Obrovská protiorbánovská demonstrace se konala v sobotu v Budapešti

6. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

Desetitisíce lidí protestovaly  v Maďarsku proti vládě Viktora Orbána


Bývalý člen vládnoucí strany Péter Magyar vedl demonstraci k budově parlamentu v Budapešti

Protestující pochodovali v nezvykle teplém jarním počasí k parlamentu a někteří z nich křičeli "Nebojíme se" a "Orbáne, odstoup".

Mnozí nesli maďarskou vlajku nebo měli na sobě oblečení v jejích červených, bílých a zelených barvách, což jsou symboly, které Orbánova strana používá jako své vlastní už dvě desetiletí.

 

"To jsou národní barvy Maďarska, ne vlády," řekla čtyřiadvacetiletá Lejla, která do Budapešti přijela ze Šoproně, města na západní hranici země.

Pochod vedl 43letý Péter Magyar, který byl dříve ženatý s Orbánovou bývalou ministryní spravedlnosti Judit Vargou a který plánuje založit vlastní stranu.

Tři protestující, s nimiž hovořila agentura Reuters, uvedli, že je Magyar oslovil, protože měl blízko k Orbánově vládě a znal její fungování zevnitř.

"Věděli jsme, že existuje korupce, ale on to říká jako zasvěcený člověk a potvrdil nám to," řekla Zsuzsanna Szigetiová, 46letá zdravotnice s maďarskou vlajkou.

Řekla, že má obavy o vzdělávací a zdravotnický systém a obává se korupce. "Věřím, že dojde ke změně," dodala.

Magyar se stal široce známým v únoru, kdy se otevřeně vyjádřil o vnitřním fungování vlády. Obvinil Antala Rogána, ministra, který vede Orbánův úřad, že řídí centralizovanou propagandistickou mašinérii.

Zveřejnil také nahrávku rozhovoru se svou bývalou manželkou, v níž Varga podrobně popsala údajný pokus vysokého poradce šéfa Orbánova kabinetu zasahovat do korupční kauzy. Prokuratura nyní výroky vyšetřuje.

Vyšetřování přichází v politicky citlivé době pro Orbána před červnovými volbami do Evropského parlamentu a následuje po skandálu se sexuálním zneužíváním, který v únoru položil dva jeho klíčové politické spojence - bývalou prezidentku Katalin Novákovou a Vargu.

Podle údajů agentury Median, které v polovině března zveřejnil zpravodajský týdeník HVG, slyšelo o Magyarově vstupu na politické pole 68 % voličů a 13 % z nich uvedlo, že jeho stranu pravděpodobně podpoří.


Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1256

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2024