Mluvčí Bílého domu je grilován za absurdní tvrzení, že izraelské bombardování humanitárních pracovníků nebylo nezákonné

4. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

Jeden z bývalých úředníků Bidenovy a Obamovy vlády v úterý večer vyjádřil šok nad komentáři Bidenovy administrativy k izraelskému bombardování Gazy, kde nyní zahynuli také občané USA, Velké Británie a Kanady.

Poradce Bílého domu pro komunikaci ve sféře národní bezpečnosti John Kirby vystoupil před novináři na tiskové konferenci necelých 24 hodin poté, co Izraelské obranné síly (IDF) zabily sedm pracovníků organizace World Central Kitchen (WCK). Kirby dal jasně najevo, že bombardování konvoje této americké neziskové organizace v Gaze není událostí, která by Bidenův Bílý dům přiměla k zastavení vojenské pomoci Izraeli, informuje Julia Conley.

Kirby vypadal podrážděně, když se jej Selina Wang z ABC News zeptala, jak mohou USA i nadále Izraeli posílat vojenskou pomoc bez jakýchkoli podmínek.

"Neexistuje snad nějaká červená linie, kterou by bylo možné překročit?" zeptala se Wang.

Kirby zopakoval častou poznámku Bidenovy vlády, že tlačí na Izrael, aby údery IDF byly přesné, a že zajistí, aby se do Gazy dostala humanitární pomoc, kde nyní podle analýzy zaštítěné OSN část obyvatelstva zažívá hladomor.

Mluvčí však uvedl, že USA nebudou "věšet Izraeli na krk nějakou podmínku", aby zajistily, že Tel Aviv bude dodržovat mezinárodní právo. Kirby naznačil, že článek 620I zákona o zahraniční pomoci, který zakazuje USA poskytovat vojenskou pomoc zemím, které blokují humanitární pomoc, se na Izrael nevztahuje.

Kirby také pokáral reportérku za otázku, zda "střelba na pracovníky, kteří rozvážejí potřebným potraviny, je porušením mezinárodního humanitárního práva".

"Neexistují žádné důkazy", že by IDF úmyslně zaútočily na konvoj WCK, který podle Tel Avivu zasáhly nechtěně, opáčil Kirby a dodal, že ministerstvo zahraničí nezaznamenalo žádné porušení mezinárodního práva ze strany Izraele, a to od října, kdy začal útočit na Gazu.

Prezident organizace Refugees International Jeremy Konyndyk, který dříve působil v Bidenově vládě a v americké Agentuře pro mezinárodní rozvoj (USAID), označil Kirbyho výroky za "absurdní a riskantní" a vyzval k jeho odchodu z pódia.

Verifikační jednotka Sanad působící v televizi Al-Džazíra v úterý zjistila, že na základě snímků pořízených z míst bombardování v centrální části Pásma byly vozy WCK jasně označeny jako vozidla patřící neziskové skupině.

Podle WCK skupina koordinovala svůj pohyb s izraelskou armádou předtím, než humanitární pracovníci opustili sklad v Deir el-Balah, kde vyložili sto tun humanitární pomoci, a zamířili k ulici Rašíd.

Šéf a zakladatel WCK Jose Andres agentuře Reuters řekl, že IDF se na konvoj zaměřila "systematicky, auto po autě".

"Útok nebyl nešťastnou událostí, kdy Izrael omylem shodil bombu na špatné místo," sdělil Andres. "I kdybychom nebyli ve spojení s izraelskou armádou, žádná demokratická země a žádná armáda nemůže útočit na civilisty a humanitární pracovníky."

Konyndyk dodal, že Kirbyho obhajoba izraelské armády, která podle mluvčího nevěděla, že cílí na humanitární pracovníky, je ve skutečnosti přiznáním, že Izrael porušil mezinárodně uznávané válečné právo, jež vyžaduje, aby znepřátelené strany rozlišovaly mezi bojovníky a civilisty.

 

Celý text v anglickém originále ZDE

0
Vytisknout
1531

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2024