Druhý podezřelý z Bostonu byl po dramatické honičce zatčen

20. 4. 2013

čas čtení 2 minuty

Dvaadvacetihodinová honička, jejímž cílem bylo zatknout druhého mladíka, podezřelého z bombových atentátů v Bostonu, vyvrcholila v pátek v noci dramatickým a překvapivým závěrem, když devanáctiletý Džhokar Carnajev byl na předměstském dvoře zatčen naživu poté, co byl obklíčen gardou ozbrojených policistů.

Carnajeva našli, jak se skrývá v lodi na dvoře domu ve Watertownu v Massachusetts, malém městě nedaleko Bostonu, kde byl předchozího večera zastřelen jeho bratr. Oba bratři byli identifikováni jako osoby podezřelé z toho, že v pondělí spáchali dvojí bombový atentát na bostonský maraton, který usmrtil tři osoby a zranil více než 170 lidí.

Přibližně dvě hodiny v pátek večer byl Carnajev obklopen týmy SWATU a stovkami dalších policistů, přežil policejní střelbu a ve 20.41 místního času bylo konečně oznámeno "Podezřelý byl zatčen."

Carnajev byl při přestřelce s policií ve čtvrtek zraněn a přišel o podstatné množství krve. Podle policie je jeho zdravotní stav vážný a v pátek večer byl odvezen do nemocnice.

Šéf policie ve Watertownu pochválil místní obyvatele. "Jednali jsme na základě telefonních informací od jednoho obyvatele z Watertownu."

Prezident Obama poukázal na to, že v případu zůstává celá řada nezodpovězených otázek, zejména v souvislosti s tím, že oba muži žili v USA po značnou dobu. "Proč mladí muži, kteří vyrostli v USA a studovali zde jako součást našich komunit a naší země, se rozhodli použít násilí?"

Byly také vzneseny otázky o roli FBI. Carnajevova matka, Zubejdat Carnajeva, sdělila televizi Russia Today, že FBI byla v kontaktu s Tamarlanem Carnajevem po dobu tří až pěti let.

Ve Spojených státech byly publikovány informace, že pracovníci FBI přiznali, že Carnajeva v roce 2011 vyslýchali, zřejmě na žádost cizí vlády, velmi pravděpodobně Ruska. Rodina Carnajevů byli etničtní Čečenci, Moskva brutálně potlačila během dvou válek v devadesátých letech čečenské hnutí za nezávislost.

Policie identifikovala obě osoby, podezřelé z bostonských atentátů, ve čtvrtek večer. Ve čtvrtek večer pak oba bratři v campusu MIT unesli šestadvacetiletého policistu a unikli ukradeným automobilem, čímž vznikla policejní honička, která skončila ve Watertown velkou přestřelkou. Tamerlan Carnajev byl usmrcen.

V pátek policie ztratila stopu po mladším bratru, ale místní obyvatel Watertown policistům zatelefonoval, že se v lodi na jednom dvoře ve Watertown skrývá zakrvácený mladý muž.

Oba bratři silně podporovali věc čečenské nezávislosti

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9117

Diskuse

Obsah vydání | 22. 4. 2013