Krize na Blízkém východě: USA v pohotovosti před útoky Íránu na izraelská a americká aktiva v regionu

6. 4. 2024

čas čtení 18 minut
 - Od 1. dubna zemřelo v Gaze na podvýživu a dehydrataci 28 dětí, uvádí OCHA

Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) ve své poslední bleskové zprávě uvedl, že k 1. dubnu zemřelo 28 dětí na podvýživu a dehydrataci. Tyto údaje uvádí ministerstvo zdravotnictví v Gaze, které je pod správou Hamásu.

"Na severu odhaduje nutriční klastr, že více než 50 000 dětí mladších pěti let trpí akutní podvýživou," uvedla agentura OCHA na palestinských územích v příspěvku na sociálních sítích.

Ve zprávě organizace Oxfam zveřejněné ve čtvrtek se uvádí, že od ledna Palestinci na severu Gazy přežívají v průměru s 245 kaloriemi denně.

V páteční aktualizaci OCHA rovněž zdůraznila následující skutečnosti:

    Podle WHO přijímá nemocnice Kamal Adwan v severní Gaze každý den nejméně 15 podvyživených dětí.

    Výbor OSN pro práva dítěte varoval: "Děti v Gaze již nemohou déle čekat, protože každou další minutou hrozí, že další dítě zemře hlady, zatímco svět se na to dívá.""





- Írán říká, že "nepřítel" bude "litovat" zabíjení gardistů v Sýrii


Írán v sobotu znovu pohrozil odvetou za smrt sedmi revolučních gardistů při útoku na Damašek a velitel armády prohlásil, že nepřátelé jeho země budou "litovat" zabití, informuje agentura AFP.

Teherán vyhrožuje pomstou za pondělní nálet na syrské hlavní město, z něhož obvinil svého úhlavního nepřítele Izrael, který se k tomu nevyjádřil.

Útok srovnal se zemí konzulární přístavbu íránského velvyslanectví v Damašku a zabil sedm příslušníků Islámských revolučních gard (IRGC) včetně dvou generálů.

Íránská odveta  "bude provedena v pravý čas, s potřebnou přesností a plánováním a s maximálními škodami pro nepřítele, aby svého činu litoval", uvedl v sobotu podle agentury AFP náčelník generálního štábu Mohammad Bagheri.

Promluvil na slavnostním ceremoniálu v centrálním městě Isfahán na památku Mohammada Rezy Zahediho, jednoho ze dvou mrtvých brigádních generálů ze sil al-Quds, zahraniční operační složky IRGC.

Zahedi, 63 let, byl podle britské organizace Syrian Observatory for Human Rights velitelem sil al-Quds pro palestinská území, Sýrii a Libanon.

Během své více než čtyřicetileté kariéry zastával několik velitelských funkcí a od roku 2020, kdy při americkém raketovém útoku na bagdádské letiště zahynul šéf sil al-Kuds generál Kásem Sulejmání, se stal nejvýše postaveným íránským vojákem.

Podle agentury AFP v sobotu davy na shromáždění v Isfahánu skandovaly "pryč s Izraelem" a "pryč se Spojenými státy".

Nejvyšší vůdce islámské republiky ajatolláh Alí Chameneí prohlásil, že Izrael "bude za zabití potrestán".

V pátek velitel IRGC generál Hosejn Salámí varoval, že Izrael "nemůže uniknout následkům" úderu na Damašek.

- Hamás vydal prohlášení, v němž tvrdí, že 7. dubna vyšle do Káhiry delegaci svých zástupců vedenou zástupcem šéfa skupiny v Gaze Chalilem al-Hajjou, aby projednali případné příměří

Jedná se o reakci na pozvání egyptských zprostředkovatelů, tvrdí Hamás v sobotním prohlášení.

V prohlášení Hamás zopakoval svou výzvu k trvalému příměří, stažení izraelských sil, návratu vysídlených osob a "seriózní" výměně palestinských vězňů za izraelské rukojmí držené v zajetí v Gaze.


- Počet palestinských obětí izraelské vojenské ofenzívy v Gaze stoupl na 33 137


Celkem 33 137 Palestinců bylo zabito při izraelské ofenzivě v Gaze, uvádí ministerstvo zdravotnictví Gazy.

Od 7. října bylo při izraelské vojenské ofenzivě v Gaze zabito nejméně 33 137 Palestinců a 75 815 jich bylo zraněno, uvedlo v sobotu ministerstvo zdravotnictví Gazy.

Ministerstvo nerozlišuje mezi bojovníky a nebojovníky.

- Izraelská armáda uvedla, že v Gaze bylo nalezeno tělo rukojmího

Izraelská armáda v sobotu podle agentury AFP uvedla, že její jednotky nalezly tělo rukojmího, kterého palestinští ozbrojenci unesli během útoku na obce na jihu Izraele 7. října.

"Tělo uneseného Elada Katzira, který byl podle zpravodajských informací zavražděn v zajetí teroristickou organizací Islámský džihád, bylo v noci zachráněno z Chán Júnisu a vráceno na izraelské území," uvedla armáda v prohlášení.

Katzir, kterému bylo v době útoku 47 let, byl unesen z kibucové obce Nir Oz spolu se svou matkou Hannou, informuje agentura AFP. Propuštěna byla 24. listopadu během týdenního příměří ve válce v Gaze.

Katzirův otec Avraham byl při útoku v kibucu zabit, uvedla armáda.

Vyzvednutím těla Elada Katzira se počet mrtvých, které armáda podle svých slov během války přivezla z Gazy domů, zvýšil na dvanáct.

- Turecké úřady zadržely 48 osob podezřelých z vazeb na Islámský stát (IS) v souvislosti s lednovou střelbou v istanbulském kostele, uvedl v sobotu na Twitteru ministr vnitra Ali Yerlikaya, informuje agentura Reuters.

V italském katolickém kostele Santa Maria v Istanbulu byl v lednu dvěma ozbrojenci IS zabit jeden turecký občan.

- Mluvčí civilní obrany Gazy Mahmud Bassal v sobotu agentuře AFP řekl, že jakákoli pomoc, která se do Gazy dostává, "absolutně nestačí" pro 2,4 milionu obyvatel, přičemž základních potřeb je "extrémně málo" zejména na severu Gazy. Dodal, že "děti tam umírají hlady".


Australská ministryně zahraničí Penny Wongová v sobotu podle agentury AFP uvedla, že její země "zatím neobdržela od Izraele dostatečné informace" o smrti Lalzawmiho "Zomiho" Frankcoma a dalších humanitárních pracovníků, kteří byli zabiti při izraelském úderu v noci na pondělí.

"Nelze to zamést pod koberec a nelze to zakrýt," řekla Wongová.

 
- Íránský novinář, který byl minulý týden pobodán před svým londýnským domem, se vrátil do práce a prohlásil, že "show musí pokračovat".

Pouria Zeraati byl 29. března pobodán do nohy skupinou tří neznámých útočníků, když se blížil ke svému autu ve Wimbledonu.

Novinář, který pracuje pro londýnskou disidentskou televizní stanici Iran International, poprvé od útoku veřejně promluvil a popsal pobodání jako "varovný výstřel". Zeraati řekl televizi ITV News: "To, že mě bodali do nohy, byla jejich volba, jak to udělat.

"Měli možnost mě zabít, protože podle toho, jak mě druhá osoba držela a jak první osoba vytáhla nůž, měli možnost udělat, cokoliv chtěli."

Dodal: "Ať už byl motiv jakýkoli, představení musí pokračovat."

Metropolitní policie uvedla, že zatím nedošlo k žádnému zatčení, ale že je přesvědčena, že podezřelí "nepředstavují riziko pro londýnské komunity ani pro Velkou Británii", protože detektivové se domnívají, že tři podezřelí během několika hodin po pobodání uprchli ze země přes letiště Heathrow.


- "Vy nepoužíváte noční vidění? Důstojník izraelské armády byl zpochybněn v souvislosti se zabitím humanitárních pracovníků.

Izraelské vyšetřování obvinilo ze zabití sedmi humanitárních pracovníků World Central Kitchen v Gaze prostřednictvím úderů bezpilotních letounů řadu "závažných chyb" vojenského personálu, včetně nedostatečné koordinace a chybné identifikace.

V rozhovoru pro BBC podplukovník Peter Lerner z Izraelských obranných sil uvedl, že izraelská armáda nebyla schopna rozpoznat, že vozidla patří humanitární organizaci. IDF uvedly, že odvolaly náčelníka štábu brigády v hodnosti plukovníka a důstojníka palebné podpory brigády v hodnosti majora a udělily formální důtky vysokým důstojníkům, včetně generála v čele jižního velitelství.

Tato zjištění pravděpodobně obnoví skepsi vůči rozhodování armády. Palestinci, humanitární skupiny a organizace na ochranu lidských práv obviňují izraelské síly z bezohledné střelby na civilisty v průběhu celého konfliktu - což Izrael odmítá.

-  Íránská policie v sobotu oznámila zatčení vysoce postaveného operativce Islámského státu spolu s dalšími dvěma členy skupiny obviněnými z plánování sebevražedného útoku během oslav konce muslimského svatého měsíce ramadánu, které se uskuteční příští týden,
informuje agentura Reuters.

Policie uvedla, že Mohammad Zaker, známý jako "Rameš", a další dva byli podle íránských médií zatčeni v Karadži západně od hlavního města Teheránu po střetech. Podle nich bylo zadrženo také osm dalších osob, které muže doprovázely.

- World Central Kitchen odmítla jako nedůvěryhodná zjištění izraelského vyšetřování vedeného bývalým generálem ohledně koordinované série izraelských bezpilotních úderů na vozidla charitativní organizace v Gaze, při nichž tento týden zahynulo sedm humanitárních pracovníků.

Vzhledem k tomu, že Izraelské obranné síly obvinily ze smrtícího útoku, při němž zahynuli tři Britové, tři další cizinci a jeden palestinský kolega, kteří rozváželi potraviny, řadu "závažných chyb" policistů, WCK znovu vyzvala k úplnému a nezávislému vyšetřování.

V souvislosti s rostoucím mezinárodním tlakem na Izrael britský ministr zahraničí David Cameron prohlásil, že závěry izraelského vyšetřování - které podle něj Spojené království pečlivě přezkoumává - ukazují, že je nutná "zásadní reforma".

"Je zřejmé, že k zajištění bezpečnosti humanitárních pracovníků je nutně zapotřebí zásadní reforma izraelského dekonfliktního mechanismu," řekl Cameron.

Narychlo ukončené vyšetřování, které vedlo k propuštění dvou středně postavených důstojníků a pokárání jednoho generála, nastínilo katalog pochybení izraelských sil při incidentu, který posílil celosvětovou kritiku izraelského vedení války, v níž bylo za šest měsíců zabito 33 000 Palestinců.

Zakladatel WCK, slavný šéfkuchař José Andrés, zprávu přivítal jako první krok. Prohlásil: "IDF nemohou věrohodně vyšetřit své vlastní selhání v Gaze. Nestačí se jen snažit zabránit dalším humanitárním úmrtím, která se nyní přiblížila téměř dvěma stovkám. Všichni civilisté musí být chráněni a všichni nevinní lidé v Gaze musí být nasyceni a v bezpečí. A všichni rukojmí musí být propuštěni."

- Chceme vědět proč: Šéf OSN se ptá Izraele na 196 mrtvých humanitárních pracovníků v Gaze - video

Generální tajemník OSN António Guterres uvedl, že doufá, že Izrael rychle a účinně posílí přístup pomoci do Gazy, a situaci v regionu označil za "naprosto zoufalou".

Izrael schválil znovuotevření přechodu Erez do severní části Gazy a dočasné využití přístavu Ašdod na jihu Izraele poté, co americký prezident Joe Biden prohlásil, že pokud Izrael nebude jednat, mohou být stanoveny podmínky americké podpory.

Celosvětové rozhořčení nad humanitární krizí se vystupňovalo poté, co při izraelském náletu zahynulo sedm lidí pracujících pro mezinárodní charitativní organizaci World Central Kitchen. Guterres uvedl, že během izraelské kampaně bylo dosud zabito 196 humanitárních pracovníků: "Chceme vědět proč."

Tisíce lidí v pátek pozdě večer protestovaly v marockém obchodním hlavním městě Casablance proti "masakrům" v pásmu Gazy a proti normalizaci vztahů země s Izraelem, informuje agentura AFP.


Protest - poslední rozsáhlé shromáždění svého druhu v Maroku - svolala podle agentury zakázaná, ale tolerovaná islamistická skupina al-Adl wal-Ihsane.

Al-Adl wal-Ihsane uspořádala podobná shromáždění také v hlavním městě Rabatu a přístavu Tanger.

Na snímku tisíce marockých demonstrantů na ulici v Casablance, kteří se účastní demonstrace solidarity s Palestinci.

Maročtí demonstranti se účastní demonstrace solidarity s Palestinci ve městě Casablanca. Foto: Mgr:

Demonstrace se konaly u příležitosti posledního pátku posvátného postního měsíce ramadánu a Dne al-Kuds (Jeruzaléma), kdy se každoročně v celém regionu konají shromáždění na podporu Palestinců.

"Přišli jsme říci 'ne' barbarským masakrům, které Izrael páchá na Palestincích, ničení v Gaze ... a mlčení arabských států," řekl agentuře AFP organizátor protestu Mohammed Riahi.

Jednapadesátiletý právník z Casablanky Mohammed Ennouini agentuře sdělil, že protesty se konaly v ulicích Casablanky: "Normalizace vztahů mezi arabskými státy a Izraelem mu dává zelenou k dalšímu zabíjení civilistů."

Rabat oficiálně odsoudil to, co označil za "hrubé porušování ustanovení mezinárodního práva" ze strany Izraele ve válce proti Hamásu, ale nedal najevo, že by normalizaci s Izraelem zrušil.

Američtí představitelé tvrdí, že reakce by mohla přijít v příštím týdnu, po izraelském úderu na íránské velvyslanectví v Sýrii


- Závěry izraelského vyšetřování vražd humanitárních pracovníků nejsou dostatečně věrohodné, tvrdí charitativní organizace

- Vyjednavači USA a Izraele očekáváni v Káhiře


Američtí a izraelští vyjednavači jsou o víkendu očekáváni v Káhiře, kde budou znovu usilovat o dosažení dohody o příměří a rukojmích ve válce, která zuří již téměř půl roku, informuje agentura Agence France-Presse (AFP).

Před jednáním napsal americký prezident Joe Biden dopis vedoucím představitelům Egypta a Kataru, ve kterém je vyzval, aby zvýšili tlak na Hamás, aby "souhlasil s dohodou a dodržoval ji", řekl v pátek večer agentuře AFP vysoký představitel administrativy.
USA, Katar a Egypt vedou již několik měsíců zákulisní rozhovory s cílem zprostředkovat příměří a výměnu rukojmích za palestinské vězně, ale od listopadového týdenního příměří se jim nepodařilo dosáhnout žádného pokroku.

Bílý dům potvrdil, že jednání proběhnou tento víkend v Káhiře, ale nechtěl komentovat zprávy amerických médií, že se jich zúčastní ředitel CIA Bill Burns, šéf izraelské špionáže David Barnea, katarský premiér Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani a šéf egyptské rozvědky Abbas Kamel.

Izrael a Hamás, které jednají prostřednictvím prostředníků, se vzájemně obviňují za nedostatečný pokrok, sděluje agentura AFP.

"Tento základní fakt zůstává pravdivý: v Gaze by dnes bylo příměří, kdyby Hamás jednoduše souhlasil s propuštěním této zranitelné kategorie rukojmích - nemocných, zraněných, starých lidí a mladých žen," řekl vysoký představitel Bidenovy administrativy.

Představitelé Hamásu a katarský zprostředkovatel Al-Thani již dříve obvinili Izrael, že příměří brzdí námitkami ohledně návratu vysídlených palestinských civilistů a poměru vězňů a rukojmích.

Během čtvrtečního telefonátu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem na něj Biden naléhal, aby "plně zmocnil" své vyjednavače k dosažení dohody.


- Spojené státy jsou ve stavu vysoké pohotovosti a připravují se na možný útok Íránu zaměřený na izraelská nebo americká aktiva v regionu v reakci na izraelský úder na íránské velvyslanectví v Sýrii,
uvedl americký představitel pro agenturu Reuters.

"Rozhodně jsme ve stavu vysoké ostražitosti," řekl úředník a potvrdil tak zprávu CNN, podle níž by útok mohl přijít v příštím týdnu.

Írán uvedl, že si vyhrazuje právo "na rozhodnou odpověď" poté, co v pondělí podezřelá izraelská vojenská letadla bombardovala íránské velvyslanectví v Damašku. Úder zabil íránského vojenského velitele a znamenal významnou eskalaci války Izraele s jeho regionálními protivníky.


- Izraelská armáda v pátek oznámila, že propustila dva důstojníky a třem dalším udělila důtku za jejich roli při úderech bezpilotních letounů v Gaze, při nichž zahynulo sedm humanitárních pracovníků na misi s potravinami.

    Organizace World Central Kitchen odmítla jako nedůvěryhodná zjištění izraelského vyšetřování koordinované série izraelských bezpilotních úderů na vozidla charitativní organizace v Gaze, které vedl bývalý generál.

- Rada OSN pro lidská práva požaduje zastavení veškerého prodeje zbraní Izraeli a zdůraznila varování před "genocidou" ve válce v Gaze, při níž zahynulo více než 33 000 lidí.

- Více než tři desítky kongresových demokratů - včetně zástupkyně Nancy Pelosiové, bývalé předsedkyně Sněmovny reprezentantů a klíčové spojenkyně Joea Bidena - podepsaly dopis prezidentovi a ministru zahraničí Antony Blinkenovi, v němž naléhavě žádají o zastavení dodávek zbraní Izraeli.

- Spojené státy se zabývají zprávou médií, že izraelská armáda využívá umělou inteligenci k identifikaci cílů bombardování v Gaze,
uvedl ve čtvrtek v rozhovoru pro CNN mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby.

- Deník Guardian odhalil totožnost velitele izraelské jednotky 8200, která je přísně střeženým tajemstvím. Zastává jednu z nejcitlivějších funkcí v armádě a vede jednu z nejmocnějších sledovacích agentur na světě, srovnatelnou s americkou Národní bezpečnostní agenturou. Přesto po více než dvou desetiletích působení ve stínu nechal kontroverzní šéf špionáže - jehož jméno je Yossi Sariel - svou identitu odhalit na internetu.

- Generální tajemník OSN António Guterres řekl, že upřímně doufá, že Izrael rychle a účinně posílí přístup pomoci do pásma Gazy, a situaci na palestinském území po šesti měsících války označil za "naprosto zoufalou". Byl "hluboce znepokojen" zprávami o tom, že izraelská armáda používá umělou inteligenci, aby pomohla identifikovat cíle bombardování v Gaze.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1801

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2024