Robert Fisk: Syrská válka lží a pokrytectví

31. 7. 2012

čas čtení 6 minut

Skutečným terčem Západu není Assadův brutální režim, ale jeho spojenec, Írán, a jeho jaderné zbraně, argumentuje ze Středního Východu komentátor deníku Independent Robert Fisk.

Vedla se kdy na Blízkém východě tak pokrytecká válka? Válka motivovaná takovým zbabělstvím a takovou sprostou morálkou, takovou falešnou rétorikou a takovým veřejným ponížením? Nemám na mysli fyzické oběti syrské tragédie. Mám na mysli absolutní prolhanost našich vlastních vládců a našeho vlastního veřejného mínění - západního jako východního - v reakci na masakrování, je to zlovolná komedie hodná swiftovské satiry, ani ne tak Tolstého či Shakespeara.

Když Katar a Saúdská Arábie vyzbrojují a financují vzbouřence v Sýrii, jejichž cílem je svrhnout Bašira al-Assada a jeho šiitskou-baathistickou diktaturu, Washington nevznese proti nim jediného slova kritiky. Prezident Barack Obama a jeho ministryně zahraničí Hillary Clintonová tvrdí, že chtějí zavést v Sýrii demokracii. Avšak Katar je autokracie a Saúdská Arábie je jednou z nejzlovolnějších monarchistických diktatur v arabském světě. Vládci v obou těchto zemích získali moc na základě dědičnosti - stejně jako Bašar v Sýrii - a Saúdská Arábie je spojencem salafistických-wahabistických vzbouřenců v Sýrii stejně tak, jako byla vášnivým podporovatelem středověkého Talibanu v nejtemnější éře Afghánistánu.

Ano, 15 z 19 masových vrahů a únosců letadel z 11. září 2001 pocházelo ze Saúdské Arábie - načež jsme, samozřejmě, bombardovali Afghánistán. Saúdská Arábie potlačuje svou vlastní šiitskou menšinu přesně tak, jak nyní chce zlikvidovat alawitskou-šiitskou menšinu v Sýrii. A my věříme, že Saúdská Arábie chce v Sýrii vytvořit demokracii?

Pak máme šiitské bojůvky z organizace Hezbollah v Libanonu, pravou ruku šiitského Íránu a stoupence režimu Bašara al-Assada. Po dobu třiceti let hájí Hezbollah utlačované šiity z jižního Libanonu proti izraelské agresi. Prezentují se jako obránci práv Palestinců na Západním břehu Jordánu a v Gaze. Ale protože nyní čelí pomalému rozkladu svého krutého spojence v Sýrii, ztratili řeč. Neprotestovali ani jediným slovem proti znásilňování a masovému vraždění syrských civilistů Bašarovými vojáky a ozbrojenci z bojůvek Šabiha.

A pak máme hrdiny z Ameriky - Clintonovou, ministra obrany Leona Panettu a samotného Obamu. Clintonová vydá Assadovi "přísné varování". Panetta - tentýž člověk, který opakoval posledním americkým jednotkám v Iráku onu starou lež, že Saddám Husajn měl něco společného s 11. zářím - oznámí, že v Sýrii se "režim rozkládá". Režim se tam ale přece rozkládá už nejméně půl roku. To to Panettovi došlo teprve teď? A pak - Obama nám minulý týden sdělil, že "vzhledem k tomu, že má jeho režim zásobu jaderných zbraní, budeme dál zdůrazňovat Assadovi, že svět ho sleduje.

Avšak která americká vláda by si skutečně přála, aby vyšlo najevo, jakých zrůdností a jakého mučení se dopouštěl a dopouští Bašarův režim? Vždyť ještě před několika lety posílala Bushova vláda do Damašku muslimy, aby jim tam Bašarovi mučitelé vytrhávali nehty. Tito lidé byli na žádost americké vlády vězněni přesně v těch děsivých věznicích, které minulý týden syrští vzbouřenci vyhodili do povětří. Západní velvyslanectví poslušně Bašarovým mučitelům dodávala pro oběti otázky pro výslechy. Bašar byl totiž na naší straně.

A pak je tady ta sousední země, která vděčí tolik za naši pomoc - Irák. Minulý týden utrpěl Irák za jediný den 29 bombových atentátů v 19 městech. Bylo usmrceno 111 civilistů a zraněno 235. Téhož dne zahynulo v krvavé lázni v Sýrii stejné množství nevinných lidí. Ale o Iráku se nepíše, protože, samozřejmě, Iráku jsme "poskytli svobodu". Nic z toho, co jsme udělali v Iráku r. 2003, přece k dnešnímu vraždění v Iráku nevedlo, že?

A když mluvíme o novinářské práci, kdo v zahraničním zpravodajství BBC rozhodl, že dokonce i jen přípravy na Olympijské hry mají mít po celý minulý týden přednost před masakry v Sýrii? Britský tisk a domácí vysílání BBC přirozeně dají přednost ve zpravodajství Olympijským hrám, protože je to hlavní domácí zpráva. Avšak BBC politováníhodně rozhodla, že i v zahraničním vysílání BBC, které má poskytovat světu "světové" zpravodajství, je důležitější, kudy je nesena v Británii olympijská pochodeň, než vraždění syrských dětí.

A pak, samozřejmě, jsme tu my, liberálové, kteří dokážeme tak rychle naplnit londýnské ulice na protest proti izraelskému vraždění Palestinců. Samozřejmě je to správné. Když jsou naši politikové ochotni odsoudit Araby za jejich divošství, ale jsou příliš zbabělí, aby pronesli jediné slovo kritiky, když páchá zločiny proti lidskosti izraelská armáda - anebo když si nechá zvěrstva páchat v Libanonu svými spojenci - obyčejní lidé musejí připomenout světu, že nejsou tak zbabělí jako politikové. Ale počet mrtvých v Sýrii dosáhl 15 000 nebo dokonce 19 000 - je to asi čtrnáctkrát tolik obětí, než kolik lidí zahynulo při divošském útoku Izraele na Gazu v letech 2008-2009, a do ulic nevyšel jediný demonstrant, s výjimkou Syřanů žijících v zahraničí. Izraelské zločiny nejsou takto obrovské už od roku 1948. Signalizuje to jediné: požadujeme spravedlnosti a právo na život pro Araby, když je vraždí Západ a jeho spojenci v Izraeli, avšak nikoliv, když je vraždí jiní Arabové.

A zároveň zapomínáme "velkou" pravdu. Že toto je pokus rozdrtit diktaturu v Sýrii nikoliv proto, že máme strašně rádi Syřany a strašně nenávidíme našeho bývalého přítele Bašara al-Assada, anebo protože zuříme proti Rusku, jehož místo v pantheonu pokrytců je jasné, když sledujeme jeho reakci na všechny ty malé stalingrady, k nimž dnes po celé Sýrii dochází. Ne, tohle všechno se týká Íránu a naší snahy rozdrtit tuto islámskou republiku a její pekelné jaderné plány - pokud existují. Vůbec nic společného to nemá s lidskými právy ani s právem na život syrských nemluvňat. Je to strašné.

Podrobnosti ZDE

0
Vytisknout
15640

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2012