Policie ČR obvinila Nagyovou, že si objednala u vojenských zpravodajců sledování Nečasovy ženy

14. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Petr Nečas v parlamentě kritizoval policii, že zatčením dvou generálů se zásluhami z vojenského zpravodajství "poškodila pověst České republiky v zahraničí". Hájil také skutečnost, že se třem rebelujícím poslancům loni na podzim ODS po jejich odstoupení odvděčila. Je to podle Nečase zcela běžný princip, "standardní součást politiky". "Policie kriminalizuje běžné politické postupy."

Ministr financí Kalousek v parlamentu požadoval, aby oba vyšetřované případy nebyly slučovány. Kalousek si nedovede představit "hrdinu z Afghánistánu generála Kovandu", že spáchal trestné činy. Podobně jako Nečas Kalousek kritizoval policii za vytvoření "obrovského mediálního humbuku" a za to, že svým teatrálním zásahem poškodila pověst České republiky. "Objektivně vznikla obrovská škoda České republice, oznámením zatčení bývalého a současného šéfa české zpravodajské služby. Je to likvidace důvěry České republiky. Zásah neodpovídal zásahu přiměřenosti." Kalousek věří, že vytvoření skandálu České republice gigantickou policejní akcí nebyla náhoda. Možný trestný čin Nagyové byl podle Kalouska zřejmě záminkou, aby Policie ČR vnikla do vojenského zpravodajství a poškodila zájmy České republiky. A je náhoda, že zatímco "hrdinové z Afghánistánu jsou v díře", podnikatelé Rittig a Janoušek jsou v zahraničí? Kalousek důvěřuje Nečasovi, že neudělal nic nečestného. Kalousek nechce destabilizovat vládu a je připraven s vládou pokračovat.

Na tiskové konferenci v 11 hodin informovali policisté a státní zástupci, že bylo zadrženo osm osob, z nich 7 bylo obviněno. U všech budou podány návrhy na vazbu. Policie vyšetřuje dva případy: 1. Sledování různých osob, nikoliv nutně pouze manželky Petra Nečase, vojenským zpravodajstvím na popud Jany Nagyové, 2. korupci bývalých tří poslanců v souvislosti s výkonem jejich mandátu. Dva z nich, Tluchoř a Fuks byli už obviněni. Policie nevylučuje, že zatkne ještě další osoby. Prošetřuje všechny možnosti, tedy i tu, že o nezákonném jednání Jany Nagyové věděl premiér Nečas. Nagyová je také obviněna z korupce. Nagyová je spojnicí veškerého policejního vyšetřování.

Policie obviňuje bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, jeho nástupce Milana Kovandu a jednu další osobu ze sledování premiérovy ženy, které si údajně objednala šéfka kabinetu Petra Nečase Jana Nagyová. ČTK to sdělil Páleníkův obhájce Tomáš Sokol. Páleník obvinění odmítá.

Podle policie jsou Kovanda a Páleník obviněni z porušení pravomocí a Nagyové je kladeno za vinu, že je k tomu údajně na výslovné přání premiéra naváděla. Zda je Nagyová onou třetí obviněnou osobou však není v tuto chvíli možno s určitostí říci, protože z vyjádření policie to nevyplývá. Také zatím není zřejmé, zda Nečas o sledování své manželky vůbec věděl. Obvinění se hájí, že neprováděli sledování, ale tzv. kontrasledování, tj. postup, jehož cílem je právě zajistit, aby se chráněná osoba nestala terčem soustavného sledování.

Podle olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana bylo k pátku v 9 hodin ráno v souvislosti s razií na státních úřadech obviněno sedm lidí.

0
Vytisknout
8950

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2013