Vsadíte si, kdo lže víc: Janukovyč, nebo Clapper?

30. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Ředitel DNI James Clapper varuje, že ukrajinský prezident Viktor Janukovyč zřejmě v probíhající politické krizi použije sílu. A publikum může začít debatovat, který z těchto mužů je vlastně větší lhář.

Janukovyč před svým zvolením v roce 2010 sliboval dovést zemi do EU, ale na ruský nátlak od toho na poslední chvíli ustoupil. Ekonomové přitom zpochybňují kalkulace nákladů na vstup, kterými svůj krok doprovodil. Upozorňují, že nebylo zahrnuto zvýšení konkurenceschopnosti ukrajinského zboží na západních trzích v důsledku aplikace unijních norem, ani pravděpodobný, ba téměř jistý příliv investic v případě vstupu do EU a reforem omezujících korupci.

James Clapper ovšem nemá o mnoho lepší rejstřík, než Viktor Janukovyč. Když vypukla aféra vyvolaná Edwardem Snowdenem, vypovídal před Kongresem a pronesl přitom několik vyložených lží, mj. popřel masové odposlechy Američanů. Během loňské syrské krize dodali Clapperovi podřízení velice pochybné vyhodnocení chemického útoku na předměstí Damašku. Tato dezinterpretace se málem stala příčinou další z rychlokvašených amerických intervencí.

Je možné, že má Clapper tentokrát pravdu a Janukovyč má skutečně v plánu použít sílu, ale kdo na světě to může vědět? Clapper je člověk, který postrádá jakoukoliv osobní integritu. Jiný by poté, co byl přistižen při takové veřejné lži jako on, dávno na svou funkci rezignoval.

0
Vytisknout
11533

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2014