Talibán útočí na americké velvyslanectví a velení ISAF v Kábulu

13. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Útok sebevražedného bombového atentátníka a následná palba dnes zasáhly centrum Kábulu na náměstí Abdula Haka. Terčem je velvyslanectví USA a velení mezinárodních sil ISAF.

Ozbrojenci se opevnili v částečně dokončené vysoké budově asi 300 m naproti velvyslanectví a sporadicky odsud ostřelují policii. Korespondent BBC hlásí, že byl svědkem palby z reaktivního granátometu. Taliban prohlásil, že je původcem tohoto útoku.

Došlo k němu několik týdnů poté, co sebevražední atentátníci přepadli kancelář Britské rady a zabili 12 osob. Také k tomuto útoku se přihlásil Talibán - mělo jít údajně o oslavu výročí afghánské nezávislosti.

Zdá se, že dnes jde o komplexní operaci zahrnující několik sebevražedných atentátníků. Původní zprávy hovoří nejméně o čtyřech bombových atentátnících, z nichž jeden údajně odpálil trhavinovou vestu v taxíku. není zřejmé, jaké oběti útok způsobil, neúplné zprávy hovoří nejméně o pěti vážně zraněných.

Na střeše velvyslanectví byli spatřeni příslušníci americké námořní pěchoty a nad oblastí přelétávají také vojenské vrtulníky.

Násilí v Afghánistánu letos eskaluje od července, kdy NATO zahájilo předávání moci afghánským silám. Největší část mezinárodních jednotek by měla opustit zemi v roce 2015 - za předpokladu, že se "afghanizace" konfliktu vydaří.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5851

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2011