Ukrajina: Demonstranti obklíčili budovu vlády. V Chodorivě spatřen vlak s těžkou vojenskou technikou

2. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisíce protestujících dnes zablokovaly přístup do sídla vlády v Kyjevě a žádají odvolání premiéra a kabinetu. Narůstá hněv veřejnosti kvůli rozhodnutí prezidenta Janukovyče zmrazit přístupová jednání s Evropskou unií v dalších částech země a ohrožuje Janukovyčovu moc. V železničním uzlu Chodoriv na západě země byl spatřen vlak naložený obrněnými transportéry a samohybnými děly. Svědkové se obávají vyhlášení výjimečného stavu a propuknutí občanské války.

Po sobotním násilném zásahu policie proti demonstrantům došlo k zesílení protestů, jejichž cílem je svrhnout prezidenta a jeho vládu. Nejméně tři poslanci vládnoucí Strany regionů na protest odstoupili a opozice požaduje odvolání premiéra Mykoly Azarova během zítřejšího hlasování o důvěře vládě. Avšak opozice má sama v parlamentě 170 hlasů a potřebovala by jich k vyslovení nedůvěry nadpoloviční většinu, tj. nejméně 226.

Azarovův mluvčí Vitalij Ljukjaněnko dnes prohlásil, že vláda neplánuje vyhlášení výjimečného stavu. Nesdělil Interfaxu, zda se premiér a ministři mohou dostat do sídla vlády, a agentuře AP nebere telefon.

V částech západní Ukrajiny, kde většina hovoří ukrajinsky a přiklání se k EU, jsou zřejmě někteří místní představitelé v otevřené vzpouře. Starosta Lviva vyzval občany k protestům a varoval, že policie svleče uniformy a bude město bránit, pokud centrální vláda vyšle posily. Mnoho protestujících ze Lviva a dalších částí západní Ukrajiny míří do Kyjeva vlaky a auty, aby se zúčastnili každodenních demonstrací.

V železničním uzlu Chodoriv na západě země (viz mapa níže) byl spatřen vlak naložený obrněnými transportéry BTR-80 a samohybnými houfnicemi 2S1 Gvozdika. Svědkové pořídili fotografie a krátký videozáznam.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Podrobnosti v ukrajinštině: ZDE

0
Vytisknout
8675

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2013