Svéráz ruského patriotismu

17. 4. 2024

čas čtení 1 minuta
Putin je stále milenarističtější a apokalyptičtější, což je názor, který ho nutí pokusit se zpomalit procesy, jež podle něj vedou k poškozování a ničení po celém světě - a pokusit se vytvořit baštu, v níž izolované Rusko přežije, píše etnografka Alexandra Archipova.

Pro takového jedince je důležité zpomalit jakýkoli rozvoj, aby to nepřispělo ke katastrofě a zachovalo, co vůbec lze, "jako mouchu v jantaru". Uloží se samozřejmě pouze "několik vyvolených" a pouze díky zvláštnímu úsilí vůdců, jako je on sám.

Právě proto současný šéf Kremlu bojuje proti novým technologiím a genetice, všude vidí biologické zbraně, dívá se s podezřením na všechny nové sociální a genderové praktiky, chrání vše tradiční a snaží se to izolovat od vnějších vlivů.

Tento zamrzlý svět je směsicí starých sovětských praktik 60. a 70. let a některých představ o pravoslavné Rusi. Zmíněná kombinace vede Putina k tomu, že chce obnovit komsomolské organizace, ale mládež Ruska navštěvuje pravoslavné bohoslužby.

A při tomto pokusu zachránit svět před tím, co ho ničí, Putin zjevně věří, že Rusko musí být zakonzervováno 'vlasteneckým izolacionismem', v němž bude spoléhat pouze samo na sebe - na hodnoty Sovětského svazu 70. let 20. století a na hodnoty ruské pravoslavné minulosti.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
1097

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2024