Už je to tady. Poslanci hlasují o zrušení Národního parku na Šumavě

9. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Tak už je to tady. Poslanci hlasují o praktickém zrušení národního parku na Šumavě. Potřebujeme Vaši pomoc, píše Josef Novák. Příští úterý (13. prosince) bude Poslanecká sněmovna hlasovat o skandalnim navrhu zakona, který by prakticky zrušil národní park na Šumavě. Většina šumavského parku by se podle něj měla otevřít výstavbě a developerům. Lesy chce převést na běžné komerční hospodaření.

Prosíme o rychlou pomoc - napište poslancům dopis, navštivte je nebo jim alespoň pošlete e-mail. Bude Vás to stát jen pár minut. Návod, jak postupovat, a podrobnější informace posíláme v příloze a jsou ke stažení ZDE.

Co navrhuje nyní projednávaný zákon:

  • Developerské projekty mají dostat v národním parku stejnou prioritu jako ochrana přírody.
  • Řadu území nyní ponechaných přírodě otevře kácení a těžbě dřeva.
  • Vymezuje koridor pro výstavbu lanovky a později sjezdovky na Hraničníku, a v tomto koridoru ruší ochranu unikátní pralesovité přírody.
  • Chce zřídit společnost řízenou regionálními politiky, která bude dostávat veškeré zakázky na těžbu a prodej dřeva.
  • Většina lesů v národním parku se bude napříště řídit pravidly lesního zákona, který platí pro komerční lesy.

Přečíst si můžete také právní analýzu "plzeňského" návrhu zákona ZDE

Co ještě hrozí?

Prosíme, zastaňte se šumavské přírody teď hned - ale ne naposled. Příští týden je první kolo hlasování. Ale mohou následovat další kola v příštím roce. Navíc ministr Tomáš Chalupa má připravenu svou verzi zákona, která je stejně špatná. Proto patrně bude potřeba Vaší další pomoci: znovu a důrazněji poslancům napsat, že si přejete ochranu nádherné šumavské přírody.

Návrh ministra Tomáše Chalupy, který je připraven v záloze, kromě některých uvedených bodů navíc:

  • Zřizuje speciální výbor, který bude mít téměř absolutní moc nad národním parkem, ale kde stát budou zastupovat pouze dva členové z devíti.
  • Bezplatně převede část pozemků v národním parku na obce a umožňuje jim je obratem rozprodat například developerům, a to bez jakýchkoli podmínek.

Dokážeme Národní park Šumava a jeho krásnou přírodu ubránit před kmotry a některými politiky. Ale potřebujeme k tomu Vaši pomoc.

Prosíme, rozešlete tuto informaci s odkazy a přílohou dál.

Buďte s námi v kontaktu:

  • napište Kateřině Pařízkové z nové iniciativy Šumava žije (na níž se Hnutí DUHA podílí) na info@sumavazije.cz, aby Vás informovala o dalším postupu a zejména, až bude třeba znovu pomoc.i
  • připojte se k facebookové stránce Šumava žije

Děkujeme.

0
Vytisknout
15099

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2011