"Odborník" je ten, kdo hraje s námi?

17. 5. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Bohužel se mi zdá, že chování prezidenta Miloše Zemana v otázce jmenování pana Putny profesorem velice dobře vystihuje obecně jeho způsob myšlení. Český univerzitní a akademický svět trpí mnoha neduhy a opravdu se tu stává univerzitním profesorem kdekterý hlupák. Miloš Zeman na to mohl upozornit a odmítnout jmenovat třeba profesory, kteří ani nesplňují kritéria vysokých škol, na kterých působí.

Uvědomme si, že máme v České republice a na Slovensku desítky zoufale podřadných vysokých škol, které udělují profesury za nic, a tam by bylo vhodné ze strany prezidenta třeba zasáhnout a poukázat na šokující rozdílnost kritérií.

Nicméně zrovna pan Putna je navrhovaný naší nejlepší univerzitou, jejíž odborná kritéria pro jmenování profesorem splnil, a já doufám, že pan prezident ví, co je to Univerzita Karlova. Očekávám, že ani další nově jmenovaní profesoři UK nepřijmou jmenování z rukou pana prezidenta, dokud nebude jmenován i pan Putna. Kromě toho je pan Putna obecně znám jako jeden z našich předních vzdělanců bez ohledu na tituly. Jestli si někdo v tomto státě opravdu zaslouží titul vysokoškolského profesora, je to jistě pan Putna (upozorňuji, že pana Putnu osobně neznám, jenom jsem si s ním vyměnil pár mailů a udělal s ním přes mail rozhovor pro můj dříve vydávaný literární časopis Téma).

Prezident Zeman jenom ukazuje, že jeho řeči o profesionalitě a důrazu na výkon jsou nesmysly (pokud tím není myšleno korporativní uspořádání státu, kde "odborník" je ten, kdo hraje s námi, takže se z paní Ceausescu udělá největší vědkyně na světě). Jemu zjevně nezáleží na tom, aby pronikl hlouběji do problému, ale naopak potrestá toho, kdo patří mezi ty nejlepší odborníky a profesionály ve svém oboru. Jeho nedávno tak intenzivně probíraný případný alkoholismus je ve srovnání s tím bagatelní záležitost.

Zeman odmítl svého kritika Putnu jmenovat profesorem, univerzita si stěžuje ZDE

0
Vytisknout
12557

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2013