Když se ledy (ne)lámou

14. 6. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

Kde je doba, kdy se o kauze Davida Ratha mluvilo jako o největším politickém skandálu v ČR po listopadu 1989?

Předseda vlády tehdy zdůrazňoval, že kauza Davida Ratha je selháním jednotlivce, a rozhodně ji není možné zobecnit na celou politiku. O nějaké presumpci neviny či možnosti, že by David Rath mohl být nevinný -- a že o jeho vině musí rozhodnout až soud, nepadlo z úst Petra Nečase ani slovo.

"Nezbývá než doufat, že je to věc, která nehodí špínu na celou českou politickou scénu. Že je to věc, která se ukáže jako osobní selhání konkrétního jedince, tak jak to koneckonců deklaruje i vedení České strany sociálně demokratické. Bylo by nesmírně špatné, kdyby vznikl dojem, že jako Rath jsou všichni politici," vyslovil se před časem premiér.

"Konečně se policie odvážila jít na velkého papaláše. Zaplať pánbůh za to. Doufám, že budou další následovat. V okamžiku, kdy se zjistí, že ti nahoře jsou dosažitelní, tak se něco láme", vyjádřil své předsvědčení 2. 6. 2012 v rozhovoru pro Právo (Ledy se lámou a musí to pokračovat) ministr zahraničních věcí, Karel Schwarzenberg.

Ledy se prolomily. Je červen 2013 a vyšetřování policie míří do nejbližšího politického okolí premiéra Nečase. Zatím je příliš brzy na spekulace, čeho jsme vlastně svědky, co je v pozadí a co vše z nejnovější kauzy vyplývá. Vypadá to však, že svým rozměrem je tato kauza výjimečná a nebude ji možno interpretovat jako pouhé selhání jednotlivce.

Jak se k nastalému problému postavil Petr Nečas? Je tak rozhodný jako v případě vydání Ratha? Vyvozuje osobní odpovědnost?

"V tuto chvíli nemám informace, které by prokazovaly trestnou činnost mých spolupracovníků." To bylo vše, co jsme se od předsedy vlády dozvěděli. A že věří. Věří své pravé ruce, Nagyové. To nám zřejmě musí stačit. Můžeme jenom vzpomínat, jak se utrhl na ČSSD, že si dovolila šťourat v příjmech Nagyové a vyjádřit nad výší jejích odměn znepokojení. Prý tím pouze odváděla pozornost od "škůdce zemského", Ratha.

Když se obhajoval ve Sněmovně ČR David Rath, média i vládní politici považovali jeho projev za paranoidní.

Jak se hájí současný premiér?

"Nemůže mě nepřekvapit fakt, že údajnou trestnou činnost v Praze prováděnou lidmi s trvalým bydlištěm v Praze, dozoruje pobočka Vrchního státního zastupitelství Olomouc v Ostravě. Já osobně i moji spolupracovníci jsme připraveni poskytnout veškerou součinnost, ale podobné účelové změny jednotlivých typů státních zastupitelství ve své době byly právem kritizovány v kauze Jiřího Čunka." Připomeňme si slova Davida Ratha:

"Víte, je to asi tak totéž, jako kdyby někdo chtěl žádat o sociální dávku, šel na Ministerstvo práce a sociálních věcí a sepsal to s ním první náměstek pana ministra Drábka. Běžná praxe. Ale náhody pokračují dál. Přestože pan Gregor popíše možnou trestnou činnost, která má probíhat v podstatě jen ve středních Čechách a možná v Praze, Ústí - tam není o trestné činnosti na území Ústeckého kraje ani čárka, vůbec, tam je napsáno, že nějaký projektant je asi z Ústí, ale není tam vůbec psáno, že by se dopouštěl trestné činnosti. Tam je psáno, že se jí možná dopouští Rath a že možná Pancová, že možná Kott, že možná ještě nějací další, ale všichni ve středních Čechách a všichni v Praze.

Shodou okolností v rozporu se všemi předpisy Nejvyšší státní zastupitelství to postupuje do Ústí nad Labem v rozporu se všemi platnými předpisy. Zase náhoda, vůbec ne manipulace. Náhoda."

Je známo, že je ČR poměrně dlouho v Evrospké unii kritizována za to, že evropské peníze mizejí v "černých děrách" systému, jemuž se lidově říká "ruka ruku myje."

Když ČSSD za tento stav kritizovala ministra financí Kalouska, předvedl tento šermíř české politiky rychlý výpad:

"To myslíte vážně, že mě voláte k odpovědnosti? Vaši lidé v krajích kradou, ani poledne nedrží. A vy z toho viníte ministra financí?"

Nezůstalo jen u toho.

"Rád bych apeloval na sociální demokracii, ať přestane ohrožovat finanční stabilitu České republiky a čerpání našich prostředků z Evropské unie svými krajskými satrapy a jejich klientelistickými skupinami", zahřímal Kalousek (ČTK, 15. května 2012).

Není od věci podívat se, jak ministr financí (ne)hřímá dnes. Již dlouhodobě dává najevo, že české policii nevěří. Mylně přece postupovala v kauze CASA, z Parkanové dělala čarodějnici, jednoduše hrůza.

"Nemáme žádný důvod snižovat důvěru v premiéra Nečase," formuloval svůj postoj ke stávající politické krizi Kalousek. Je otázkou, jaká slova by volil, kdyby byl premiérem například Jiří Paroubek. To bychom si zřejmě něco vyslechli a na Facebooku by se šikovali vrhači (nejen) vajíček.

Zatímco v případě více než roční vazby Davida Ratha je zřejmě s demokracií vše v pořádku, nyní se bije na poplach.

"Ocitli jsme se na křižovatce, kam republika a vývoj demokracie půjde, buď má policie průkazné důkazy..., pak to může vést k obrodě demokracie, nebo nedej bože kdyby žádné důkazy nebyly, pak je to ohrožení naší demokracie, obě možnosti jsou možné," vzkázal lidu Schwarzenberg. Existují dostatečné důkazy v kauze Rath? Zajímá nás to ještě?

"Křižovatku demokracie" definoval loni Rath takto (obracel se na Jana Kubiceho, ministra vnitra): "Tady někdo kritizuje Státní bezpečnost, ale vy jste měl a máte metody estébáků. Já se nebojím to říci. To jsou metody Státní bezpečnosti, které používala za minulého režimu. Hnusné odporné šikanování a trápení lidí. Lidí, kteří se nakonec ukážou jako naprosto nevinní jako paní Jourová. Mě by zajímalo, jestli máte trochu svědomí v těle? Jestli máte nějaké svědomím, jestli aspoň vás to občas budí, kolika lidem jste třeba zničil život. Já jako lékař bych se s tím nikdy nesrovnal. Mít za sebou tolik poškozených a zničených lidských životů. Můžete být spokojen - zničil jste další."

Policii nyní nechme čas na práci, aby v klidu dokončila, co započala -- a hned potom požadujme vysvětlení. Do té doby nemají spekulace žádnou cenu.

Premiér Nečas by si měl uvědomit jedno: Měl by hájit především zájmy republiky. Setrvávání ve funkci v případě takto výrazné ztráty legitimity zemi neprospívá -- a jenom podtrhává diskreditaci parlamentních stran v očích voličů. To není dobrá zpráva. Pro nás, občany, pro demokracii.

0
Vytisknout
12848

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2013