Realita je neúprosná

14. 5. 2013

čas čtení 3 minuty

Vážený pane Wágnere,

moc Vám děkuji za Váš příspěvek. Vzhledem k tomu, že jsem do svého článku nezahrnul citace, je jasné, že se Vám některá čísla zdála poněkud nadsazená. Byl bych moc rád, kdyby tomu tak bylo, bohužel realita je neúprosná. Dovolte mi proto prosím připojit k jednotlivým výrokům příslušné citace, píše Ondřej Plachý.

Informace, že 18 % z celkových vypuštěných skleníkových plynů je způsobeno chovem dobytka, je přímou součástí dokumentu OSN Livestock Long Shadow (str. 271) a také v rámci vědecké práce Greenhouse Gas Mitigation. Stejně tak informace o 50 % spotřebě antibiotik je dostupná z reportu OSN (str. xxii).

Dovolím si doplnit některá další čísla z roku 2006, která se od té doby s velkou pravděpodobností ještě zvýšila:

Celkových 77 milionů tun proteinu, který je stravitelný lidmi, je vydáván na krmení hospodářských zvířat. Ze zvířat samotných však lidstvo získává pouze 58 milionů tun. To znamená ztrátu minimálně 19 milionů tun proteinů. Pokud k tomu připočteme i to, že 26 % povrchu planety země je využíváno pro pastvu (kde by se teoreticky daly pěstovat plodiny pro člověka) a 33 % orné půdy se využívá pouze pro pěstování jídla pro dobytek, pak nám musí být zákonitě jasné, proč je na světě nedostatek potravy pro každého člověka. Přitom je na světě 1 miliarda lidí s nadváhou a 300 milionů lidí, kteří jsou obézní. Obezita je přitom obvykle způsobena právě nadměrnou konzumací živočišného proteinu.

Podle pana Wagnera jsou živočišné produkty nenahraditelné. Tím ale ignoruje obrovské množství lidí, kteří je nekonzumují a jsou zdraví po celý svůj život. V současné době existují studie, které jasně dokazují, že vegani a vegetariáni jsou zdravější a mají delší život než lidé, kteří konzumují živočišné produkty (The Oxford Study a její souhrn; další studie ZDE). Rád bych se jej tedy zeptal, v čem jsou ony živočišné produkty nenahraditelné? Jak jistě ví, protein (tedy hlavně esenciální aminokyseliny), vitamíny, vláknina, minerály a další důležité látky se dají získávat i z rostlinných zdrojů (zde bych doporučil kapitolu "A House of Proteins" z knihy The China Study, str. 27).

U otázky mořských živočichů, které označujeme jako mořské plody, je situace podobná. Znečišťování, nadměrný lov a jejich spotřeba vedou k jejich úbytku. Zde není potřeba nic dalšího dodávat, organizace jako Sea Shepherd pak k danému tématu mohou poskytnout dostatek informací.

Veganství je tedy vědecky chápáno jako zdravý způsob života, přičemž jsem zatím nenarazil na popsání jediné nemoci, která by z něj vznikala. Naopak nemoci z nadměrné konzumace živočišných produtků jsou známy všem - každý druhý občan ČR zemře na problémy spojené s nemocemi kardiovaskulární soustavy a každý čtvrtý pak na rakovinu. Přestože se prodlužuje průměrný věk populace, neznamená to, že jdeme správnou cestou i v oblasti výživy. Spousta uvedených problémů by se dala vyřešit tím, že by lidé začali jíst vegansky či přinejmenším zásadně omezili konzumaci živočišných produtků.

0
Vytisknout
7718

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2013