PŘEČETLI JSME:

Strahovský opat poděkoval Zemanovi za postoj k Putnově profesuře

17. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

17. května 2013 16:20

PRAHA - Opat Strahovského kláštera Michael Josef Pojezdný poděkoval prezidentu Miloši Zemanovi za postoj ke jmenování Martina C. Putny profesorem. Sdělila to Zemanova mluvčí Hana Burianová. Pojezdný se s prezidentem sešel v pátek, tedy v den, kdy vyšlo najevo, že Zeman odmítl jmenovat literárního vědce Putnu profesorem. Podle Putny má opat právo na svůj názor.

Zeman Pojezdného přijal, aby s ním diskutoval o spolupráci církve se státem. "V průběhu setkání mimo jiné opat Pojezdný vyjádřil poděkování prezidentu republiky za jeho postoj ve věci profesorské kandidatury Martina C. Putny," uvedla Burianová.

Zdroj: ZDE

V této souvislosti je asi záhodno poukázat na Zemanovo přesvědčení, vyjádřené v rozhovoru pro Britské listy, že budoucí univerzitní profesor by měl mít morální integritu. Že pražské novináře nenapadne pořádně zkoumat, co za celou věcí je? Zvláštní, že se neptají Josefa Pojezdného, co tím míní. Nebo že by šlo o bezpodstatnou propagandu prezidentské kanceláře? Proč to novináři hned neprověří? Přesto stále samozřejmě není vyloučeno, že celou záležitost z mediálního hlediska zvládla prezidentská kancelář amatérsky a nekompetentně. Stále jde o možnost, že Miloš Zeman učinil rozhodnutí na základě faktu, který je možná srozumitelný a který ocení činitelé katolické církve, pro širokou veřejnost či pražská média však může být příliš specializovaný či technický,a proto se veřejnost i nadále přikloní k názoru, že odmítnout Putnu jmenovat profesorem je jeho odveta za Putnův článek "Zlý dědek z Vysočiny". - Uvidíme.

Strahovský klášter podléhá přímé autoritě římskokatolického papeže, není podřízen kardinálu Dukovi. (JČ)

0
Vytisknout
10875

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2013