USA poskytnou vojenskou pomoc syrským povstalcům

14. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Angažmá Spojených států v syrské občanské válce ostře eskaluje. Včera pozdě večer Bílý dům oznámil, že poskytne vojenskou pomoc povstalcům usilujícím o svržení prezidenta Bašára Asada. Podle USA prorežimní ozbrojené síly v malém rozsahu nasadily chemické zbraně.

Náměstek poradce prezidenta pro národní bezpečnost se zaměřením na strategickou komunikaci Ben Rhodes řekl na tiskové konferenci, že prezident Obama vyslyšel žádost povstalecké Nejvyšší vojenské rady o další pomoc, která bude sloužit "přímým vojenským účelům".

Rhodes se vyhnul otázce, zda to tedy znamená, že dojde k dodávkám zbraní, a hovořil o "inventáři" pomoci. Jeho vyjádření nicméně nenechává mnoho prostoru pro pochybnosti ohledně "vojenské podpory", v jeho vlastní terminologii. Ta má povstalce vojensky posílit.

Podle Bílého domu vládní síly opakovaně v malém měřítku nasadily chemické zbraně, včetně nervově paralytické látky sarin. Útoky údajně usmrtily nejméně 100-150 osob. Právě to má být hlavním důvodem změny dosavadního opatrného kursu.

Republikánský senátor John McCain rozhodnutí prezidenta přivítal, ale prohlásil, že pomoc musí být rozsáhlejší a musí zahrnout bezletovou zónu v Sýrii. Podle listu The Wall Street Journal armáda uvažuje o zóně zasahující až 50 km do hloubky syrského území, která má být prezentována jako útočiště pro uprchlíky, ale současně má také poskytnout povstalcům bezpečné zázemí. Náměstek Rhodes ale zdůraznil, že žádné rozhodnutí ohledně bezletové zóny nepadlo.

Takový podnik "by přinesl Spojeným státům a mezinárodnímu společenství velké náklady s otevřeným koncem", prohlásil Rhodes, který také upozornil, že podobná operace v Sýrii by byla mnohem složitější než v Libyi, aniž by skutečně zaručovala zlepšení situace na bojišti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9587

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2013