Gaza: Příměří údajně na dosah, násilí se vystupňovalo

21. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Diplomatický tlak na ukončení týden trvajících izraelských náletů na pásmo Gazy začal včera vypadat slibně. Vysoký představitel Hamásu iznámil, že dohoda o příměří je blízko, egyptský premiér prohlásil, že nálety skončí v řádu hodin, a izraelský premiér řekl, že jeho země bude "ochotným partnerem" příměří s islámským hnutím Hamás; zároveň ale nevyloučil ani rozšíření operace. Mezitím je hlášeno vystupňování izraelské palby z tanků a námořních platforem. Také někteří palestinští militanti ignorovali výzvu vojenského velitele Hamásu k zastavení raketových útoků.

Pravděpodobně nejdůležitější prostředník mezi znepřátelenými stranami, egyptský prezident Muhammad Mursí, naznačil, že během několika hodin jednání přinesou "pozitivní výsledky". Důležitou roli sehrávají vyjednavači z Turecka a Ligy arabských států. Do regionu odcestovala z návštěvy Kambodže také americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

V Bruselu významný představitel zahraniční služby EU pod podmínkou anonymity řekl, že dohoda o příměří by měla zahrnovat konec izraelských náletů a zabíjení v Gaze, otevření hraničních přechodů a konec raketových útoků na Izrael.

Během jednání ovšem došlo k vystupňování násilí. Nálet zabil dva novináře televize Hamásu Al-Aksa jedoucí autem. Podle Izraele je řada žurnalistů zapojena do militantních aktivit. Minulý týden byly zničeny kanceláře zmíněné televize, které podle Izraele sloužily jako komunikační stanoviště Hamásu. V Izraeli byly včera zraněny dvě osoby po zásahu budovy raketou.

Podle údajů úřadů z Gazy bylo do včerejška zabito 128 Palestinců, včetně přinejmenším 54 civilistů. 840 osob bylo zraněno, včetně 225 dětí. Celkem bylo provedeno téměř 1 500 náletů. Na Izrael dopadlo asi 1 000 raket, řada z nich byla sestřelena. Zahynuli tři civilisté a desítky lidí byly zraněny.

Izraelská letadla na několika předměstích města Gaza shazovala letáky vyzývající obyvatelstvo k evakuaci do centra města provedené po určených trasách. Palestinští militanti to označili za "psychologickou válku" a vyzvali obyvatelstvo, aby požadavek ignorovalo.

Obamova administrativa obviňuje z násilí Hamás, který označuje za teroristickou organizaci a odmítá s ním jednat. Zároveň varovala před pozemní invazí. Hamás v minulosti při sebevražedných útocích a dalších typech násilných akcí usmrtil stovky Izraelců.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6461

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2012