Ruské lži o útoku v Moskvě v českých dezinformačních médiích

23. 3. 2024 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut
Foto: Lži na serveru Echo.cz. Mimochodem, tvrzení, že dodávka měla ukrajinskou poznávací značku, opravili na Twitteru sami čtenáři upozorněním, že šlo o běloruské poznávací číslo.


Je  zcela nehorázné, když se informační zdroje, které samy sebe označují za "seriózní", dopouštějí něčeho tak podlého a komplementárně posilují prokremelské dezinformační teze. 

Je žel smutnou skutečností, že takové zdroje (Parlamentní listy a Echo, které patří stejné firmě, jejíž majitelé otevřeně podporují české populisty) pracují s tímto schématem zcela systematicky. 

Korunu všemu nasazuje Nadační fond nezávislé žurnalistiky, který na základě omezených parametrů hodnocení poskytuje těmto zdrojům uspokojivý nebo dokonce excelentní rating.

Dezinformační zdroje v Česku začaly okamžitě šířit nepodloženou propagandu Kremlu o tom, že za teroristickým útokem v Krasnogorsku u Moskvy stojí Ukrajina. 

Toto zcela nedůvěryhodné a s nejvyšší pravděpodobností lživé tvrzení (nepotvrzené žádným důvěryhodným zdrojem) pochází z ruské strany. 

Stojí zcela proti prokazatelnému faktu, že USA varovaly Rusko před možným teroristickým útokem (americká ambasáda v Moskvě vydala varování před možným útokem extrémistů v místech shromažďování lidí). 

Nedává žádný smysl, že by to byla akce organizovaná nebo jen podporovaná Ukrajinou, protože by to znamenalo obrovský zásah do úsilí získat potřebnou podporu USA a západní Evropy. 

Spojenci by se v takovém případě dostali pod ještě větší vnitřní tlak opozice, která by mohla argumentovat naprosto nepřijatelným způsobem boje.

Už při prvních zprávách o teroristickém útoku v ruském Krasnogoru u Moskvy se dalo očekávat, že propaganda Kremlu i dezinformační scéna začne ukazovat na Ukrajinu. V Česku tomu ale ochotně pomáhají i zdroje označované za „seriózní“.


Dezinformační zdroje v Česku začaly okamžitě šířit nepodloženou propagandu Kremlu o tom, že za teroristickým útokem v Krasnogorsku u Moskvy stojí Ukrajina. Toto zcela nedůvěryhodné a s nejvyšší pravděpodobností lživé tvrzení (nepotvrzené žádným důvěryhodným zdrojem) pochází z ruské strany.

Stojí zcela proti prokazetelnému faktu, že USA varovaly Rusko před možným teroristickým útokem (americká ambasáda v Moskvě vydala varování před možným útokem extrémistů v místech shromažďování lidí).

Nedává žádný smysl, že by to byla akce organizovaná nebo jen podporovaná Ukrajinou, protože by to znamenalo obrovský zásah do úsilí získat potřebnou podporu ze strany USA a západní Evropy. Spojenci by se v takovém případě dostali pod ještě větší vnitřní tlak opozice, která by mohla argumentovat naprosto nepřijatelným způsobem boje.

V situaci, kdy Ukrajina s napětím čeká, jak dopadne hlasování amerického kongresu o balíku vojenské podpory, by to metaforicky znamenalo střelit se nikoliv do nohy, ale do hlavy. Spojenci Ukrajiny by pochopitelně udělali vše proto, aby k útoku nedošlo a použili by k tomu právě varování o přerušení pomoci. Celá konstrukce o údajném napojeni teroristů střílejících v krasnogorském shopping mallu je scestná a brát ji vážně může jen člověk s chabým úsudkem nebo kremelský patolízal.

Jakkoliv můžeme popouštet uzdu odvážným fantaziím, nelze se dopouštět šíření nepodložených konspirací jen proto, že mohou být pro méně racionální publikum zajímavé. Je proto zcela nehorázné, když se informační zdroje, které samy sebe označují za seriózní, dopouští něčeho tak podlého a komplementárně posilují prokremelské dezinformační teze.

Je žel smutnou skutečností, že takové zdroje pracují s tímto schématem zcela systematicky. Mám na mysli zdroje ze stáje firmy Naše média, zejména Parlamentní listy a Echo. Ačkoliv se oba tyto informační servery snaží vzbuzovat dojem serióznosti, reakce na teroristický útok v Rusku je usvědčují z více či méně zjevně snahy vytvářet „echo“ dezinformačním tezím.

Jak jinak si vysvětlit to, že Parlamentní listy ve svém výstupu k útoku nesmyslně útočí na premiéra Fialu prostřednictvím agresivních výkřiků sesbíraných účelově na sociálních sítích, aby v perexu článku manipulativně dezinterpretovaly výrok poradce prezidenta Petra Koláře, jenž údajně „poukázal na ukrajinskou stopu“. Je to těžká demagogie, koncentrovaná do řvavého titulku a do perexu (většina čtenářů přečte pouze tohle). Na straně tohoto dezinformace dlouhodobě podporujícího zdroje je to zcela běžná praxe.

Jakousi odlehčenou verzi předvedlo sourozenecké Echo, které v titulku (opět, titulek si přečte nejvíce lidí) prostě jen opsalo demagogické tvrzení ruské tajné služby.

Je dobré zasadit působení těchto informačních zdrojů do potřebného kontextu. Jak Parlamentní listy, tak Echo v současnosti patří do stáje Naše média, jejímž většinovými majiteli jsou podnikatelé v oblasti vývoje digitálních her, Slavomír Pavlíček a Marek Španěl. Oba jsou otevřenými podporovateli českých populistů, přičemž své názory - v duchu konceptu Parlamentních listů - schovávají za „pluralitu“.

Není také bez zajímavosti, že v jejich společnost, Bohemia Interactive, má podíl čínská firma Tencent Holding. Jde o společnost, která je stejně jako ostatní velké technologické firmy v Číně pod přímým vlivem komunistické (nedemokratické) čínské vlády. Tzv. zlatá akcie umožňuje čínské vládě přímý dohled na řízením společnosti, jak uvádí agentura Reuters.

Korunu všemu nasazuje Nadační fond nezávislé žurnalistiky, jinak podporující kvalitní žurnalistické výstupy, který na základě omezených parametrů hodnocení poskytuje těmto zdrojům uspokojivý nebo dokonce excelentní rating.

Mimochodem:Ta reklama na polévání pleše coca colou, která se objevuje na Parlamentních listech, groteskně dokresluje stav věci.

3
Vytisknout
4316

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2024