem má UNRWA na Blízkém východě 30 000 humanitárních pracovníků.)  152 zaměstnanců UNRWA bylo při poskytování humanitární pomoci v Gaze Izraelem usmrceno. Západní státy pozastavily financování této pomoci, protože Izrael obvinil organizaci UNRWA, že 12 jejích zaměstnanců se údajně účastnilo útoků Hamásu ze 7 října. (Izrael má toto tvrzení z výslechu zajatců z Hamásu.) Jak kdosi napsal na Twitteru, je to obdobné, jako kdyby britský stát zastavil financování celého britského zdravotnictví, protože jedna britská zdravotní sestra, Lucy Letby, zabila nedávno v nemocnici několik nemluvňat.


Moderátor, Channel 4 News, sobota 27. ledna 2024:

Spojené království pozastavuje financování agentury OSN pro uprchlíky, která poskytuje životně důležitou pomoc v Gaze, poté, co se údajně několik jejích zaměstnanců podílelo na útocích ze 7. října. Agentura se označuje za poslední záchranné lano pro palestinský lid v Gaze a dnes v noci se ocitla v nejisté pozici, protože rostoucí seznam zemí pozastavuje financování Agentury OSN pro pomoc a práci. Agentura přislíbila, že zaměstnance zapojené do teroristických činů požene k odpovědnosti, ale na místě v Gaze to pravděpodobně ještě zhorší neutěšenou humanitární situaci.

 20705

Donald Trump má v procesu o pomluvě zaplatit E Jean Carrollové odškodné 83,3 milionu dolarů

27. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Trump vyhrožuje, že se  odvolá  proti tomuto  rozsudku, který přichází necelý rok poté, co Carrollová dostala 5 milionů dolarů v procesu o sexuálním zneužívání a pomluvě
 
Newyorská porota v pátek přiznala E Jean Carrollové 83,3 milionu dolarů, když žalovala Donalda Trumpa za pomluvu.

Carrollová obdrží 18,3 milionu dolarů jako náhradu škody a 65 milionů dolarů jako trestní odškodné. Bývalý prezident zaplatí Carrollové odškodné ve výši 18,3 milionu dolarů - 11 milionů dolarů je určeno na financování kampaně na nápravu reputace. Částka 7,3 milionu dolarů je určena za citovou újmu způsobenou Trumpovými veřejnými prohlášeními z roku 2019.

 20699

Evropa se řítí do nebezpečných vod a její vůdci podřimují u kormidla

27. 1. 2024

čas čtení 6 minut

 
Nečinnost ohrožuje bezpečnost kontinentu kvůli Trumpovi, Ukrajině, vzestupu krajní pravice a krizi na Blízkém východě

 
Demokraté se obávají, že Joe Biden v listopadovém soupeření  s Donaldem Trumpem spěje ke katastrofě. Britští konzervativci podobně kritizují dřímajícího Rishiho Sunaka, zatímco labouristé sní o podzimním vítězství. Ale co se týče skutečně světoborné dřímoty, nejhlouběji spí politikové v Evropské unii, varuje Simon Tisdall.

Podle toho, jak to vypadá, by se rok 2024 mohl pro blok 27 zemí proměnit v noční můru - annus horribilis všech dob. Na vrchol se řítí spousta mezinárodních i vnitřních problémů. Je na ně EU připravena? Rozhodně ne.

 22325

Rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora o Gaze posiluje řád založený na pravidlech a vystavuje Západ zkoušce

27. 1. 2024

čas čtení 8 minut


Rozhodnutí soudu OSN je zničující pro Izrael a nepříjemné pro jeho spojence, jako jsou Spojené království a USA, které bagatelizovaly žalobu od Jihoafrické republiky

Ředitelka thinktanku Chatham House Bronwen Maddoxová tento týden ve své pozoruhodné přednášce vyzvala Západ, aby si uvědomil, jak je zranitelný vůči obvinění z pokrytectví a jak silněna tom záleží
 
Tím, že Jihoafrická republika požádala Mezinárodní soudní dvůr o vydání předběžného opatření, které by Izraeli zabránilo v páchání potenciálně genocidních činů v Gaze, postavila na lavici obžalovaných nejen izraelské zacházení s Palestinci, ale také celý řád založený na pravidlech po druhé světové válce, včetně autority samotného Mezinárodního soudního dvora. Ještě nikdy se uprostřed tak krvavého konfliktu neodehrál tak významný případ a málokdy na jeho výsledek vsadilo tolik lidí, míní Patrick Wintour.

 22327

Brazílie: Bolsonaro špehoval pomocí izraelského softwaru více než 1 500 oponentů

27. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

Každý den vidí bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro, jak jsou jeho zločiny rozplétány. Kromě toho, že Bolsonaro prosazoval brazilskou verzi útoků na Kapitol, které podnítil Donald Trump a jejichž výsledkem bylo divoké zničení budov prezidenta, Senátu a Nejvyššího soudu (památky světového dědictví vytvořených revolučním architektem Oscarem Niemeyerem), nyní je svědkem zatčení několika svých věrných spojenců a sám byl odsouzen za volební zločin, tak osm let nemůže nikde kandidovat.

 22326

Americké listy: Ve státech, kde republikáni zakázali potraty bez výjimky pro znásilnění, vedlo znásilnění k 58 979 těhotenstvím

27. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut

Časopis Vanity Fair zveřejnil zprávu o tom, kolik znásilněných žen bylo nuceno porodit dítě od násilníka díky místním zákonům zakazujícím jakýkoli druh interrupce, bez ohledu na to, zda těhotenství pochází ze závažného trestného činu. Důkaz tragických důsledků dogmatické ortodoxie kolem potratů, kterou prosazují krajní pravice a náboženští fanatici.

 22325

Soud OSN nařídil Izraeli, aby zajistil, že v Gaze nebude páchána genocida

26. 1. 2024

čas čtení 5 minut

 
Mezinárodní soudní dvůr nevyhověl žádosti Jihoafrické republiky o nařízení okamžitého příměří


Mezinárodní soudní dvůr OSN v historickém rozhodnutí nařídil Izraeli, aby zajistil, že jeho síly nebudou páchat genocidu na Palestincích v Gaze.

Předsedkyně soudu Joan Donoghueová v pátečním předběžném rozhodnutí uvedla, že Izrael musí "přijmout veškerá opatření, která jsou v jeho pravomoci", aby zabránil činům, které spadají do působnosti úmluvy o genocidě, a musí "s okamžitou platností" zajistit, aby se jeho síly nedopustily žádného z činů, na které se úmluva vztahuje.

Soud nevyhověl žádosti Jihoafrické republiky, aby nařídil okamžité zastavení války, která zničila velkou část pásma Gazy a podle zdravotnických orgánů v Gaze zabila více než 25 000 Palestinců.



 22158

Mezinárodní soudní dvůr nařídil Izraeli zabránit genocidě v Gaze

26. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

 

Soudkyně Donoghueová uvedla, že soud rozhodl, že Izrael musí "přijmout veškerá opatření, která jsou v jeho pravomoci", aby zabránil všem činům spadajícím do působnosti úmluvy o genocidě.

Konstatovala, že Izrael musí "s okamžitou platností" zajistit, aby se jeho síly nedopustily žádného z činů, na které se vztahuje úmluva.

Musí také přijmout okamžitá opatření ke zlepšení humanitární situace v Gaze.

Mezinárodní soudní dvůr také nařídil Izraeli přijmout opatření k zabránění a potrestání přímého podněcování ke genocidě

Soudkyně Donoghueová  nařídila Izraeli, aby přijal opatření k zabránění a potrestání přímého podněcování ke genocidě. Z rozhodnutí vyplývají pro Izrael mezinárodněprávní povinnosti. Podle ní jsou všechny strany v pásmu Gazy vázány mezinárodním právem.

Soud zdůraznilt, že Izrael musí zajistit uchování důkazů o údajné genocidě. Soudkyně  Donoghueová  nařídila Izraeli, aby do měsíce podal soudu zprávu o svých protigenocidních opatřeních.

Soudkyně  Donoghueová  uvedal, že soud rozhodl, že Izrael musí "přijmout veškerá opatření, která jsou v jeho moci", aby zabránil všem činům spadajícím do působnosti úmluvy o genocidě.

Říká, že musí "s okamžitou platností" zajistit, aby se jeho síly nedopustily žádného z činů, na které se vztahuje úmluva.

Musí také přijmout okamžitá opatření ke zlepšení humanitární situace v Gaze.

31826

TZ: Prahou prošla v sobotu demonstrace solidarity s Gazou, účastnilo se jí na tisíc lidí

26. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Na tisíc lidí přišlo v sobotu 20. 1. na náměstí Míru, kde od 14:00 probíhala demonstrace solidarity s Gazou. Odtud se vydal průvod demonstrujících na Václavské náměstí a přes Staroměstské náměstí na náměstí Republiky, kde byla akce večer ukončena palestinským národním tancem dabke.

Projev bývalé ombudsmanky Anny Šabatové přečetla dcera „Wintonova dítěte“ Markéta Hrbková a jako řečníci na demonstraci vystoupili například bývalý ministr zahraničí Jan Kavan, redaktor a novinář Filip Outrata, organizátoři z iniciativ Ne našim jménem – Za spravedlivý mír na Blízkém východě, Židovský hlas solidarity či  Palestinský klub v České republice a řada dalších. Svou osobní vzpomínku na působení v Gaze v době počátků blokády sdílela se shromážděnými česká lékařka Lída Hesová, která zde působila v rámci mise Lékařů bez hranic. Byly přečteny i projevy ředitele Organizace na pomoc uprchlíkům Martina Rozumka a politologa Šádiho Shanaáha, kteří se nemohli účastnit osobně.

 22320

V Gaze bylo při izraelských úderech za posledních 24 hodin zabito 183 Palestinců

26. 1. 2024

čas čtení 16 minut

- Podle nejnovějších údajů ministerstva zdravotnictví Gazy, které je řízeno Hamásem, bylo za posledních 24 hodin při izraelských úderech zabito 183 Palestinců a 377 jich bylo zraněno.

Podle tohoto prohlášení bylo od 7. října při izraelských úderech v Gaze zabito nejméně 26 083 Palestinců a 64 487 jich bylo zraněno.

Ministerstvo nerozlišuje mezi bojovníky a nebojovníky.

- Odstřelovači střílejí na lidi, kteří se snaží opustit nemocnici v Chán Júnisu, říká reportér Al-Džazíry

Podle reportéra Al-Džazíry odstřelovači v okolí nemocnice al-Amal v Chán Júnisu na jihu Gazy střílejí na lidi, kteří se snaží opustit budovy.

Novinář Hani Mahmoud uvedl, že nemocnice je v obklíčení armády. Píše:

"Tato nemocnice je v obležení již několik dní a nyní je zcela mimo provoz.

    Co je však nyní opravdu šokující, je skutečnost, že se v okolí této nemocnice pohybují odstřelovači. V budovách nemocnice jsou ubytovány stovky vysídlených Palestinců. Když se pokusí budovy opustit, jsou zastřeleni."

Uvedl také, že bombardování pokračovalo i v noci na dnešek po celém městě, jehož malé uprchlické tábory a veřejná zařízení jsou "neúnavně terčem izraelského dělostřeleckého ostřelování". Mahmúd dodal, že došlo k leteckému útoku v okolí Násirovy nemocnice.


 22297

Více než třetina Američanů je přesvědčena, že Izrael páchá genocidu, ukázal průzkum

26. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Průzkum zveřejněný ve středu ukazuje rozdělení podle věku a politických názorů, přičemž 35 % respondentů se domnívá, že izraelská válka proti Palestincům je genocidou


Více než třetina Američanů zastává názor, že Izrael páchá genocidu na Palestincích, ukázal ve středu zveřejněný průzkum.

Podle průzkumu agentury Economist/YouGov se zhruba stejný počet dospělých domnívá, že izraelská vojenská kampaň proti Palestincům, při níž bylo od 7. října zabito podle odhadů více než 25 000 lidí, je genocidou: 35 % respondentů tvrdí, že ano, 36 %, že ne, a 29 % není rozhodnuto.

 22324

Americké listy: Seznamte se se švýcarským miliardářem, kterého američtí konzervativci považují za "nového Sorose”

26. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

Georgi Sorosovi je již 93 let a předal svým dědicům kormidlo svých podniků a filantropických aktivit. Krajní pravice tedy potřebuje novou osobu, která by přesvědčila její naivní stoupence, že je "iluminátskou" hlavou levice. Agentura Bloomberg zveřejnila článek o tom, koho američtí konzervativci označují za nového George Sorose, podnikatele a filantropa, který se stal pro pravici známým padouchem. Nyní mají nového padoucha -  "radikálního" švýcarského miliardáře s "bankomatem na temné peníze" s tajným plánem pro Ameriku.

30714

Česká republika hanebně podporuje izraelské genocidní praktiky

26. 1. 2024 / Jan Darmovzal

čas čtení 9 minut

 

Snímky zavražděných civilistů v Gaze a na Západním břehu přesáhly všechny meze lidskosti, a přesto Izrael pokračuje ve své brutální kampani proti nevinným civilistům jak v Gaze, tak na Západním břehu. V „přímém přenosu“ jsme svědky toho, jak se palestinské oběti začaly počítat na desítky, pak stovky, nyní tisíce a nikdo si netroufá odhadnout, jakým směrem se toto izraelské řádění bude ubírat dál. Jsme svědky genocidy páchané bezprecedentně extrémistickým sionistickým režimem, kde Spojené státy americké a mnoho evropských zemí, bohužel včetně České republiky, poskytují neomluvitelnou diplomatickou a politickou podporu těmto nehorázným izraelským zločinům. V této tragické situaci se jednoznačně prokázalo, jak si do té doby mocný západní svět konečně potřásl rukou se svou vlastní bezmocí. Možná se můžeme bavit o neochotě (kvůli vlastním ekonomickým a politickým zájmům) zastavit Izrael a postavit jej před řádný soud, čemuž se od svého založení oportunisticky vyhýbal. Nicméně, jak řekl Martin Luther King Jr., "Oblouk morálního vesmíru je dlouhý, ale nakonec se zakřiví směrem ke spravedlnosti."

 20116

Haaretz: Ohromující drzost: Proč Netanjahu útočí na katarskou dohodu o příměří a rukojmích?

26. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

 
Benjamin Netanjahu označuje zprostředkovatelskou roli Kataru ve prospěch izraelských rukojmích za "problematickou", čímž své válečné chování stahuje na nové dno - což je u člověka, který nerozumí pojmům jako "veřejná slušnost" nebo "přijetí odpovědnosti", opravdu co říct
 
Existuje starý příběh o muži, který zavraždil oba své rodiče a pak požádal soud o shovívavost. "Z jakého důvodu?" zeptal se soudce. "Jsem truchlící sirotek," odpověděl plačící muž.

To je příběh s Benjaminem Netanjahuem a Katarem. Hrubý pokus premiéra přehodit odpovědnost na stát v Perském zálivu a obvinit Katarce z činů, za které by měl nést odpovědnost on sám, je typicky průhledný a laciný. Až na to, že jeho výroky, které v úterý unikly do médií, nebyly jen dalším politickým prohlášením. Tato slova byla údajně pronesena na setkání úkostnými, sklíčenými rodinami izraelských rukojmích.

31832

Ústavní soud v záložně

26. 1. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Ničitel kmotrů vítězí

To se tak běžně stane, že si politik valné úrovně z nevalné strany vloží rodinné úspory nikoli do normálního ústavu, ale do podivné podnikatelské záložny pochybné chuti. Nic se nestalo. Vše se vysvětlilo. Je to křišťálově čisté a ta částka taky nesouhlasí. Základní informace o skvostné záložně jasně ukazují a krásně dokládají, kam, do jaké skupiny lidí celý ten státník s ručením mizerným až příliš dokonale zapadl.

 21014

Válka v Gaze: Soud v USA projedná žalobu obviňující Bidena, že nezastavil genocidu v Gaze

26. 1. 2024

čas čtení 5 minut

 
Páteční slyšení, které se časově shoduje s očekávaným rozhodnutím ve věci genocidy v Jihoafrické republice proti Izraeli, považují Palestinci za "obrovské vítězství"

V pátek se u federálního soudu v kalifornském Oaklandu uskuteční slyšení v případu, v němž skupina Palestinců v USA i mimo ně obviňuje Bidenovu administrativu, že nedokázala zabránit probíhající genocidě v Gaze ze strany izraelské armády.

Žalobu původně podalo mnoho žalobců jako poslední pokus zastavit smrt svých rodinných příslušníků v Gaze.

 22321

Labouristický radní v slzách nad izraelským vražděním v Gaze oznamuje svůj odchod z Labouristické strany

26. 1. 2024

čas čtení 1 minuta



Jak jsem včera přišel domů, moje pětiletá dcera. která se se mnou včera večer dívala na zprávy, viděla záběry toho, co se děje v Gaze, mi řekla:  Tati. Co jsi udělal ohledně těch videí, na která ses díval? 

Naprosto mě to zničilo. Tak dnes, s těžkým srdcem, celý život jsem byl aktivním členem a podporovatelem Labouristické strany. Od svých čtyřiceti let. Věřím v její názory a zásady, ale bohužel pod současným vedením Labouristická strana mě zklamala. Už nemohu být součástí této instituce po její  podpoře státu apartheidu, který zabíjí tisíce nevinných lidí, už usmrtil víc než 25 000 lidí  za posledních 100 dní.

S těžkým srdcem odcházím ze strany, kterou jsem vždycky miloval.

 22322

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí se snaží neodpovědět na dotaz novináře, zda je zabíjení neozbrojených civilistů v Gaze držících bílý prapor válečný zločin

26. 1. 2024

čas čtení < 1 minuta

Jde o diskusi o tomto videu britské komerční televize ITV:



 22323

Izraelští demonstranti blokují dodávky humanitární pomoci do Gazy

26. 1. 2024

čas čtení < 1 minuta

Četní izraelští komentátoři pod tímto videem také protestují, že je "šílené" dodávat potraviny "těm, kdo vás chtějí zabít". Nerozlišují, že v Gaze jsou i civilisté a více než padesát procent obyvatelstva jsou tam děti:





 22320

Izrael se připravuje na předběžné rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora o obvinění z genocidy v Gaze

26. 1. 2024

čas čtení 5 minut


Za halasnými prohlášeními úředníci zkoumají možné scénáře blížícího se rozhodnutí v případu, který vznesla Jihoafrická republika

Izraelští představitelé se připravují na očekávané prozatímní rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora ve věci obvinění Jihoafrické republiky, že válka v Gaze je genocidou Palestinců. Je to mimořádné opatření, které by mohlo vystavit Izrael mezinárodním sankcím.

Nejvyšší soud OSN, který řeší spory mezi státy, ve středu uvedl, že své průlomové rozhodnutí vydá v pátek. Haagský orgán by mohl nařídit Izraeli, aby zastavil své tříměsíční vojenské akce v pásmu Gazy, které 7. října vyvolal bezprecedentní útok Hamásu. Rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora jsou závazná a nelze se proti nim odvolat, ačkoli soud nemá pravomoc je vymáhat.

 20705

Jak hodlá Donald Trump zničit americké instituce

26. 1. 2024

čas čtení 3 minuty


Donald Trump: Mám v plánu rozbít "hluboký stát" a jednou provždy vyreklamovat  naši demokracii zpět pryč od washingtonské korupce a zkorumpovanosti. To je za prvé.

Okamžitě znovu vydám svůj exekutivní příkaz z roku 2020, kterým obnovím prezidentovu pravomoc odvolávat nepoctivé byrokraty. A tuto pravomoc budu uplatňovat velmi agresivně. 

Za druhé, vyčistíme všechny zkorumpované aktéry v našem národním bezpečnostním a zpravodajském aparátu, a těch je spousta. Oddělení a agentury, které byly proměněny ve zbraně proti nám, budou zcela přepracovány, takže byrokraté bez tváře už nikdy nebudou moci útočit na konzervativce, křesťany nebo politické nepřátele levice a pronásledovat je, což nyní dělají v míře, o které nikdo nemůže uvěřit, že je vůbec možná.

31243

Útok na Charkov

26. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Útok na Charkov ve velmi blízké budoucnosti, bez čekání na léto, by vypadal jako logický krok Kremlu. Netroufám si tvrdit, že se to stane, ale nabízí se to politicky a situačně, píše Denis Gračev.

 16578

Otázka od Ladislava Nedbala

25. 1. 2024 / Ladislav Nedbal

čas čtení 3 minuty

Ladislav Nedbal píše:

Dobrý den:

S rostoucím věkem mám stále méně času na sledování pohybů v skoro nehybné české kotlině. V tom, abych úplně neztratil kontakt, mi pomáhá Vaše psaní, [v Britských listech]. Dík. Občas nahlédnu i do spisků opruzených mužů a pár žen na NP, kteří jsou, při vší úctě, blíže většinové společnosti než Vy. Kvůli strnulosti naší společnosti to ale není třeba dělat moc často. 

Nejnověji Istanbulská úmluva, o které píše pan Kartous, války v Izraeli a na Ukrajině, či odmítání Eura jsou další témata, u kterých se jako lakmusovým papírkem dá zjistit, že se v zakyslosti, resp. pubertálním odmítání "cizích" vlivů v Čechách málo mění. Jako správní puberťáci jsme na svoje pupínky i hrdí. 

 22317

Dvě zprávy ze Senátu aneb o důchodcích a genderu

25. 1. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Čtu na stránkách České televize o aktuálním dění v Senátu. No ne, senátoři odhlasovali zvýšení důchodů disidentům z doby před rokem 1989. Samozřejmě se to mělo stát už dávno. Zajímavě to ovšem kontrastuje se starší zprávou, kterou Seznam opět po čase vystavil na oči svým čtenářům: Čeští důchodci jsou na tom prý výborně. Opravdu? Není to tak, že jsou mezi nimi velké rozdíly?

 22315

Bludný balvan v hlavě většiny senátorů

25. 1. 2024 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Zprávy jako je tato mě nutí přemýšlet kde přesně je ten pomyslný rozdíl mezi “Ficovým” Slovenskem a současným Českem, ve kterém nadpoloviční většina v Senátu, který je dlouho považovaný za demokratickou pojistku v ČR, má natolik vymyté mozky, že dokáže zamítnout ratifikaci již podepsané úmluvy potírající domácí násilí - tedy v české společnosti endemický problém, jak ukazují nedávné kauzy sexuálního násilí na nezletilých. Albín Sybera

* * *

Parta pošetilců ve středu odmítla ratifikaci Istanbulské úmluvy v senátu. Někteří lidé to považují za mezinárodní ostudu. Já též. Ale parta pošetilců si právě tento moment slávy užívá. Podařilo se jim “porazit svět okolo”. Fakt, že se jim to podařilo hloupostí a přízemností je netrápí. Když ničím jiným neoplýváte, může se pro vás stát hloupost a přízemnost předností.

A když ještě přidáte manipulaci jako prostředek přesvědčování a sebepřesvědčování, můžete dokonce shledat sami sebe, kterak bojujete proti účinnému zlu.


 22079

Ruská agrese na Ukrajině: Moskva si "zahrává s životy ukrajinských vězňů", říká Zelenskyj

25. 1. 2024

čas čtení 12 minut

 
"Rusové si zahrávají s životy ukrajinských vězňů, s city jejich blízkých a s emocemi naší společnosti," prohlásil ve svém večerním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.


Rusko obvinilo Ukrajinu z úmyslného sestřelení ruského vojenského dopravního letadla, které vezlo 65 zajatých ukrajinských vojáků cestujících na výměnu zajatců. Ukrajina vyzvala k úplnému objasnění okolností incidentu, ale přímo nepotvrdila, že letadlo sestřelila.

Velitel vzdušných sil Mykola Oleščuk obvinil Rusko, že se snaží podkopat mezinárodní podporu Ukrajině.

"Ukrajina má právo se bránit a zničit prostředky leteckého útoku agresorů," řekl.

V Rusku podle agentury Tass reagoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na výzvu ukrajinského prezidenta k vyšetření okolností včerejšího pádu ruského dopravního letadla v Bělgorodu.  "Pokud má [Zelenskyj] na mysli mezinárodní vyšetřování zločinných akcí kyjevského režimu, je to rozhodně nutné.".

Agentura Reuters s odvoláním na ruskou tiskovou agenturu RIA uvádí, že z havarovaného ruského dopravního letadla v Belgorodské oblasti byly nalezeny obě černé skříňky.

 20116

Krize na Blízkém východě: Katar obviňuje Netanjahua z maření zprostředkování; počet obětí útoku na přístřešek UNRWA stoupl na 12

25. 1. 2024

čas čtení 21 minut


Izraelský premiér označil stát Katar za "problematický"; výcvikové středisko provozované agenturou OSN pro uprchlíky bylo ve středu zasaženo tankovým ostřelováním


Katar obvinil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua z podkopávání jeho zprostředkovatelského úsilí ve válce v Gaze poté, co se nechal slyšet na uniklé nahrávce, na níž zřejmě označil tento stát za "problematický".

- Katar je "zděšen" údajnými Netanjahuovými výroky

Katar obvinil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že maří zprostředkovatelské úsilí ve válce v Gaze a upřednostňuje svou kariéru poté, co na uniklé nahrávce bylo zaznamenáno, že Netanjahu  nazývá stát v Perském zálivu "problematickým".

Mluvčí katarského ministerstva zahraničí Majed Al Ansari napsal na Twitteru:

"Jsme zděšeni údajnými výroky, které jsou izraelskému premiérovi připisovány v různých mediálních zprávách o zprostředkovatelské roli Kataru. Tyto výroky, pokud se potvrdí, jsou nezodpovědné a destruktivní pro úsilí o záchranu nevinných životů, ale nejsou překvapivé ....."

    Pokud by se údajné výroky ukázaly jako pravdivé, izraelský premiér by pouze bránil a podkopával zprostředkovatelský proces z důvodů, které zřejmě slouží jeho politické kariéře, místo aby upřednostňoval záchranu nevinných životů, včetně izraelských rukojmích.

V uniklé nahrávce ze setkání s rodinami rukojmích, kterou v úterý odvysílal izraelský zpravodajský kanál 12, Netanjahu označil Katar za "problematický", uvedla agentura Associated Press. Netanjahu údajně uvedl: "Neviděli jste mě děkovat Kataru, všimli jste si? Nepoděkoval jsem Kataru. Proč? Protože Katar se pro mě v podstatě neliší od OSN, od Červeného kříže a svým způsobem je ještě problematičtější. Nicméně jsem teď ochoten využít jakéhokoli prostředníka, který mi je [rukojmí] pomůže přivést domů."

Mluvčí izraelské vlády, který byl požádán, aby se vyjádřil k prohlášení Kataru a k tomu, zda je uniklá nahrávka autentická, uvedl, že Izrael "nemůže zabíhat do podrobností týkajících se úsilí a kroků podniknutých k propuštění rukojmích".

Znevýhodnění Romů přetrvává, jejich vnímání se ale zlepšuje

25. 1. 2024

čas čtení 4 minuty


 
Projekt Prostor pro spor ukazuje, jak mluvit o soužití neromů a Romů

Tisková zpráva NESEHNUTÍ z 25. 01. 2024

Sedmadvacátého ledna si svět připomíná památku obětí holocaustu, mezi které patří také tisíce Romů a Sintů. Právě holocaust Romů a Sintů je přitom v Česku často přehlížený, zlehčovaný, ba přímo popíraný. Jak je v dnešní době možné mluvit o hrůzách, které i na českém území prožívali Romové a Sintové, ukazuje akademik Václav Walach a projekt Prostor pro spor, zaměřující se na rozvoj zdravé diskuze nad polarizačními tématy

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
13938