PŘEČETLI JSME:

Milan Šmíd: Za rozšíření záznamu Rusnokova rozhovoru "Ty vole, Mandela" nenese vinu ČT

9. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Jistý občan ČR Miloslav Rys, který se na facebooku představuje jako libertarián hovořící třemi jazyky (německy, anglicky, rusky), si po příchodu domů zapnul televizi, aby dle vlastních slov "vykropenej po pařbě" si pustil "v noci Kalouska a jen tak mimochodem slyšel Rusnoka a uploadnul video." To, co si Jiří Rusnok povídal se svými vládním kolegy ve druhé hodině padesáté minutě (což by nevylučovalo možnost, že přenos šel do vysílání celý, nesestříhaný včetně přestávky), zaujalo Miloslava Rysa natolik, že inkriminovanou pasáž umístil ještě v noci na facebook pod názvem "Rusnok" s komentářem "Odchyceno na streamu CT24"

Přestože Miloslav Rys je řadovým uživatelem internetu, není žurnalistou, pokud vím nepracuje v žádných médiích, nepatří tedy mezi mediální "opinion makers," není to žádný "gatekeeper," který by rozhodoval o tom, co se v médiích objeví nebo potlačí, jeho sdělení se velice záhy rozletělo do světa. Jak? V podstatě stejným způsobem, jakým se lze prostřednictví pouhých šesti kontaktů napojit na kteréhokoli obyvatele planety. Díky facebooku dokonce stačí i menší počet lidí.

Jeden řadový občan ČR byl schopen vytvořit mediální událost, která podnítila vášnivé diskuse o úrovni našich politiků, o úpadku obecné mluvy ve společnosti, o používání slova "vole" nebo o zločinnosti České televize využívající tajných kamer k hanobení naší politické elity. Do této diskuse se pravděpodobně zapojím zvláštním příspěvkem, kterým bych rád reagoval na hysterické útoky Štěpána Kotrby na adresu České televize. Není pochyb o tom, že s parlamentními kamerami a jejich obsluhou asi není vše v pořádku. Jenomže jádro pudla je někde jinde, než to vidí Štěpán.

Zdroj: ZDE

0
10166

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2013