Jak se finanční krize může stát krizí zásobování

17. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Zpráva 'Trade-Off: Financial System Supply-Chain Cross-Contagion: a study in global systemic collapse argumentuje, že úzká provázanost mezi globálním bankovnictvím, měnovou krizí a krizí solvence způsobuje riziko ekonomické "nákazy" v oblasti výměny zboží a služeb - a to i za předpokladu, že se jedná o sektor či oblast, kde jsou všechny strany transakce solventní a peněžní a bankovní zprostředkování nevykazuje problémy. A možná "nákaza" mezi finančním systémem a obchodní a výrobní sítí (reálnou ekonomikou) navíc zpětně posiluje finanční krizi.

Rostoucí složitost (vzájemná provázanost a závislost, rostoucí rychlost) a delokalizace výroby i koncentrace v globální ekonomice zvyšují zranitelnost celého systému a způsobily vznik rizika rapidního rozsáhlého kolapsu.

Ve složitější a provázanější ekonomice stačí menší množství selhání než dříve k tomu, aby se kaskádovitě šířila celými socioekonomickými systémy.

Studie si všímá událostí jako britská benzínová blokáda (2000) a japonská tsunami (2011) a jejich masivního dopadu na celé společnosti za současného stavu mezinárodní obchodní výměny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11019

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2012