BRITSKÝ POLICEJNÍ STÁT

Londýnská policie obviněna z používání nepřiměřené síly proti studentům

6. 12. 2013

čas čtení 2 minuty



Studenti, kteří se účastnili ve čtvrtek v centrálním Londýně řady ostrých konfrontací s policií, obvinili policii, že používá nepřijatelné míry násilí ve snaze zlikvidovat protesty na Londýnské univerzitě, které tam trvají už několik týdnů. Studenti protestují proti rozhodnutí Londýnské univerzity zlikvidovat studentský svaz.

Deník Guardian získal videozáznam, na němž jeden policista udeřil demonstranta do tváře poté, co ve středu studenti okupovali část Senate House na University of London.

Ve čtvrtek uspořádalo asi 200 studentů před budovou studentského svazu na University of London shromáždění pod heslem "Policajti pryč z univerzity", které vedlo k dalším násilným konfrontacím s desítkami policistů, které se rozšířily do okolních ulic. Mluvčí londýnské policie uvedl, že 36 studentů bylo zatčeno.

Michael Chessum, předseda studentského svazu na University of London, uvedl: "Míra policejního násilí, jehož jsme byli svědky v posledních dvou dnech, je v prostorách univerzit naprosto bezprecedentní. Zdá se, že to bylo předem naplánováno. Jako by policie reagovala na násilné nepokoje a takové techniky používá proti protestům studentů, uspořádaným na univerzitě.

Ve středu okupovali demonstranti část ústředí University of London v tzv. Senate House. Policie a soukromí bezpečnostní pracovníci univerzity demonstraci zlikvidovali. Pět studentů bylo zatčeno, jeden z nich byl obviněn z útoku na policistu.

Na univerzitě v Sussexu bylo zahájeno disciplinární řízení proti pěti studentům, obviněným, že organizují "vážné narušení provozu univerzity" okupací univerzitních prostor. Pět těchto studentů bylo suspendováno ze studia a vyloučeno z univerzity.

Jeden z pěti studentů Michael Segalov, který je v posledním ročníku studia práva a mezinárodních vztahů, uvedl, že se odvolá: "Nevíme, co se stane dále. Nemáme tušení, proč se tohle děje, budeme muset se odvolat, ale nevíme, jak to udělat."

Poukázal na to, že mnoho studentů na Sussexské univerzitě protestuje proti privatizaci mnoha podpůrných služeb na univerzitě okupačními stávkami.

Podrobnosti ZDE ZDE

0
Vytisknout
8050

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2013