Putin s okamžitou platností ruší RIA Novosti a Hlas Ruska

9. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin dnes dekretem publikovaným na webu Kremlu překvapivě zrušil státní zpravodajskou agenturu RIA Novosti. Bude nahrazena novou organizací jménem Rusko Dnes, kterou povede Putinův příznivce Dmitrij Kiselev. Současně byla zrušena i státní rozhlasová stanice Hlas Ruska. Obě rozhodnutí platí okamžitě. Obě organizace zaniknou během jednoho měsíce.

Ze všech státních mediálních organizací to byla právě RIA Novosti, kdo se v posledních letech nejvíce snažil o vyvážené zpravodajství. Bylo to zčásti způsobeno nároky mediálních klientů po celém světě. Kdyby se agentura chovala jinak, ztratila by zákazníky. Opozice se obává, že nová agentura bude hlásnou troubou Kremlu a bude starostlivě vybírat zprávy naspinované tak, aby vyhovovaly Putinovu režimu. Začíná se hovořit o "propagandě".

Podle Interfaxu šéf kremelské administrativy Sergej Ivanov sdělil, že nová zpravodajská agentura bude restrukturalizována, aby byla "ekonomičtější", a zároveň by měla zvětšit svůj dosah. "Rusko sleduje nezávislou politiku a robustně brání své národní zájmy. Není snadné to světu vysvětlit, ale můžeme a musíme to udělat," řekl Ivanov.

RIA Novosti se velmi snažila produkovat vyvážené pokrytí pro ruské i mezinárodní publikum. Ačkoliv byla státní, informovala i o stanoviscích opozice a pokrývala témata, s nimiž měl Kreml problémy.

Šéf restrukturalizované agentury Kiselev je znám ultrakonzervativními názory. Nedávno například prohlásil, že gayové by měli mít zakázáno darovat krev a jejich srdce by měla být spálena místo transplantována.

Ruský mediální sektor byl již před posledním Putinovým dekretem pod velmi silnou státní kontrolou a nyní se tento trend patrně dovršuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
14977

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2013