O stavu dětí v Gaze

5. 4. 2024

čas čtení 1 minuta

Tomáš Klus řekl v Českém rozhlase, že česká média nijak neinformují o osobních, individuálních  osudech lidí z Gazy. Západní ano, systematicky. 

Britské Channel 4 News sledují dlouhodobě osud sourozenců Rafika a Rafif. Už jsme o tom informovali. 

Reportér Secunder Kermani píše: Aktuální informace o sourozencích Rafikovi a Rafif z Gazy: při izraelském útoku zahynula prakticky celá jejich rodina a oni se v nemocnici al-Šifa zotavovali z amputací, když do nemocnice vtrhla izraelská armáda. Právě se jim podařilo dostat na jih Gazy, ale Rafíkův stav je nyní ještě horší.

Komentář:
Uvnitř Gazy utrpení pokračuje. Zranění šestnáctiletého Rafíka, která uvidíte, jsou velmi tíživá. Je těžce podvyživený, kvůli izraelskému úderu přišel o nohu a téměř o celou rodinu. Sledujeme jeho i jeho sestru. Byli ošetřováni v  nemocnici al Šífa, když do ní vstoupila izraelská armáda. Nyní se dostali na jih Gazy, ale Rafíkův stav se ještě zhoršil.

Rafik: Nebylo tam žádné jídlo ani voda. Prosili jsme lékaře o vodu, jen abychom si svlažili rty, ale nebylo jí dost ani na to. Naše utrpení bylo extrémní. Dusili jsme se plynovými bombami a střelným prachem. Takže jsme nemohli spát.

Reportér: Zoufale se snaží opustit Gazu a znovu se setkat se svým otcem, který uvízl v Egyptě.

Rafif: Chci to říct světu. Oni už o našem utrpení vědí. Podělili jsme se o něj na našich videích. Znají náš boj. Nic jiného nemůžeme dělat.



1
Vytisknout
1392

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2024