Kvůli oboustranné eskalaci násilí přerušuje OSN monitorovací misi v Sýrii

16. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Pozorovatelé OSN monitorující dění v Sýrii po vyhlášení příměří 12. dubna dnes přerušili svou práci v reakci na eskalující násilí, které hrozí zničit mírový plán Koffiho Annana. Velitel mise generál Robert Mood konstatoval, že jeho neozbrojení pozorovatelé jsou ohroženi, když se na jednu z jeho hlídek před čtyřmi dny střílelo. V tomto stádiu není mise OSN schopna naplňovat mandát obsažený v dohodě o příměří.

Mood upozornil, že v minulých deseti dnech došlo k výrazné eskalaci násilí. "Nedostatek ochoty [znepřátelených] stran usilovat o mírovou tranzici a tlak na stále více vojenské přístupy zvyšuje ztráty na obou stranách."

Generál Mood by měl v pondělí vystoupit v Radě bezpečnosti OSN, která tento týden konstatovala, že Sýrir směřuje k totální občanské válce. Pět stálých členů Rady bude patrně o situaci diskutovat v kuloárech summitu skupiny G20 v Mexiku, který také začíná v pondělí.

Podle Mooda jeho 300 neozbrojených pozorovatelů mise UNSMIS operujících v Sýrii od konce dubna čelilo "významným rizikům" a proto svou misi přerušuje. Pozorovatelé budou až do dalšího zůstávat na svých základnách. Rozhodnutí bude každý den znova přehodnoceno.

Násilí se vyhrotilo v červnu, kdy povstalci formálně vypověděli Annanovo příměří a vládní jednotky nasadily bitevní vrtulníky a dělostřelectvo proti povstaleckým městům.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6341

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2012