Jak ze stáda ovcí udělat stádo volů?

17. 5. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 3 minuty

Nevím, zda i Penzijní společnost České pojišťovny dostala politické zadání koaliční vlády, speciálně od Nečase a Kalouska, nebo tak činí čistě z komerčních (potažmo přepokládaných ziskových) důvodů, ale je jisté, že II. pilíř důchodové reformy má znaky totálního debaklu. To konec konců nepřímo potvrzuje i sám premiér Nečas, který je pro jeho záchranu ochoten, za silné podpory Kalouska a dalších podporovatelů této nevídané blamáže, utratit celých 20 milionů na reklamu k získání dalších něšťastníků, kteří by tak měli "skočit vládě na špek" a upsat se II. důchodovému pilíři.

Zmínil jsem Penzijní společnost České pojišťovny. Ne pro nic za nic. Manželka již podruhé (vždy v jiném provedení) obdržela od této instituce "milou" výzvu: "Přijďte si k nám sjednat Důchodové spoření"! Na první pohled velmi slibná a lákavá pobídka. Posuďte sami: "Získejte od státu 1,5 násobek svého vkladu na svůj penzijní účet"!, stojí v záhlaví druhé strany propagačního letáčku. Abychom si rozuměli, to vše za předpokladu, že váš vklad vedle "Stavebního spoření", "Penzijního připojištění" bude 1000 Kč na nový produkt "Nové Důchodové spoření". Co to má společného s II. pilířem? Tak dávejte pozor a čtěte pozorně!

V kolonce "Nové Důchodové spoření" je uvedeno: "Váš vklad" = 1000 Kč, v další kolonce "Od státu obdržíte" = 1500 Kč a v poslední kolonce "Příspěvek od státu činí" = 150%. U cifry 150% se však nachází hvězdička, které ve vysvětlivkách znamená: Příspěvek od státu se rozumí 3% z hrubé mzdy, které místo na základní důchodové pojištění odvedete na důchodové spoření. A úplně dole pak je ještě upozornění: Lidé (nikoli občané) starší 35 let si mohou Důchodové spoření sjednat pouze do 30.6.2013. Pro úplnost dodám, že si ještě z vlastních připlatíte 2% a jste doma. Vlastně ne doma, ale v zádeli, protože jste se takto vlastně nevědomky dostali do systému II. pilíře důchodové reformy! Stačí?

Kdo z nás tedy dělá pitomce, potažmo voly? Je to nápad Nečase, Kalouska, Müllerové, nebo vstřícný krok samotné PsČP? Nejspíše jde o společný postup (nebo komplot?) v rámci reklamy a propagace vstupu do II. pilíře, které avizoval sám Nečas. Není to snad klamavá reklama a klamání občanů? Jinými slovy, nejedná se náhodou o trestný čin? Nevím, neumím posoudit, ale pokud by někdo z vás čtenářů měl ty ambice to právně klasifikovat, nechť tak učiní a podá trestní oznámení. Na vládu i PsČP! Takové jednání je zcela nepřípustné a nemůžeme dopustit, aby si z nás politici a nějací potentáti z pojišťovny dělali nejen dobrý den, ale ještě takovým podpásovým způsobem lákali nešťastníky do tenat předem zprofanovaného II. pilíře. Jinými slovy: dělají z nás "ovčanů" - voly! Nebo to vidíte jinak?

0
Vytisknout
10716

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2013