"Ostuda." Policisté v době teroristického útoku utekli z Krokusu

27. 3. 2024

čas čtení 3 minuty
Teroristický útok v koncertní síni Crocus City Hall v Moskevské oblasti, který si vyžádal nejméně 137 životů a stal se nejkrvavějším v hlavním městě od únosu rukojmích v muzikálu Nord-Ost, se změnil ve skandál ministerstva vnitra.

V době teroristického útoku na budovu, kde bylo více než 6 000 lidí, policisté přítomní na místě raději zachránili sebe než lidi, píše telegramový účet Cheka-OGPU s odvoláním na několik zdrojů v bezpečnostních složkách.

Akce se podle nich zúčastnila kynologická služba ministerstva vnitra, která se podílela na zajištění bezpečnosti. Její zaměstnanci opustili budovu Crokusu společně s návštěvníky ve chvíli, kdy teroristé zahájili palbu.

Policejní oddělení Pavšino se navíc nachází přímo v budově Crokusu, jeho policisté však podle zdrojů jednoduše uprchli. "Je to ostuda," říká zdroj Čeky-OGPU: není to malá bašta ministerstva vnitra, ale velké oddělení, které je plně obsazeno a hlídkuje v celé oblasti záplavové oblasti Pavšinskaja.

"Mají vlastní pasovou kancelář, vlastní zbrojnici. Velký počet zaměstnanců. - Kdyby tato skupina policistů přišla na pomoc lidem ve smrtelném nebezpečí, určitě by je zachránili. Ale policisté byli prostě vyděšení," řekl zdroj Čeky-OGPU.

Podle zpráv agentury TASS a dalších ruských médií dorazily speciální jednotky Národní gardy - SOBR a OMON - do koncertní síně Crokus hodinu po vpádu teroristů. Útok na neozbrojené osoby přitom trval asi 20 minut, poté útočníci nasedli do auta a odjeli.

Ve 20:26 agentura TASS informovala o evakuaci lidí záchrannými složkami, o pět minut později vyšlo najevo, že na místo vyjíždějí hasiči. Zpráva, že policisté moskevského SOBR a pořádkové policie jsou zalarmováni a míří do Crokusu, se přitom objevila až ve 20:33. Korespondent agentury z místa hlásil, že bojovníci dorazili k budově ve 21:06.

Samotný útok začal ve 21:30. Prokremelský Maš zveřejnil video, na kterém je vidět, jak těžkooděnci vstupují do budovy ve 21:43. Poslanec Státní dumy Alexandr Chinštajn zároveň tvrdí, že policisté z Rosgvardije dorazili do Krokusu 15 minut po první zprávě o tragédii.

Soukromá bezpečnostní agentura, která pracovala v Krokusu, měla zbraně, ale nevynesla je ze zbrojnice a stráže u vchodu neměly ani speciální vybavení, řekl v pondělí Chinštajn. Podle zákona nejsou soukromé bezpečnostní organizace povinny zřizovat ozbrojená stanoviště, pouze musí mít ve svém arzenálu zbraně, řekl náměstek.

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotním projevu k občanům odmítl přiznat selhání bezpečnostních sil, které letos vyčlenily téměř 40 % federálního rozpočtu - 14,2 bilionu rublů z 36,6 bilionu. Putin oznámil spojení teroristů s Ukrajinou, která podle prezidenta zorganizovala "okno" pro ty, kteří prchají před pronásledováním, aby překročili státní hranici.

Putin také mlčel o tom, že západní země varovaly Rusko před možným teroristickým útokem, a výslovně zmínily, že cílem by mohl být jeden z koncertů. 19. března Putin označil varování za "vydírání" a "provokaci" zaměřenou na "zastrašení a destabilizaci společnosti".

Zdroj agentury Interfax obeznámený se situací potvrdil, že informace o možném útoku byly přijaty prostřednictvím kanálů tajných služeb. Byly to však příliš obecné, bez podrobností, uvedl zdroj.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
1650

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2024