Moc pozdě a moc málo, ale přece neuvěřitelně

15. 6. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 2 minuty

V trestním oznámení podaném Svazem pacientů ČR v září 2008, které poukazuje na porušení zákonů při privatizaci středočeských nemocnic, se uvádí jméno tehdejšího poslance Tluchoře a tehdejšího hejtmana Bendla a jména dalších aktérů v souvislosti s porušením zákonů, které vedlo ke ztrátě na majetku kraje převyšující miliardu korun. Na základě tohoto podání bylo vedeno vyšetřování a přes jeho zřejmou důvodnost bylo znovu a znovu odloženo. Jediným výsledkem se jeví to, že místo skutečných viníků je stále ve vazbě nový hejtman Rath, který byl nepohodlný, protože na tuto kauzu upozorňoval.

Od té doby uplynulo skoro pět let naplněných mnohočetným nedbáním zákonů všech kategorií, Ústavu nevyjímaje a tvorbou nových zákonů, které ignorují zájmy občanů a jsou v mnoha případech v rozporu s mezinárodnímu zákony o lidských právech. Proto musíme konstatovat, že zatýkání v blízkosti vlády sice naznačuje neuvěřitelnou změnu, ale přišlo s ohledem na rozsah škod, které mezitím vznikly, velice pozdě a dotýká se moc malého zlomku těch, kteří by patřili za mříže. Přesto je to změna, v kterou jsme již ani nedoufali a nesmíme dovolit, aby byla potlačena.

Je poněkud varovné, že to připomíná známý případ gangstera (Al Capone), který dlouho zůstával nepotrestán za své velké zločiny, až nakonec byl chycen pro nesprávné placení daní. Také zde zatím není ani naznačeno, že by se někomu vytýkalo, například, mohutné tunelování, nebo dokonce úplná devastace státu a zánik národního majetku. Nejde o to, že by se dal zachránit, ale je potřeba pojmenovat viníky, abychom se jimi nedali znovu ovládat a abychom nepřistoupili na starý způsob politiky.

0
Vytisknout
9233

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2013