ProAlt podporuje stupňování protestů

23. 4. 2012

čas čtení 2 minuty
Tisková zpráva iniciativy ProAlt

Dne 21. dubna se na Václavském náměstí v Praze sešla stotisícová demonstrace požadující zrušení takzvaných reforem, demisi vlády a předčasné volby. Výzkumy veřejného mínění ukazují sedmdesátiprocentní podporu veřejnosti předčasným volbám a drtivý pokles preferencí pro strany současné vládní koalice. Dva dnes již bývalí koaliční poslanci jsou odsouzeni za korupci, několik ministrů vlády je z korupce důvodně podezíráno.

V reakci na demonstraci 21. 4. prohlásili vládní představitelé, že ji považují za legitimní, ale pro způsob a obsah svého vládnutí z ní žádné důsledky nevyvodí. "Reformy" a slepé naplňování programového prohlášení vlády totiž považují za jediný smysl své existence.

Pokládáme za nepřijatelné, aby vláda za těchto okolností pokračovala ve funkci. ProAlt považuje za správné odbory ohlášené stupňování prostředků odporu proti této vládě, včetně generální stávky, a bude je v rámci platformy odborů a občanských iniciativ podporovat.

Vládnoucí koalice ztratila poslední zbytky legitimity. Během svého vládnutí prokázala, že není schopná dialogu s odbory, opozicí ani širokou veřejností. Ukázala se jako zkorumpovaná a vysoce nekompetentní. Jedním z posledních příkladů této nekompetence je neschopnost čerpání peněz z Evropských fondů. Další pokračování této vlády, ať již v sestavě s Věcmi veřejnými nebo odpadlíky kolem Karolíny Peake, představuje vážně nebezpečí pro společnost a pro stát.

Tomuto nebezpečí mohou aktuálně zabránit pouze předčasné volby do Sněmovny. Dlouhodobě je pak třeba zvětšovat prostor pro přímou demokracii, průhlednost a kontrolovatelnost rozhodovacích procesů ze strany veřejnosti. Posilovat se přitom musí nejen politická, ale také ekonomická demokracie. Pouze spravedlivá dělba bohatství ve společnosti může zajistit dělbu moci, která je základem demokratického právního státu.

0
Vytisknout
7707

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2012