Stiglitz: Ameriku ohrožuje bublina studentské zadluženosti

15. 5. 2013

čas čtení 3 minuty

V desetiletích po druhé světové válce se staly charakteristikami úspěchu ve Spojených státech dvě charakteristiky: vlastnictví domů a bytů a vysokoškolské vzdělání.

Než praskla r. 2007 finanční bublina týkající se trhu s nemovitostmi, banky přesvědčily občany s nízkými a středními příjmy, že mohou proměnit své domy a byty v mlýnky na peníze. Přesvědčili je, aby si použili své nemovitosti jako jistiny na půjčky - a nakonec přišly miliony lidí o střechu nad hlavou, píše v deníku New York Times ekonom Joseph Stiglitz.

Všichni uznávají, že jedinou cestou k zlepšení postavení ve společnosti je vzdělání, ale to začíná být pro normální lidi finančně nepřístupné. Absolventi univerzit nyní končí školu s dluhy většími než 26 000 dolarů, je to za posledních sedm let vzrůst o 40 procent. Avšak jsou v tom obrovské rozdíly.

Podle Federální rezervní banky z New Yorku má téměř 13 procent absolventů univerzity z doby studií dluhy vyšší než 50 000 dolarů a skoro 4 procenta absolventů má dluhy vyšší než 100 000 dolarů. Ty jsou nesplatitelné. Koncem roku 2012 bylo asi 17 procent zadlužených absolventů vysokých škol se svými splátkami pozadu o čtvrt roku nebo o více. U federálních půjček uzavřených r. 2009 udělalo do nynějška bankrot více než 13 procent jejich držitelů.

Amerika je mezi průmyslovými zeměmi výjimečná v tom, jak vysoce zatěžuje studenty a jejich rodiče financováním univerzitního vzdělání. Průměrně stojí rok studia na univerzitě 22 000 dolarů ročně, v roce to bylo (po odečtení inflace) jen asi 9000 dolarů ročně.

Přitom střední příjem rodiny je nyní v Americe asi 50 000 dolarů ročně, roku 1980 byl 46 000 dolarů ročně.

Studentská zadluženost se velkou měrou zhoršila od doby vzniku nynější hospodářské krize. Studentská zadluženost stoupla nad 1 bilion dolarů a je nyní vyšší, než je zadluženost americké veřejnosti na úvěrových kartách.

Studentská zadluženost ochromuje sociální a ekonomické příležitosti. Absolventi univerzit nyní vydělávají o 12 000 dolarů ročně více než lidé bez univerzitního vzdělání. Naše ekonomika je stále více závislá na průmyslových odvětvích, založených na znalostech. Nezaměstnanost je daleko nižší mezi absolventy univerzit než mezi středoškoláky.

Jenže Amerika nyní ztrácí své čelné místo v oblasti vysokoškolského vzdělávání. S rostoucí studentskou zadlužeností upadne v této oblasti ještě víc. To, čemu ekonomové říkají "lidský kapitál" - investice do lidí - je klíčem k dlouhodobému hospodářskému růstu. Má-li si Amerika v jednadvacátém století udržet konkurenceschopnost, musí mít vysoce vzdělané pracovní síly. Namísto toho likvidujeme svou budoucnost jako celého národa.

Studentská zadluženost také zamezuje hospodářskému oživení. V jejím důsledku klesá spotřeba, a tak to brzdí ekonomický růst. Brzdí také oživení na trhu nemovitostí, kde hospodářská krize začala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12573

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2013