Ukrajina oznámila promarněnou příležitost použít F-16 na bojišti

5. 4. 2024

čas čtení 2 minuty
Ukrajinské ozbrojené síly nebudou schopny efektivně používat americké stíhačky F-16 ve válce s Ruskem, protože situace na bojišti se dramaticky změnila, řekli vysocí ukrajinští důstojníci serveru Politico.

"Každá zbraň má svůj čas. Stíhačky F-16 byly potřeba v roce 2023; nebudou vhodné pro rok 2024," řekl jeden z účastníků rozhovoru publikace. Ozbrojené síly Ukrajiny podle něj od začátku ruské invaze v plném rozsahu neobdržely včas potřebné vojenské vybavení, a proto vznikají problémy.

Připomněl, že bývalý vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny generál Valerij Zalužnyj označil použití nových zbraní za "válku jedné šance". "Myslel tím, že zbraňové systémy se velmi rychle stanou nepoužitelnými, protože Rusové jim rychle čelí," vysvětlil.

Jako příklad ukrajinský důstojník uvedl střely s plochou dráhou letu Storm Shadow a SCALP, které dodala Velká Británie a Francie. Byly úspěšně používány, ale ne na dlouho. "Rusové se pořád učí. Nedávají nám druhou šanci. A to se jim daří," řekl důstojník ozbrojených sil Ukrajiny.

Ukrajinská armáda v tuto chvíli nepotřebuje stíhačky F-16, které západní země dodají do konce roku, ale konvenčnější zbraně a drony. "Potřebujeme houfnice a granáty, stovky tisíc granátů a raket," řekl jeden z vojáků. Podle jeho výpočtů potřebují ozbrojené síly Ukrajiny 4 miliony granátů a 2 miliony dronů, aby odolaly ruské armádě. Také není dostatek lidí v první linii.

Ozbrojené síly Ukrajiny se obávají, že ruské jednotky mohou během ofenzívy očekávané v létě "proniknout za frontovou linii a v některých oblastech ji zničit". "Právě teď Ukrajině nic nepomůže, protože neexistují žádné seriózní technologie, které by mohly Ukrajině kompenzovat velkou masu vojáků, které proti nám Rusko pravděpodobně pošle. My tuto technologii nemáme a Západ jí také nemá dostatek," řekl jeden z partnerů Politico v ukrajinské armádě.

Ozbrojené síly Ukrajiny začaly šetřit granáty letos v únoru. Kvůli nedostatku munice vypálí ukrajinské dělostřelectvo sedmkrát méně ran než ruské dělostřelectvo, i když ještě v lednu byl poměr jedna ku třem.

Prezident Petr Pavel v únoru uvedl, že Praha našla v zahraničí 800 000 dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu, včetně 500 000 ráže 155 mm.

Vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny generálplukovník Oleksandr Syrskij již dříve hovořil o obtížné situaci na frontě. Zdroje deníku The New York Times řekly, že ukrajinská armáda v nejlepším případě "využije rok 2024 k obraně, rekonstrukci a snaží se příští rok provést novou protiofenzívu".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1531

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2024