Základní pilíře islámské víry

3. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Soudím, že autor originálního článku nepochopil základní pilíře islámské víry. Mezi ně patří také ZAKAT, píše Martin Vahala:

Důležitým principem islámu je to, že vše patří Bohu, a že majetek je jen svěřený lidem. Slovo zakat znamená "očištění" a "růst". Tím, že oddělujeme část našeho majetku pro chudé a pro celou společnost, tím se náš majetek očišťuje. Rovněž jako protrhávání rostlin, i toto oddělování podporuje nový růst.

Každý muslim si vypočítává svoji zakat sám. Započítává se sem roční platba 1/40 majetku, s výjimkou věcí jakou jsou příbytek, auto a pracovní nástroje.

Jednotlivec může dát i více než jen zakat a to ve formě "sadaqa", t.j. almužny, která bývá většinou tajná. I když tento výraz je možné přeložit jako dobrovolná dobročinnost, má o hodně širší význam.

Prorok řekl: "Dokonce i potkat svého bratra s upřímnou tváří je dobročinný skutek."

Takže odsuzovat a vyvozovat závěry z chybných premis se stalo celkem rozšířeným fenoménem (kupodivu i na BL) stejně jako to, že Al Kaida je název pro teroristy, místo aby byl správně identifikován jako seznam CIA pro podporu osob z odboje proti sovětům v Afghánistánu.

O tom, že je to součastně skvělý marketingový tah, není sporu.

0
Vytisknout
10521

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2011