Řecký kabinet jednomyslně podpořil referendum, politická krize ale pokračuje

2. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Řecký kabinet vyjádřil jednomyslnou podporu kontroverznímu plánu premiéra Papandrea vypsat referendum o záchranném balíku EU. Referendum by patrně mohlo proběhnout v prosinci, oznámil premiér, a poskytne "jasný mandát" úsporným opatřením požadovaným partnery v eurozóně.

Akciové trhy zaznamenaly poklesy kvůli šokovaným reakcím na řecký plán v hlavních městech zemí eurozóny.

Papandreu se dnes v Cannes setká s lídry EU.

Na zasedání kabinetu v úterý v noci Papandreu ministrům řekl, že vláda potřebuje souhlas řeckého lidu.

V prohlášení vydaném jeho kanceláří se říká: "Referendum bude jasným mandátem a jasnou zprávou o našem evropském kurzu a participaci na euru dovnitř Řecka i do zahraničí."

Papandreu také řekl, že možnost předčasných voleb by znamenala riziko řeckého bankrotu.

Vláda bude v pátek v parlamentu čelit hlasování o důvěře.

Jeden poslanek vládnoucí socialistické strany Pasok rezignoval a parlamentní většina, jíž vláda disponuje, se tak zmenšila na dva hlasy. Dalších šest vedoucích představitelů strany vyzvalo k rezignaci Papandrea.

Ve vládní straně existuje opozice proti referendu, i když je kabinet podpořil. Takže existují obavy, že vláda může v pátek padnout - ještě předtím, než dojde k referendu.

Ze strany Papandrea šlo v kauze referenda patrně o osobní rozhodnutí a zdá se, že premiér nechce nést výhradní osobní zodpovědnost za poslední dohodu s EU, respektive "trojkou".

Nicméně premiér čelí masivním obtížím a hraje velmi nebezpečnou hru, protože k finančním obtížím Řecka přidal politickou krizi.

Pondělní oznámení referenda způsobilo prodký pokles na světových trzích a asijské trhy i dnes pokračují v poklesu.

Plánované referendum by mohlo znemožnit dohodu dosaženou na summitu EU minulý týden v Bruselu, která měla vyřešit evropskou dluhovou krizi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7919

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2011