EU se diví, že Británie nežádá při povodních o evropské peníze

17. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Představitelé EU netuší, proč Británie kvůli katastrofálním povodním v jihozápadní Anglii nepožádala o prostředky z unijního fondu solidarity.

Dokonce i nejbohatší evropský stát, Německo, po zmíněném fondu sáhl, když ho v roce 2002 zasáhly povodně, a přijal odsud stamiliony eur. A podobně si počínaly i jiné evropské státy.

Ovšem zatím Brusel žádnou žádost z Londýna nedostal. Myšlenka žádat o evropské peníze v okamžiku, kdy je budoucnost země v Unii nejasná, je považována za politicky citlivou.

Podle pravidel EU má země deset týdnů od utrpění první škody v důsledku přírodní katastrofy na to, aby podala žádost. Britský premiér David Cameron tvrdí, že jeho vláda zkoumá všechny možné zdroje financování, ale o evropské peníze nepožádala, údajně kvůli nákladovému stropu.

Británie do fondu solidarity přispívá prostřednictvím odvodů do rozpočtu EU. Fond vyplácí 23 zemím 3,5 miliardy eur. Pomáhal bojovat s následky lesních požárů v Portugalsku a Řecku, stejně jako s následky zemětřesení nebo veder.

Dokonce i lídr euroskeptické strany UKIP požadující odchod z Unie, Nigel Farage, se vyslovil pro to, aby vláda evropské peníze přijala, pokud jsou k dispozici.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7962

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2014