Proti agresi a kriminalitě je nutno razantně zasáhnout

5. 4. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Nevidím absolutně nic naivního na kritice, kterou zveřejnil Bohumil Kartous po své šokující návštěvě Charkova, kde viděl na vlastní oči zločinecké jednání Putinova režimu, vraždícího beztrestně civilisty. Ano, samozřejmě, reakce Západu je absolutně nedostatečná a také krátkozraká, protože Putin se začal chovat otevřeně kriminálně poté, co zřejmě správě usoudil, že Západ je natolik rozložený, že jeho zločiny nedokáže zatrhnout ani ho samotného potrestat.

Je to samozřejmě nesmírně nebezpečné nejen pro střední Evropu, ale i pro celý svět. Nebude-li efektivní západní vojenskou akcí Putinův režim poražen a jeho zločinci nebudou pohnáni před soud, rozloží se celý mezinárodní pořádek a na slabší sousedy budou všude beztrestně útočit kriminální agresoři.

Ten veřejný pořádek se bohužel už docela silně začíná rozkládat, vzhledem k tomu, že skoro celý svět nyní odsuzuje Západ, který - chabě - kritizuje Putina, ale až dosud nijak nekritizoval ani nebránil brutálním masovému vraždění civilistů Izraelem v Gaze. Svět oprávněně obviňuje Západ z pokrytectví, a to bohužel ještě daleko více oslabuje pomoc Ukrajině.

Bohužel, Česká republika, zřejmě z rasistických důvodů, zaujala v tomto pokrytectví svou nekritickou podporou kriminálního režimu v Izraeli čelné světové místo.

Není to zrovna dobrá situace. V minulých dnech čeští politikové jako jeden muž oslavovali výročí založení organizace NATO a chválili si, jak je dobré, že NATO Česko chrání - před případnou invazí Vladimíra Putina.

Nejsem si tak jist, že chrání. Skutečně si myslíte, že Spojené státy vyšlou na smrt své mladé muže na ochranu nějaké České republiky?

Jednou jsem se ptal jedné americké diplomatky, kdyby došlo k válce, bude NATO opravdu bojovat za Českou republiku. Podívala se na mě a pak mi řekla upřímně (ale veřejně by to neřekla): "Ne."

4
Vytisknout
1713

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2024