Chlapi, máme se na co těšit, ale...

4. 6. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

TV Nova požádala požádala Radu pro rozhlasové a televizní vysílání o změnu názvu z Kanálu 5 na název "Fanda". ČTK to řekl informovaný zdroj. "Kanál bude zaměřený na muže. Má to být specifikovaný program na převážně mužskou část diváků všech věkových kategorií, s výjimkou dětí. Nová stanice "Fanda" má být zaměřena na sport, dramatickou a dokumentární tvorbu převážně americké provenience. Divákům nabídne především akční, kriminální a sci-fi filmy. Ze sportů zejména fotbal, hokej a motorismus.

Na první pohled by se dalo říci, že je to počin chvályhodný, protože programů pro ženy i děti je různých kanálech přehršel, včetně televize Nova. Jen se mi zrovna nezdá to programové zaměření, tedy abych byl přesnější, ta orientace na "převážně" americkou provenienci. Domnívám se, že americkými filmy, seriály či zábavnými programy jsme už dnes přímo zahlceni.

To nemluvím o kvalitě, která není vždy zrovna nejlepší. I když nutno připustit fakt, že se mezi nimi najdou i kvalitní díla a herecké výkony, ale ta jsou v poměru počet-kvalita spíše výjimkou.

Rovněž mne napadla myšlenka, nebo by se dalo očekávat, vzhledem k zaměření na muže, že by v takovém vysílání mohly být programy např. o kutilství, různých zálibách mužů, ukázky jejich zručnosti, umu a podobná témata. Nic takového tam však zřejmě nebude. A pokud ano, tak to budou zase jen "namachrovaní Američané"! Copak nemáme doma také muže, kteří něčím mimořádným vynikají, něco umí, něco dokázali? No jistě máme, ale americký chlap, to je přece jen něco jiného, že?

(Ne; koupě už existujících amerických televizních pořadů je daleko levnější než výroba pořadů originálních. Proto, pozn. red. BL)

Není jasné, proč když se zřizuje nový TV kanál, je zase pozornost napřena na americkou provenienci, když je mnoho dobrého, mnohdy i lepšího z provenience např. německé, italské, francouzské, španělské, polské, ruské, slovenské a jiných států a zemí.

Kromě toho je dnes celá řada amerických filmů a seriálů nesčetněkrát opakována, až do omrzení, jako by už nebylo z čeho či kde vybírat. Jistě je z čeho vybírat, ale potřeba těch zainteresovaných, co o tom rozhodují, se ubírá jinými cestami. Proto se nemůžeme divit, jak nás zahltil americký styl života, jak je nám stále podsouvána americká demokracie, politika, vojenské akce (přesněji intervence, okupace a zabíjení) ve světě, notabene vše v duchu a pod praporem demokracie (samozřejmě té americké).

Na druhé straně nevíme nic o americkém školství, zdravotnictví, zemědělství, dopravě, sociálních poměrech, životě a problémech starých a nemocných lidí apod.

Nová stanice by měla , jak deklaruje, přispět divákům kromě jiného dokumentární tvorbou. Jsem však vážně na pochybách, zda nám přinese nový a reálný pohled právě na ty zmiňované oblasti společenského a veřejného života v USA, o kterých se u nás běžně nemluví a když ano, tak jen náhodu, oklikou, z neoficiálních kruhů, spíše z poznatků našinců, kteří USA navštívili, žili tam a pracovali, se po kouskách něco dozvídáme.

Obavy mám především z těch "duchaplných" extrémně odvážných mužů (ale i žen) v akčních, kriminálních filmech nebo filmech sci-fi žánru. Čeho je moc, toho je příliš a to platí i pro naše TV stanice, která nás už dvacet let krmí převážně americkou kulturou, filmovou tvorbou, drsnými sporty a americkým stylem života.

Tedy něčím, co je nám dost cizí, co je nám však vytrvale vnucováno právě omezeným výběrem a možnostmi tvorby i jiných států a zemí. Tato implementovaná kultura a životní styl sice vyhovuje jisté části občanů, té zbývající (většinové části) to kazí náladu, mládeži a dětem vkus a hlavně morálku.

To ovšem nevadí našim politickým představitelům, notabene nějakému ministru kultury, školství, sociálních věcí, protože oni sami vidí v USA nejen vzor, ale i naději. Pohříchu však jen v rovině osobní, neboť se jedná jen a jen o peníze. Morálka a etika pro ně, z pohledu společenského dopadu, nehrají žádnou roli.

Jejich měřítka jsou totiž diametrálně odlišná od potřebných hodnot celospolečenské etiky a morálky.

Protože ruku na srdce, vysoké čísla páchaných kriminálních činů, loupeží, podvodů, přepadení a vražd jsou mnohdy odrazem právě oné západní (rozuměj převážně americké) kultury, které je nám s takovou intenzitou předkládána.

Asi to nestačí, proto ta nová stanice, vylepšená stejným brakem, jako nám už dnes předkládají TV stanice, bude mít stejný úkol, tj. nadále ohlupovat myšlení lidí a odpoutávat jejich pozornost od současných, mnohem závažnějších, mnohdy existenčních problémů. Je tedy otázka, zda je vůbec důvod na co se těšit.

0
Vytisknout
9361

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2012