Britská posedlost s policejními kontrolami způsobila ministryni vnitra skandál

9. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Britská konzervativní ministryně vnitra obvinila Brodieho Clarka, vysokého státního úředníka odpovědného za pasovou kontrolu, že údajně na svou pěst výrazně uvolnil od letošního léta pasovou kontrolu cestujících přijíždějících a přilétajících do Británie "takže se už nikdy nezjistí, kolik kriminálníků a teroristů se do Británie dostalo".

V rámci skandálu o "otevření Británie kriminálníkům" však vyšlo najevo, že uvolnění pohraničních kontrol v létě nařídila sama ministryně Mayová, zřejmě proto, že fronty na anglických letištích byly nesnesitelné. Na pasovou kontrolu čekali cestující ze zemí mimo Evropskou unii až tři hodiny. Mayová neférově obvinila Brodieho Clarka, že liberalizoval pasovou kontrolu více, než sama nařídila.

Clark to zpochybňuje. Poukázal na to, že opatření, z jejichž letošního zavedení ho Mayová obvinila, platí v Británii už od roku 2008. Brodie Clark ze své funkce odstoupil a vládu bude žalovat za tzv. "vykonstruované propuštění".

Odborová organizace vysokých státních úředníků vydala toto prohlášení: "Je vysoce překvapující, že se ministryně vnitra rozhodla posílit podezření proti panu Clarkovi tím, že ho prohlásila vinným dřív, než měl právo reagovat v rámci oficiálního vyšetřování. Nemůže být správné, že ministryně s odpovědností za ministerstvo, jehož činnost by měla být založena na spravedlnosti, zachází se státním úředníkem s takovýmto pohrdáním."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5723

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2011