Nečas to má zřejmě spočítané. Volby ale nebudou

16. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Situace Petra Nečase se po obvinění jeho nejbližší spolupracovnice stává dále neudržitelnou. Proti svým stranickým protivníkům dodnedávna obstál právě jen díky Nagyové a jí zprostředkovaným vazbám na kmotra Rittiga; obojí je teď pryč. Nečasův pád je tedy jen otázkou času, jakkoliv agresívně se premiér na veřejnosti vyjadřuje. Politiváníhodný slaboch závislý na moci, původně jen marketingové lákadlo na voliče a "čistá tvář" průměrného dobráckého ňoumy, spoléhající na všestrannou péči dominy, se o sebe politicky nepostará.

Ale pokud se někdo domnívá, že nyní přijdou na řadu předčasné volby a vláda levice, může být velmi nemile překvapen, jak je k takovému scénáři daleko.

ODS bude chtít vyměnit premiéra a pokračovat dál, pro což z minulosti existuje řada precedentů. V úvahu připadají Martin Kuba a Jiří Pospíšil. Ministr průmyslu Kuba by byl kompatibilní se Zemanovým exportismem, ale TOP 09 vadí jeho mnohem těsnější propojení s kmotry, než k jakému kdy došlo u Nečase, takže s takovou nominací nemusí souhlasit. Pospíšil by jí sice nevadil, ale v prezidentské volbě podpořil Schwarzenberga, takže lze zase předem téměř vyloučit možnost, že by ho Zeman jmenoval.

Pokud ODS nepředloží průchodnou náhradu za Nečase, ale možná i z důvodu boje o hegemonii na pravici, bude TOP 09 chtít křeslo premiéra pro sebe. Zde se lze jen dohadovat o jméně. Kalousek o takové zbytkové premiérování jistě nestojí a instalace makety v podobě Schwarzenberga opět neprojde přes Hrad. Takže koho? Nejspíše nějakou šedou myš.

Poslanci koalice obávající se o korýtka a splácení hypoték mohou opakovaně přehlasovat premiéry, které by teoreticky jmenoval Zeman samostatně, bez dohody s jejich partajemi. Že by s nimi ČSSD dala dohromady 120 hlasů nutných pro rozpuštění sněmovny je opravdu dost nepravděpodobné. Takže v krajně dramatickém případě lze čekat jeden nebo dva Zemanovy trucpremiéry sestřelené pravicí a následně dohodu o výměně Nečase za osobu X nominovanou koaličními stranami. Pokud by tou osobou přece jen byl Martin Kuba, Hradu svým přístupem k ekonomické politice mimořádně blízký, z hlediska údajného odkmotření české politiky půjde co do výsledku probíhající "protikorupční" operace o naprostou frašku, protože Nečas je proti Kubovi i po opatřeních zosnovaných Nagyovou stále ještě čistý téměř jako lílium.

V jedné věci má dokonce i Nečas částečnou pravdu. Soubor prošetřovaných kauz je vnitřně nesourodý a svým způsobem problematický. Bagatelizovat tak, jak to dělá např. Karel Schwarzenberg, se ale rozhodně nedá. I kdyby vše ostatní nakonec zcela "vyšumělo", fakt, že premiér podle všeho dopustil zneužití vojenského zpravodajství, je zcela fatální. Tohle by v každé alespoň trochu normální zemi rozhodně neměl ustát. Kdo má "na triku" takovou věc, měl by v politice okamžitě skončit, neexistuje snad už nic horšího.

Vedle kauzy "umělého psa" je tu ovšem to, co mělo celou akci primárně spustit - vazby úřadu vlády na kmotry. Příslušní kmotři dostali ale předem echo, teď se rekreují na Jadranu a příliš nevěřím tomu, že by předtím velmi starostlivě nezametli stopy. Co tedy nakonec bude nebo nebude dokázáno, těžko říci. Zatím to podle mediálních výstupů vypadá převelice rozpačitě.

A pokud jde o exposlance ODS, kteří po zastrašování souhlasili s rezignací na svá křesla a snížením poslaneckých příjmů na úroveň jen lehce nadprůměrného platu (jak známo, Kalousek se bohapustě vysmál, co že je tohle za "trafiku"), jde o jednoznačně nejslabší bod vyšetřování, který jen zcela neinformovaní komentátoři mohou charakterizovat jako případ osobního obohacení obviněných. Neumím si představit, že by právě tohle měla být záležitost, na které chtějí vyšetřovatelé Nečase "odstřelit". Není to arci nic pěkného, ale ani světoborného. Dokázal bych si ještě jaksi představit, že by v dané věci obviněni byli ti, kdo prebendy poskytli - tak jako Vít Bárta - ale pro výlučné obvinění z korupce u "trafikantů", kteří se pod tvrdým tlakem vzdali poslaneckého platu a štědrých náhrad, pořád nějak nenacházím ten správný výraz. "Ubohost" je možná slovo přece jen příliš ostré, ale nepříliš vzdálené povaze této kauzy.

Ovšem kvůli kauze zneužití Vojenského zpravodajství už měl Nečas dávno odejít a ne se držet židle jako přilepená žvýkačka. Tím, že na svém postu setrvává, jednoznačně dokazuje, že se na něm nikdy neměl ocitnout.

Politicky přežít by mohl už jen tehdy, kdyby se koalice obávala, že náhradník jí přes Hrad neprojde.

Myslím ale, že tento scénář není aktuální a nakonec nějaký další pravicový premiér přece jen přes Zemana projde.

0
Vytisknout
15308

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2013