Ministr skotské vlády se stal terčem rasového útoku, když prodával skotský Nový prostor

18. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

< Humza Yusaf

Poslanec skotského parlamentu a ministr skotské vlády Humza Yusaf se stal terčem rasistického verbálního útoku, když spolu s dalšími politiky, herci a televizními celebritami prodávali u nádraží v Queen Street v Glasgow časopis Big Issue, britskou verzi českého Nového prostoru, aby v rámci Mezinárodního týdne pouličních prodavačů novin poukázali na osud bezdomovců.

Na Humzu Yusafa, ministra skotské vlády pro zahraniční věci a mezinárodní rozvoj zaútočil verbálně před nádražím v Queen Street v Glasgow muž, který mu vulgárně doporučil, aby opustil Británii a "vrátil se domů". Pak občan začal nadávat na údajné bulharské a rumunské přistěhovalce ve Skotsku.

"Tenhle chlap k nám přistoupil," konstatoval ministr Yusaf, a když jsem se ho snažil přesvědčit, aby si koupil časopis Big Issue, řekl: 'Ne od tebe, ty nejsi z mé země,' Otočil jsem se a řekl jsem, myslím, že zjistíte, že jsem ze Skotska, že je to můj domov. Narodil jsem se tu v Rutherglenu, vyrostl jsem tu a chodil jsem tu do školy a teď mám to štěstí, že zastupuju Glasgow ve skotském parlamentu."

Yusaf, 28, oznámil incident policii a doufá, že policie muže nalezne. Pravidelní prodavači časopisu Big Issue ze středovýchodní Evropy konstatovali, že jsou terčem takových verbálních útoků téměř každý den. Editor časopisu Big Issue Paul McNamme vysvětlil, že verbální i fyzické útoky na bezdomovce, kteří prodávají jeho časopis, jsou běžné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6473

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2014