Zlatá knížecí slova

12. 9. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

Lékaři to potvrdí: "Při větší transplantaci se změní osobnost člověka"(MfDNES 10.9.) směrem k dárci orgánů. Je to podobné, jako když u auta postupně nahradíte škodovkové agregáty za součástky z Porsche. Najednou tu máte zcela nové výkonné vozidlo a přitom zákonitosti vývoje druhů dostávají na prdel. Český kníže Karel Schwarzenberg to ví, a rád sdělil redaktoru Václavu Dolejšímu objevné poznatky. Zatímco Hrad už opustil opiččí vývojovou linii, Černinský palác nabízí teorii transformační: "Dostal jsem novou chlopeň z prasátka. Což mi změnilo charakter, stávám se více a více sviňským".

To vše proto, aby snad čtenář nezapochyboval o některých osobnostních zvláštnostech představitele české šlechty a prvního muže zahraniční politiky. Až doposud jsme vnímali pana ministra jako zajímavý, vtipný druh lidské bytosti, svého druhu "pako", neboť je v politice a to je sféra pro tento druh organizmů jako dělaná. Teď prochází transformací osobnosti. Věc zajisté hodná zaznamenání, neboť jeho činy nabývají zvířecích znaků. Jeho směřování bude prasečí, na nočním stolku si proto zaměňte Bibli za Farmu zvířat.

Prasata v ní, jak známo, postupně ovládla ostatní zvířecí druhy, a panské Desatero nahradila Sedmi přikázáními. Kníže tudíž bude muset přehodnotit zažité priority, např. střílení srnců ve svých lesích, neboť šesté příkázání zakazuje zvířatům zabíjení zvířat. Zůstane jen možnost "cestovat po světě, užívat si krásného důchodu a dobrého vína." Nic moc. Ale na druhé straně, proč ne. Kníže přece není na letušky, ani nesbírá propisky, nešokuje svou nahotou turistky na Orlíku ani ho nepotkáme na hajzlu při volbě prezidenta. Co vlastně víme o jeho zlozvycích?

O jednom přece ale víme. Často mluví pravdu zcela otevřeně, a nikoli jako ostatní paka. I tentokrát se nezapřel a vyslovil závažné zjištění v souvislosti se zesilující hospodářskou krizí: "Zlatá léta jsou za námi, o tom není pochyb".

0
Vytisknout
11253

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2011