Gaza: Izraelská armáda propouští dva vysoké důstojníky kvůli zabití humanitárních pracovníků a říká, že údery byly "tragédií".

5. 4. 2024

čas čtení 18 minut
 
Další tři lidé byli rovněž pokáráni za účast na úderech bezpilotních letounů v Gaze, při nichž zahynulo sedm humanitárních pracovníků. IDF tvrdí, že "špatně nakládali s důležitými informacemi"

- Orgán OSN pro práva přijal rezoluci, aby byl Izrael pohnán k odpovědnosti za možné válečné zločiny v Gaze

- Izraelská armáda propustila dva vysoké důstojníky kvůli zabití humanitárních pracovníků a tvrdí, že údery byly "tragédií"

Izraelská armáda v pátek oznámila, že propustila dva důstojníky a třem dalším udělila důtku za jejich roli při úderech bezpilotních letounů v Gaze, při nichž zahynulo sedm humanitárních pracovníků na misi s potravinami, a uvedla, že špatně nakládali s důležitými informacemi a porušili armádní pravidla nasazení.

Závěry vyšetřování pondělního zabíjení, které provedl jeden generál ve výslužbě, znamenaly trapné přiznání Izraele, který čelí rostoucím obviněním ze strany klíčových spojenců, včetně USA, že nedělá dost pro ochranu civilistů v Gaze.

Zjištění pravděpodobně obnoví skepsi vůči rozhodování izraelské armády. Palestinci, humanitární skupiny a organizace na ochranu lidských práv opakovaně obviňují izraelské síly z bezohledného ostřelování civilistů v průběhu celého konfliktu - což Izrael odmítá.

"Je to tragédie," řekl novinářům mluvčí armády, kontradmirál Daniel Hagari. "Je to vážná událost, za kterou neseme odpovědnost, neměla se stát a my zajistíme, aby se už neopakovala."

S rostoucím tlakem na Izrael, aby se přihlásil k odpovědnosti, se Hagari a další představitelé ve čtvrtek pozdě večer podělili s novináři o výsledky neobvykle rychlého a podrobného vyšetřování armády.

 
Nebylo jasné, zda tresty a omluva uklidní mezinárodní rozhořčení nad smrtí pracovníků World Central Kitchen nebo zda ujistí mezinárodní humanitární skupiny, že je bezpečné obnovit operace v Gaze, kde je téměř třetina obyvatelstva na pokraji hladu.

Podle pravidel izraelské armády, která uvedli její mluvčí, musí být cíle vizuálně identifikovány jako hrozba z více důvodů, než mohou být zasaženy. Vyšetřování však ukázalo, že plukovník schválil sérii smrtících úderů dronů na konvoj na základě pozorování jednoho majora - ze zrnitých záběrů z dronové kamery - že někdo v konvoji je ozbrojen. Tento postřeh se ukázal jako nepravdivý, uvedli vojenští představitelé.

Armáda uvedla, že plukovník a major byli propuštěni, zatímco tři další důstojníci byli pokáráni. Uvedla, že výsledky vyšetřování byly předány generálnímu advokátovi armády, který rozhodne, zda by důstojníci nebo kdokoli jiný, kdo se na zabíjení podílel, měl být dále potrestán nebo stíhán.

- USA se zabývají zprávou, že Izrael používá umělou inteligenci k identifikaci cílů bombardování v Gaze


Spojené státy prověřují zprávu médií, že izraelská armáda používala umělou inteligenci k identifikaci cílů bombardování v Gaze, řekl ve čtvrtek v rozhovoru pro CNN mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby.

Izraelská armáda využívá systém umělé inteligence Lavender, který podle zpravodajských zdrojů zapojených do války v jedné fázi identifikoval 37 000 potenciálních cílů na základě jejich zjevných vazeb na Hamás.

Zpravodajské zdroje  sdělily, že izraelští vojenští představitelé umožnili zabíjení velkého počtu palestinských civilistů, zejména v prvních týdnech a měsících konfliktu.

Zpráva byla ve středu rovněž zveřejněna v časopise +972 Magazine a Local Call 

IDF ve čtvrtečních prohlášeních pro média popřely, že by umělá inteligence byla využívána k identifikaci podezřelých extremistů a cílů.


- Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pátek prohlásil, že opatření, která izraelská vláda oznámila k rozšíření přísunu pomoci do Gazy, jsou vítaná, ale nemusí stačit ke splnění požadavků Bidenovy administrativy na dramatické zlepšení humanitárních podmínek na tomto území.


Blinken uvedl, že otevření dalších hraničních přechodů, pokud bude plně realizováno, má potenciál prudce zvýšit pomoc Palestincům, kteří se ocitli uprostřed bojů  mezi Izraelem a Hamásem. USA však podle něj chtějí vidět také hmatatelné kroky k posílení ochrany civilistů a humanitárních pracovníků.

Kromě toho vyzval k "nezávislému, důkladnému a plně zveřejněnému vyšetřování" nedávného zabití humanitárních pracovníků. Sedm zaměstnanců charitativní organizace World Central Kitchen, včetně šesti mezinárodních dobrovolníků, bylo zabito při několikanásobném izraelském leteckém útoku na jejich konvoj se třemi vozy v Gaze v pondělí pozdě večer.

"Vítáme tyto kroky, které Izrael oznámil," řekl Blinken. "Je to pozitivní vývoj, ale skutečným testem jsou výsledky a ty chceme vidět v následujících dnech a týdnech."

Současně uvedl, že USA chtějí vidět "lepší systém pro koordinaci", aby bylo možné bezpečně doručovat a distribuovat pomoc uvnitř Gazy.

"Všechny tyto věci jsou zásadní a je třeba to skutečně měřit výsledky," řekl Blinken novinářům ve městě Leuven u Bruselu, kde se setkal s americkými a evropskými představiteli obchodu a služeb.

- World Central Kitchen tvrdí, že bez "systémové změny" bude docházet k dalším vojenským selháním

Organizace World Central Kitchen (WCK) v pátek uvedla, že IDF nasadily smrtící sílu bez ohledu na vlastní protokoly, řetězec velení a pravidla nasazení, a vyzvala k vytvoření nezávislé komise, která by vyšetřila zabití 7 humanitárních pracovníků.


"Bez systémové změny dojde k dalším selháním armády, dalším omluvám a dalším truchlícím rodinám," uvedla WCK a označila disciplinární opatření proti zúčastněným osobám a přijetí odpovědnosti ze strany IDF za "důležitý krok vpřed".

"Požadujeme vytvoření nezávislé komise, která by vyšetřila zabití našich kolegů z WCK. IDF nemůže věrohodně vyšetřit své vlastní selhání v Gaze."

WCK uvedla, že IDF uznala, že týmy její organizace postupovaly v souladu s řádnými komunikačními postupy, a uvedla, že videozáznamy IDF "neprokazují žádný důvod ke střelbě na konvoj našich pracovníků, který nepřevážel žádné zbraně a nepředstavoval žádnou hrozbu".

Vyšetřování pondělního zabití ukázalo, že policisté si nepřečetli zprávy upozorňující vojáky, že od skladu, kde se rozdávala pomoc, budou pracovníky charity odvážet auta, nikoliv nákladní vozy s pomocí. V důsledku toho byla auta, která byla terčem útoku, nesprávně identifikována jako auta přepravující bojovníky.

Armáda také vinila majora, který určil cíl úderu, a plukovníka, který úder schválil, že jednali na základě nedostatečných informací. Armáda uvedla, že rozkaz byl vydán poté, co byl jeden z cestujících v autě identifikován jako ozbrojenec.

Mezi humanitárními pracovníky byli tři britští občané, polský občan, Australan a Kanaďan s dvojím americkým občanstvím. Jejich palestinský řidič byl rovněž zabit.

Zakladatel WCK José Andrés řekl:

 "Nestačí se jen snažit zabránit dalším humanitárním obětem, jejichž počet se nyní blíží dvěma stům. Je třeba chránit všechny civilisty a všem nevinným lidem v Gaze zajistit potravu a bezpečí. A všichni rukojmí musí být propuštěni."

- Zabití humanitárních pracovníků, kteří všichni pracovali pro World Central Kitchen, odsoudili nejbližší spojenci Izraele a obnovili kritiku postupu Izraele v téměř šestiměsíční válce s Hamásem.

Armáda uvedla, že rozkaz byl vydán poté, co byl jeden z cestujících v autě identifikován jako ozbrojenec. Uvedla, že vojáci pojali podezření, protože ozbrojenec byl spatřen na střeše jednoho z dodávkových vozů na cestě do skladu. Armáda ukázala novinářům záběry, na nichž ozbrojenec střílí ze zbraně, když jede na střeše jednoho z nákladních aut.

Poté, co byla pomoc vyložena ve skladu, se jeden z důstojníků domníval, že v jednom z vozů zahlédl střelce. Ukázalo se, že spolujezdec neměl u sebe zbraň - armáda uvedla, že je možné, že nesl pouze tašku.

Armáda uvedla, že zpočátku zasáhla jedno auto. Když se lidé rozutekli do druhého auta, zasáhla i toto vozidlo. Totéž se stalo, když se přeživší vyškrábali do třetího auta. Armádní představitelé tvrdili, že operátoři dronu nemohli vidět, že auta jsou označena nápisem "World Central Kitchen", protože byla noc.

Armáda nedokázala přesně říci, kde se komunikace o plánech konvoje přerušila.

Armáda odmítla odpovědět na otázky, zda během války - v níž Palestinci, humanitární pracovníci a mezinárodní skupiny na ochranu práv opakovaně obviňují armádu z bezohledného zasahování civilistů - došlo k podobným porušením pravidel nasazení.

Vyšetřování vedl Yoav Har-Even, generál ve výslužbě.

Sedm zabitých rozdávalo potraviny, které byly do Gazy přivezeny nově zřízeným námořním koridorem. World Central Kitchen uvedla, že koordinovala svůj pohyb s armádou a že vozidla byla označena logem organizace.

"Byl to přímý útok na jasně označená vozidla, o jejichž pohybu izraelská armáda věděla", řekl ve středu Andrés.

- Podle OSN bylo v konfliktu zabito více než 220 humanitárních pracovníků.

"Řekněme si to zcela jasně. Je to tragické, ale není to anomálie," řekl ve čtvrtek Scott Paul z humanitární skupiny Oxfam na briefingu s dalšími humanitárními organizacemi ještě před zveřejněním výsledků izraelského vyšetřování. "Zabíjení humanitárních pracovníků v Gaze je systémové."

- Turecké úřady, které odsoudily Izrael za jeho válku proti bojovníkům Hamásu v pásmu Gazy, zatkly dvě osoby podezřelé ze špionáže pro izraelskou rozvědku, uvedl v pátek ministr vnitra Ali Yerlikaya.

Od ledna turecké úřady zadržely nebo zatkly a obvinily desítky osob podezřelých z napojení na izraelskou zpravodajskou službu Mossad, píše agentura Reuters. Minulý měsíc bylo obviněno šest osob.

Turečtí a izraelští představitelé si od října, kdy začala válka Izraele s palestinskou militantní skupinou Hamás, vyměňují veřejné útoky. Turecko varovalo Izrael před "vážnými důsledky", pokud se pokusí pronásledovat členy Hamásu žijící mimo palestinská území, včetně Turecka.

V příspěvku na Twitteru Yerlikaya uvedl, že policie zadržela osm lidí, kteří pravděpodobně shromažďovali a prodávali Mosadu informace o cílových osobách a společnostech v Turecku. Dva z nich byli zatčeni a šest bylo podmínečně propuštěno, dodal.

"Nikdy nedovolíme špionážní činnost, která je prováděna uvnitř hranic naší země proti národní jednotě a solidaritě našeho lidu. Budeme je pronásledovat," řekl.

Turecký bezpečnostní představitel uvedl, že razie provedené v Istanbulu byly zaměřeny na tureckého soukromého detektiva a jeho manželku, kteří měli být v letech 2011-2020 zapojeni do činnosti Mosadu.

Úředník uvedl, že detektiv se dříve setkával se členy Mossadu v Rakousku, Švýcarsku a Německu a používal soukromé komunikační kanály, aby s nimi udržoval kontakt.

Detektiv z toho "měl značné příjmy" a vytvořil síť devíti lidí, uvedl úředník. Členové této sítě se přiznali a detektiv a jeho manželka byli zatčeni, dodal.

Izrael se k tomu bezprostředně nevyjádřil.

-  Náměstek polského ministra zahraničí v pátek uvedl, že izraelský velvyslanec v Polsku se omluvil poté, co izraelský letecký útok tento týden zabil polského humanitárního pracovníka v Gaze.

Izraelský velvyslanec Yacov Livne nebude z Polska vyhoštěn, uvedl náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna.

- Mluvčí německého ministerstva zahraničí v pátek uvedl, že útoky, při nichž v Gaze zahynulo sedm pracovníků potravinové pomoci charitativní skupiny World Central Kitchen (WCK), "vrhají špatné světlo na jednání izraelské armády".

- Izrael schválil znovuotevření hraničního přechodu Erez do severní části Gazy a dočasné využití izraelského přístavu Ašdod ke zvýšení dodávek humanitární pomoci do Gazy, uvádí se v pátek brzy ráno v prohlášení úřadu premiéra.


Schválil také rozšířený přísun pomoci z Jordánska přes přechod Kerem Šalom.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvítal kroky oznámené Izraelem ohledně humanitární pomoci Gaze, ale řekl, že "skutečným testem jsou výsledky".

- Podle pátečních údajů ministerstva zdravotnictví bylo od 7. října při izraelské vojenské ofenzívě v Gaze zabito 33 091 Palestinců a 75 750 jich bylo zraněno. Tyto údaje nebylo možné nezávisle ověřit.

    Rada OSN pro lidská práva v pátek přijala rezoluci vyzývající Izrael k odpovědnosti za možné válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané v pásmu Gazy. Osmadvacet zemí hlasovalo pro rezoluci, třináct se zdrželo hlasování a šest hlasovalo proti.

- Írán v pátek uspořádal pohřeb sedmi policistů zabitých tento týden při podezřelém izraelském náletu na areál íránského velvyslanectví v Sýrii, což byl bezprecedentní útok, za který Teherán slíbil pomstu.

- Čtvrtý bývalý soudce nejvyššího soudu připojil své jméno k dopisu varujícímu britského premiéra Rishiho Sunaka, že Spojené království porušuje mezinárodní právo tím, že pokračuje ve vyzbrojování Izraele, přičemž počet právních expertů, kteří dopis podepsali, vzrostl na více než 750. Lord Carnwath se připojil k lady Haleové, která byla předsedkyní nejvyššího britského soudu, a lordům Sumptionovi a Wilsonovi a vyzval ministry, aby jednali a zabránili "pravděpodobnému riziku" genocidy v Gaze.

- Izraelské obranné síly (IDF)  uvedly, že opět zaútočily na to, co označily za "teroristickou infrastrukturu" v Libanonu. Identifikovala odpaly "přecházející z Libanonu směrem k oblastem Betzet a Šlomi v severním Izraeli" a zasáhla zdroje palby, uvedla. Stejně tak "stíhací letouny IDF zasáhly teroristickou infrastrukturu v oblastech Jarouna, Ajnaty a Maroun El Ras".

-  Americké síly ve čtvrtek zničily protilodní raketu v oblasti kontrolované Húsíi v Jemenu, uvedlo v pátek americké ústřední velení a dodalo, že nebyla hlášena žádná zranění ani škody na amerických, koaličních nebo obchodních lodích.

- IIzraelská média informovala o zesílení rušení GPS uvnitř země, které je považováno za přípravu na možný útok ze strany Íránu, který přislíbil pomstu poté, co při leteckém útoku na jeho konzulát v Damašku zahynulo několik vysokých vojenských velitelů.

- Bývalý americký prezident Donald Trump vyzval Izrael ve válce s Hamásem, aby "to měl rychle za sebou".
V rozhovoru s moderátorem konzervativního rádia Hughem Hewittem Trump uvedl, že Izrael "absolutně prohrává PR válku", a vyzval k rychlému řešení krveprolití. "Vraťme se k míru a přestaňme zabíjet lidi."

- V Izraeli se rozhořel politický spor kvůli plánům umožnit členům izraelské ultraortodoxní komunity haredim povolání do armády, čímž by se ukončila dlouholetá náboženská výjimka z vojenské s
lužby. Příznivci obou stran sporu hrozí, že pokud nedosáhnou svého, vystoupí z Netanjahuovy válečné národní koalice.

- Je zdrcující, že trvalo šest měsíců a zabití šesti západních humanitárních pracovníků, než bylo dosaženo bodu zlomu, aby Izrael změnil kurz ohledně dodávek mezinárodní humanitární pomoci, uvedla předsedkyněbritského výboru pro zahraniční věci.
 
Alicia Kearnsová v rozhovoru pro pořad BBC Radio 4 Today uvedla, že vláda musí pozastavit prodej zbraní Izraeli, a prohlásila, že ministři již netvrdí, že Izrael dodržuje mezinárodní humanitární právo, ale pouze to, že má na to kapacitu.

"Domnívám se, že nemáme jinou možnost než pozastavit prodej zbraní, a je důležité, aby veřejnost pochopila, že se nejedná o politické rozhodnutí, jak to někteří lidé chtějí prezentovat," řekla.
 

- Dočasný libanonský premiér Nadžíb Mikátí prohlásil, že izraelské nálety proměnily jižní Libanon ve "zdevastovanou zemědělskou oblast".


Izrael a Íránem podporovaná libanonská ozbrojená skupina Hizballáh si od vypuknutí války v Gaze vyměňují palbu přes severní hranici Izraele, přičemž Hizballáh odpaluje rakety a Izrael podniká letecké údery a dělostřelecké granáty.

Izraelské údery spálily desítky tisíc olivovníků a zapálily zemědělskou půdu na jihu Libanonu, čímž poškodily pastevce a zemědělce, kteří již tak trpí hlubokou hospodářskou krizí, kvůli níž je pro Libanon ještě důležitější vyrábět si vlastní potraviny.

"Osm set hektarů bylo zcela zničeno, 340 000 kusů hospodářských zvířat uhynulo a asi 75 % zemědělců přišlo o poslední zdroj příjmů," citovala Mikatiho libanonská Národní tisková agentura.

"Tento problém se rozšíří i do dalších let."

Ministr zemědělství Abbás Hadždž Hasan minulý měsíc bil na poplach a uvedl, že izraelské údery brání zemědělcům ve vesnicích a městech v blízkosti hranic v přístupu na jejich pole, což ovlivňuje až 30 % libanonské zemědělské produkce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1519

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2024