Podle ministerstva zdravotnictví jsou Britské listy "kontroverzní web"

8. 3. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 2 minuty

Za těch několik let, kdy zastupuji klienta proti ministerstvu zdravotnictví mohu říct, že znám postupy a reakce ministerských úředníků natolik, že odpověď v Britských listech na článek Po šesti letech právních bojů vyhovělo ministerstvo zdravotnictví žádosti z 1. 3. 2013 jsem neočekával. Byl bych překvapen, kdybych se v tom mýlil a ministerstvo zdravotnictví se prostřednictvím Britských listů ozvalo. Dobře vědí, že je lepší na kritiku se neozývat, nechat vše vyhnít a to je celá jejich strategie. Nicméně se mi na článek v Britských listech ministerstvo zdravotnictví ozvalo, a to čtyřstránkovým dopisem ředitele právního odboru z 5. 3. 2013. Jejich způsoby uvažování a argumentace znám a při čtení už dopředu vím, co bude na dalších řádcích ministerského povídání následovat.

"K obsahu článku na poněkud kontroverzním webu blisty.cz sdělujeme..." atd. Jsou-li ministerstvem zdravotnictví Britské listy nálepkovány jako "kontroverzní web", je to zřejmě důvod pro to, že se netřeba nijak kvalifikovaně zabývat ani na tomto "webu" publikovanou věcí. Nicméně ministerstvo se o to pokusilo. Vše je prostě jinak. 16 měsíců nečinnosti a nereagování na podání účastníka správního řízení a 3 soudem za oprávněné uznané žaloby proti nečinnosti správního orgánu, toto a spousta dalších věcí se dá vysvětlit. Každý může mít svou pravdu. Ale do této sféry bych nechtěl zabřednout.

Vracím se k předcházejícímu článku nikoli z důvodu jeho obsahu, nýbrž pro tu nálepku pochybného zdroje, které se Britským listům od ministerstva zdravotnictví dostalo. V předvolebních televizních diskusích u Václava Moravce byly Britské listy označeny za seriózní zdroj i takovým kritikem novinářů, jakým je Miloš Zeman a Česká advokátní komora dává články z Britských listů s právní tématikou běžně na své stránky (také je tam vyvěšen v rubrice Z médií můj text z 1. března 2013). Britské listy jsou vysoce sledovaným médiem.

Na článek jsem dostal několik mailů od lékařů a advokátů, kteří s ministerstvem zdravotnictví mají špatné zkušenosti. "Nejhorší na něm je", napsal jeden čtenář k článku, "že Vám věřím každé slovo. Netuším, zda se v jiné civilizované zemi musí zdravotníci tak stydět za své ministerstvo, ale u nás je to extrémní".

0
Vytisknout
10414

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2013