Zpráva expertů OSN na lidská práva vyzývá k uvalení zbrojního embarga na Izrael kvůli aktům genocidy

26. 3. 2024

čas čtení 2 minuty
 

Zvláštní zpravodajka sdělí Radě pro lidská práva, že jednání Izraele "odhaluje záměr fyzicky zničit Palestince jako skupinu".

 

Expertka OSN na lidská práva v úterý předloží zprávu, podle níž Izrael v Gaze páchá genocidu a mělo by na něj být uvaleno zbrojní embargo.

Francesca Albanese, zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva na palestinských územích, ve své zprávě uvedla, že existují "rozumné důvody" domnívat se, že Izrael provádí tři z pěti činů definovaných jako genocida: zabíjí Palestince, způsobuje jim vážnou tělesnou nebo duševní újmu a "záměrně vytváří životní podmínky, které mají vést k fyzickému zničení" celého obyvatelstva nebo jeho části.

 

"Drtivá povaha a rozsah izraelského útoku na Gazu a ničivé životní podmínky, které Izrael způsobil, odhalují záměr fyzicky zničit Palestince jako skupinu," uvádí  zpráva Albaneseové.

Zpráva  má být v úterý předána Radě OSN pro lidská práva, která italskou právničku jmenovala v roce 2022. Nemluví jménem OSN jako celku.

Izrael Albaneseové v únoru zakázal vydávat víza poté, co se vyjádřila, že masakr izraelských civilistů ze 7. října, který válku zahájil, nebyl aktem antisemitismu.

"Oběti 7. října nebyly zabity kvůli svému židovství, ale v reakci na útlak Izraele," napsala Albaneseová 10. února na Twitteru.

Izraelská diplomatická mise v Ženevě uvedla, že Izrael "zprávu naprosto odmítá", a označila ji za "pouhé rozšíření kampaně, která se snaží podkopat samotné založení židovského státu".

"Izrael vede válku proti Hamásu, nikoli proti palestinským civilistům," uvedla v prohlášení, z něhož citovala agentura France-Presse, a "nehorázná obvinění" Albaneseové odsoudila.

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu v současné době zvažuje žalobu podanou Jihoafrickou republikou podle Úmluvy o genocidě z roku 1948. Soud v lednu vydal "předběžná opatření", která mají omezit riziko genocidy, zatímco bude zvažovat svůj rozsudek, vyzval k zásahu proti izraelským politikům používajícím genocidní rétoriku a naléhavě vyzval k rozsáhlým dodávkám humanitární pomoci. Izraelská vláda dosud tato opatření nedodržela.

Zpráva Albaneseové zpráva uvádí, že Izrael se snažil zakrýt své "eliminační vedení nepřátelských akcí" tím, že je oděl do jazyka mezinárodního humanitárního práva a označuje obyvatele Gazy jako celek za "teroristy" nebo "teroristy podporující". Používání takového jazyka podle zprávy mění "všechno a všechny buď na cíl, nebo na vedlejší škody, a tudíž na ty, které lze zabít nebo zničit".

Zpráva doporučuje členským státům OSN, aby: "Neprodleně zavést zbrojní embargo na Izrael, neboť se zdá, že nedodržel závazná opatření nařízená Mezinárodním soudním dvorem."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1661

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2024