Retuš panečku, to je věc!

26. 4. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Mé pozornosti neušel článek Podvod potvrzen: Halina Pawlowská po retuši s padesáti kily méně a v reálu s obřími plováky, zveřejněný na Super.cz. Jak se dále v článku praví, H. Pawlowská se pro zlepšení své image v rámci Pochodu proti rakovině prsu nechala vyfotografovat, aby následně (za pomoci retuše počítačového programu ) vydala svědectví, že zeštíhlela cca o padesát kilo. Trik na fotografii se pravda vydařil, nicméně realita je realita a paní Pawlowská se objevila na tiskovém dni k novému seriálu televize Nova Doktoři z Počátků, (kde ztvárňuje jednu z postav seriálu) tzv."in natura". To už ovšem vystavila na odiv své originál přednosti (!) a kde, jak píše Super.cz, její mohutný hrudník ji předchází snad o půl metru (viz odkaz). A bylo po senzaci. Zato má z ostudy když ne kabát, tak slušné šaty. Nakonec, proč ne, že? Účel světí prostředky!

Ale vůbec mi nejde o retuš hmotnosti resp. vzhledu paní Pawlowské, ale o retuš obecně. Retuší se dá korigovat ledacos, dokonce to nemusí být vždy jen na fotografii. Tak např. v politice, kolik věcí, případů, kauz a bůhví čeho ještě bylo retušováno až do úplného vyretušování, tedy úplného zmizení, v lepším případě do jinak přijatelného stavu. Retušuje se všechno, počínaje programovým prohlášením koaliční vlády z r. 2010, koaliční smlouvy, rozpočtů z roku na rok, stav státní pokladny a státní dluh, transparentnost vypisovaných veřejných zakázek, (ne)zodpovědnost ministrů, politiků, preference politických stran, stav a počet nezaměstnaných, vazby na kmotry, lobbyisty, spolupráce s mafií, stav a sociální úroveň života většiny občanů, retušuje se úroveň zdravotnictví, školství atd. Zkrátka není snad oblast veřejného života, kde by se neretušovalo. Aktéři retuší jsou ministři vlády, vládní poslanci, konče u masmédii, (tisk , ale v nemalé míře i veřejnoprávní TV spolu se soukromými TV). Výsledkem je jednak zkreslený obraz stavu retušovaného subjektu, ale ve svém důsledku paskvil, předkládaný veřejnosti ke "vstřebání".

Ne vždy však musí retuš vyjít, což dokladuje realita s paní Pawlowskou. Stejně tomu byl pokus o retuš bídy státního rozpočtu, kde se obraz Česka snažila vláda zaretušovat do podoby Řecka, ale také se o retuš snažila (a snaží se dodnes) jistá skupina lidí, když drtivou porážku v krajských volbách upravila do podoby Jidášů z ČSSD, kteří prý napomohli KSČM dostat se do krajských vlád, tedy zastupitelstev. Retušovat se snažil i exministr Drábek, když nám vykresloval a zdůvodňoval potřebu jím a jeho partou vymyšlené reformy, ministr Heger retušuje záměr získat do soukromých rukou co největší počet nemocnic a zdravotních zařízení, Chemik Kalousek retušuje co se dá, aby dokázal potřebu tu škrtat, tu ubrat, tu redukovat a šetřit všude, jen ne na sobě samých. Premiér Nečas retušuje nezdar II. pilíře důchodové reformy s tím, že vytváří falešné předpoklady o opodstatněnosti a výhodě II. pilíře na jedné straně, aby zaretušoval nevýhody téhož na straně druhé. Zkrátka a dobře, retušuje se kde se dá, vlastně se retušuje všechno. Jenže retuš znamená nejen zkreslení skutečného stavu, ale z právního hlediska se vlastně jedná o podvod, tedy trestný čin, což není nic jiného, než klamání veřejnosti s cílem vlastního (případně stranicky skupinového či jiného) prospěchu.

Paní Heleně Pawlowské úspěšně vyretušovali několik kilo "dolů", aby alespoň na propagační foto vypadala vábněji, než ve skutečnosti. Vláda a její poslanečtí podržtaškové retušují stav a situaci ve státě, bohužel efekt, na rozdíl od paní Pawlowské je mnohdy opačný. Vládní, političtí a novinářští retušéři naopak vykreslují řadu skutečností do barevného spektra podle potřeby (resp. zadání), jednou jsou to "kila" (rozuměj peníze) dolů, jindy zase nahoru a proto realita vyznívá podle těchto retušérských výsledků jednou špatně, podruhé ještě hůře. A retušéři si mnou ruce, jak se dílo daří. Zapomínají ovšem, že jakkoliv mají o občanech špatné představy (je to přece lůza), tak ti ještě nejsou ani slepí, ani hluší a už vůbec ne blbí, jak by si je politici a vláda představovala. Retuš je přece jen průhledný podvod a tak jak to velice brzy prasklo u paní Haliny, postupně to praská i ve vládě či jinde. Nebude tedy od věci být trochu trpěliví, ony ty bubliny s retušemi budou pomalu ale jistě praskat jedna po druhé. Jen to asi nebude tak úsměvné, jako retuš s paní Halinou Pawlowskou. A výsledek? Mohli bychom se moc, ale opravdu moc divit.

0
Vytisknout
11817

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2013