OBRAZ ČESKA V ZAHRANIČÍ:

Guardian: Český premiér pod tlakem, aby rezignoval, činitelé obžalováni z korupce

14. 6. 2013

čas čtení 6 minut

Petr Nečas trvá na tom, že zůstane u moci, poté, co opozice pohrozila hlasováním o nedůvěře

Český premiér Petr Nečas se zoufale drží úřadu poté, co prokurátoři obvinili jeho osobní asistentku z toho, že je v centru zkorumpované sítě politického favoritismu a tajného špehování.

Čtvrteční policejní razie ve vládních úřadech signalizovala nejvýznamnější zásah proti korupci za poslední dvě desetiletí v zemi, která je prolezlá korupcí od té doby, kdy "sametová revoluce" svrhla r. 1989 komunismus.

Hlavní česká opoziční strana pohrozila, že uspořádá parlamentní hlasování o nedůvěře, pokud Nečas neodstoupí, avšak konzervativní premiér ve vzdorném projevu před poslanci zdůraznil, že neodstoupí, a obvinění odmítl.

Jeho osud nyní závisí na tom, zda ho podpoří menší strany v jeho koalici a zda prezident Miloš Zeman, politický oponent, se pokusí použít svých omezených ústavních pravomocí, aby ho z funkce vytlačil.

Jeroným Tejc, činitel opoziční sociálnědemokratické strany, uvedl: "Očekáváme rychlou rezignaci premiéra Petra Nečase a celé vlády. Pokud se to nestane, sociální demokraté zorganizují hlasování o nedůvěře."

Den předtím provedly stovky policistů organizovaného útvaru proti zločinnosti, někteří maskovaní, aby zakryli svou totožnost, razie do vládních úřadů, na ministerstvo obrany, do banky a v soukromých příbytcích. Zadrželi několik Nečasových společníků.

Nečas byl v pátek zatažen hlouběji do aféry, když prokurátoři, kteří poprvé nyní poskytli podrobnosti vyšetřování, tvrdili, že existují zkorumpované dohody, které se protínají s Nečasovým osobním a politickým životem.

Tomáš Sokol, právník jedné obžalované osoby, bývalého šéfa vojenské rozvědky, uvedl, že prokurátoři obviňují jeho klienta, že nařídila agentům, aby sledovali Nečasovu manželku Radku. Nečas a jeho manželka, s kterou začal chodit na vysoké škole, tento týden oznámili, že se rozvádějí.

Korupce byla za komunismu široce rozšířená, avšak v mnoha východoevropských zemích se rozšířila exponenciálně, poté, co přešly k tržní ekonomice. Úplatky jsou ve většině tohoto regionu součástí každodenního života, málokdy však vedou k úspěšnému trestnímu stíhání.

České vyšetřování bylo neobvyklé v důsledku jeho rozsahu a v důsledku pokusu zasáhnout proti politickému establishmentu, který se dříve zdál mít imunitu před trestním stíháním.

Prokurátoři obžalovali sedm osob, včetně šéfky Nečasovy kanceláře, dvou příslušníků vojenské rozvědky a dvou bývalých poslanců, řekl prokurátor Ivo Ištván na tiskové konferenci.

Prokurátoři uvedli, že se podezření soustřeďuje na dvě oblasti: Obvinění, že činitelé zneužívali výzvědných služeb pro nevhodné účely a že politikové dostávali korupční výhody.

Prokurátoři dodali, že společným faktorem v obou obviněních byla Jana Nagyová, která stojí v čele Nečasova úřadu. Pracuje pro Nečase od roku 2006 a často se objevuje v českém bulvárním tisku.

"V obou těchto případech se vyskytuje jedna osoba," řekl Pavel Komár, jeden z prokurátorů, který vede tento případ. "Případ paní Nagyové je spojený s organizováním trestné činnosti prostřednictvím zneužívání moci a úplatkářství."

Vládní mluvčí se odmítl k obviněním vzneseným proti Nagyové vyjádřit a nebylo bezprostředně možné identifikovat právníka, který ji zastupuje. Nečas řekl ve čtvrtek, že si nemyslí, že udělala něco nepoctivého.

Obvinění z politického favoritismu se týká případu z loňského října, kdy tři poslanci z Nečasovy strany ODS pohrozili, že při hlasování o důvěře vládě vládu nepodpoří. Ale po dohodě s vedením strany z parlamentu odešli a dva z nich později dostali místa ve správní radě státem kontrolovaných firem.

Při svém vystoupení v parlamentu zaútočil osmačtyřicetiletý Nečas na vyšetřování prokurátorů. Řekl, že co se týče výhod pro politiky, to je normální politická činnost a ne trestný čin. Co se týče obvinění ze zneužívání výzvědných služeb, uvedl, že jsou možná důsledkem nedorozumění ohledně instrukcí týkajících se jeho bezpečnosti.

"To je můj názor a nemám žádný důvod ho opustit, a je to názor, který mě vede k tomu, abych ignoroval požadavky, abych odstoupil," řekl Nečas.

Nečas je nejdéle sloužící premiér za poslední desetiletí v zemi s 10,5 miliony obyvatel, která zažila od pádu železné opony celou sérii politických kataklysmat.

Jeho problémy mohou být částečně důsledkem reformy, kterou Nečas sám zahájit. Pokusil se rozloučit se s dosavadními zvyky zametat rozsáhlou korupci pod koberec tím, že jmenoval prokurátory, jimž dal volnou ruku, aby bojovali proti korupci.

Jeden z premiérových koaličních partnerů, TOP O9, hodil premiérovi v pátek potencionální záchranný pás. Ministr financí Miroslav Kalousek, který je také náměstkem šéfa této strany, řekl, že jestliže Nečas propustí všechny obžalované státní úředníky, "nemáme důvodu se domnívat, že on sám udělal cokoliv nepoctivého".

Avšak nálada v ulicích Prahy je netrpělivá. Češi jsou denně konfrontováni s důkazy toho, co považují za drtivou korupci, včetně podnikatelů s protekcí, kteří žijí v luxusních vilách, a neustálým proudem mediálních informací o úplatcích v souvislosti s vládními zakázkami.

"Myslím, že by měl rezignovat. Je nejvyšší čas," řekla Nina Bechyňová, 67, učitelka na jedné pražské vysoké škole na dotaz na premiéra. "Ale obávám se, že jsou to všechno kamarádi a že to zametou pod koberec."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6734

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2013