Britská armáda plánuje útok na Írán

2. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Britské ozbrojené síly připravují nouzový plán na potenciální ozbrojenou akci proti Íránu, a to kvůli rostoucím obavám z programu obohacování uranu. Zjistil to list Guardian.

Ministerstvo obrany je přesvědčeno, že se USA mohou rozhodnout pro rychlé dokončení plánů na cílené údery raketami a řízenými střelami na některá klíčová íránská zařízení. Britští činitelé tvrdí, že jestliže se Washington rozhodne uskutečnit takový útok a bude požadovat vojenskou pomoc od Británie, dostane ji, a to navzdory některým hlubokým pochybnostem panujícím v rámci koaliční vlády.

Britští plánovači zkoumají, kam by bylo v příštích měsících nejlepší rozmístit lodě a ponorky Královského námořnictva vybavené střelami s plochou dráhou letu Tomahawk, aby se mohly zapojit do leteckého a námořního tažení proti Íránu.

Jsou také přesvědčeni, že USA požádají o možnost použít britskou strategickou leteckou základnu na ostrově Diego García v Indickém oceáně, kterou využívaly při předchozích konfliktech na Středním Východě.

Podle zjištění Guardianu se Írán po válce v Libyi opět dostává do centra zájmu.

Barack Obama podle nich nemá zájem zapojit se do dalšího vojenského podniku před prezidentskými volbami v listopadu 2012.

Nicméně varovali, že kvůli rostoucím obavám vyvolaným zpravodajskými informacemi se kalkulace mohou změnit a mohlo by dojít k přijetí agresívnějšího přístupu, než s jakým Írán počítá.

Jestřábi v USA patrně využijí zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii, která má být zveřejněna příští týden. Ta by měla poskytnout nové důkazy ohledně možného íránského programu výroby jaderné zbraně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
13933

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2011