Rusko chystá drakonickou protikuřáckou legislativu

15. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Ruská vláda připravuje drakonické zákony regulující tabákový průmysl: Likvidaci stánků s kuřivem a výloh s tabákovými výrobky, zákaz kouření v podjezdech, hotelech, kavárnách, restauracích a nočních klubech. Kromě toho ministerstvo zdravotnictví a sociálního rozvoje navrhuje každoročně zvyšovat ceny tabáku - nejen prostřednictvím zvyšování daně, ale i zvyšováním minimálních cen. Výrobci cigaret a podnikatelé ve stravování prognózují expanzi černého trhu a nárůst úplatků na straně kontrolních orgánů.

Koncem minulého týdne ministerstvo informovalo o vznikajícím návrhu nové verze zákona "O ochraně zdraví obyvatelstva před následky spotřeby tabáku". Novela radikálně mění současnou zákonnou úpravu. V létě 2013 by mělo být započato s likvidací tabákových stánků a obecně všechny výlohy s tabákovými výrobky - včetně velkých obchodů. Prodej by se měl nadále uskutečňovat bez reklamy a vystavování, spotřebitel by měl vybírat zboží ze speciálního ceníku.

Od roku 2015 nebude možno kouřit v hotelech, kavárnách, nočních klubech, a to ani vodní dýmky. Od roku 2014 by mělo být zcela zakázáno kouření v dopravních prostředcích a také na letištích, včetně 10 m vzdálenosti od vchodů do nádražních budov a letišť. Regiony budou mít právo přijmout ještě přísnější opatření podle vlastního uvážení.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7033

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2011