Kvalitní katolická žurnalistika

8. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Čtenáře, kteří si chtějí přečíst něco o římskokatolické církvi z hlediska nezávislé, ale katolické, žurnalistiky, bych rád odkázal na americký National Catholic Reporter. Toto médium vyhrává pravidelně cenu Catholic Press Association of the United States and Canada. Velice zajímavý je např. článek, který uvádí 10 důvodů, proč tato volba papeže, která čeká kardinály nejspíše za pár dní či týdnů, bude historicky výjimečná.

Článek, řečeno krátce, argumentuje pro názor, že současná situace nenabízí žádného jasného kandidáta, na rozdíl od minulé volby, kdy byl Ratzinger (pozdější Benedikt XVI.) dominantní postavou. Dva nejmocnější muži současného Vatikánu, Angelo Sodano a Tarcisio Bertone, jsou navíc spojeni se skandály. Sodano podle listu "energicky hájil" Maciela, o jehož skandálu jsem do Britských listů psal dříve. Mimo jiné z toho, že Ratzinger proti Macielovi nakonec zakročil, plyne zřejmě i to, že mezi Sodanem a Ratzingerem muselo být napětí (v normálním demokratickém prostředí by Sodano musel kvůli své obhajobě Maciela okamžitě skončit). Není vyloučeno, že Sodano a Bertone představují tu kliku, která donutila Ratzingera k rezignaci. Bertone je totiž zase zodpovědný za manažerská selhání v řízení Vatikánu během Ratzingerova pontifikátu.

Zajímavá je také informace, že Ratzinger jako papež vrátil do platnosti starou praxi volby papeže, kterou zrušil jeho předchůdce, totiž nutnost dvoutřetinové většiny. Podle pravidel, platných při volbě Ratzingera před téměř 8 lety, bylo možné po asi 30 neúspěšných volbách volit prostou většinou. Vedlo to prý k tomu efektu, že jakmile kardinálové viděli, že někdo získal už na začátku prostou většinu, nevzdorovali a zvolili ho. To, že Ratzinger vrátil starou praxi, tedy bezpodmínečnou nutnost dvoutřetinové většiny, svědčí podle listu o tom, že chtěl právě zabránit tomuto efektu.

Zajímavý je také článek o zneužívání dětí v Los Angeles, který napsal dominikánský kněz. Jsou v něm i tyto důležité věty (dodal bych k tomu, že kdo tyhle skandály bagatelizuje jako útok na církev, ten právě církvi nejvíce škodí a podporuje ji jako instituci organizovaného zločinu):

"From the papacy on down, the Los Angeles abuse history is marked only by narcissistic efforts to save a terminally shattered image. There is little doubt that Pope Benedict XVI and his predecessor knew the score in the archdiocese. Unconfirmed reports say Vatican representatives were in on the settlement negotiations. After all, $660 million is not small potatoes even to the Vatican."

"Od papeže dolů, historie zneužívání dětí v Los Angeles se vyznačuje pouze narcistickými pokusy zachránit smrtelně zasažený obraz církve. Není mnoho pochybností o tom, že papež Benedikt XVI. a jeho předchůdce věděli o situace v arcidiecézi. Nepotvrzené zprávy mluví o tom, že zástupci Vatikánu vstoupili do vyjednávání o odškodnění. Ostatně 660 milionů dolarů, které Vatikán zaplatil, není malá částka dokonce i pro Vatikán."

Conclave 2.0: Top 10 reasons why this version is different ZDE

National_Catholic_ReporterZDE
Who paid the bill for Mahony's cardinal hat? ZDE

0
Vytisknout
10398

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2013