Vzdělání jako kšeft

4. 11. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Když si spojím slova "vysoká škola" a "studující politik", nějak mne napadá pod dojmem z české praxe slovo "podvod". Kapitální kousek se teď podařilo odhalit v případě starosty Jižního Města Dalibora Mlejnského, který podle všeho svou diplomovou práci opsal slovo od slova ze dvou knih.

Hájí se tím, že k tématu prý nebylo možné říci nic nového. To samo o sobě svědčí o politikově tuposti, neboť právě v humanitních vědách to "nové" často spočívá nikoli v novém zjištění či pozorování, nýbrž v novém uchopení problému na základě široké znalosti odborné literatury. Proto je možné např. to, aby se ve filozofii objevovaly stále nové výklady Aristotela nebo Hegela, byť empiricky se o těchto dvou filozofech asi nedá zjistit už více, než je známo. Samozřejmě je k novému nápaditému výkladu starší látky zapotřebí mít pořádně načteno a nikoli vycházet pouze ze dvou knih.

Zbývá se zeptat, kde vysokoškolským titulem ověnčený politik, který nepochytil ze vzdělanosti ani závan, vystudoval. Na soukromé vysoké škole zvané Univerzita Jana Ámose Komenského Praha s.r.o. Pokud je možné na takovéto "univerzitě" obhájit takovou práci, je lepší přímo diplomy prodávat a Jana Ámose Komenského, jednoho z největších vzdělanců tohoto národa, si raději vůbec nedávat do štítu. Aspoň trochu studu by to chtělo... Máme tu svědectví o našich politicích, o našich "obchodnících se vzděláním" a o celé naší společnosti, která tento byznys dotuje ze svých daní.

0
Vytisknout
10712

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2011