Anglický a skotský nacionalista na sebe zaútočili

18. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Dvě nejvlivnější osobnosti, které v současnosti radikálně proměňují britskou politiku mimo Dolní sněmovnu, na sebe navzájem ostře zaútočili. Šéf euroskeptické, anglické nacionalistické strany UKIP Nigel Farage po svém neúspěšném výletu do skotského hlavního města Edinburku, odkud musel utéci před demonstranty v policejním antonu, označil skotské demonstranty za "primitivy, fašistický póvl". Na to reagoval předseda Skotské nacionalistické strany a skotský premiér Alex Salmond tím, že Faragea obvinil, že prosazuje "odpornou" politiku.

Farage se po útěku z Edinburku vyjádřil, že incident odhalil "hodně ošklivou" tvář skotského nacionalismu, která "je velmi blízká fašismu". Když se ho zeptal moderátor rozhlasové stanice BBC Radio Scotland, kolik že má UKIP ve Skotsku poslanců (žádného) a konstatoval, že Farage skotské politice vůbec nerozumí, Farage moderátora obvinil z nepřátelství a uprostřed živě vysílaného rozhovoru mu položil telefon - v důsledku toho tento hysterický výlev pak přinesla všechna britská média.

Farage si posléze stěžoval, že demonstranti, protestující proti jeho přítomnosti v Edinburku, byli naplnění "totální a naprostou nenávistí vůči Angličanům". Farage požadoval, aby skotský premiér Salmond demonstranty odsoudil: "To, že se na ulici vyskytlo 50 primitivů, fašistický póvl a nebyli ochotni poslouchat debatu, mě absolutně nepřesvědčuje, že to jsou názory reprezentativní pro skotské veřejné mínění. Není tomu tak. Jestli je tohle ale tvář skotského nacionalismu, je to tedy pěkně ošklivá tvář. Už jsem zaslechl, že některé aspekty skotského nacionalismu mají hodně blízko k fašismu. Včera jsem to viděl tváří v tvář."

Avšak skotský premiér Salmond Farageův útok opětoval: "Tohle je člověk, který nesnáší, když mu někdo protiřečí, protože když mu někdo ukáže, jak hnusné jsou názory jeho strany, jeho bublina mu velmi rychle splaskne a toho jsme byli dnes dopoledne svědky v jeho zpanikovaném interview."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6565

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2013